Ліси Чорнобильської зони відчуження: стан та загрози порушень - у фокусі науковців університету

24 липня 2019 року

    Ліси Чорнобильської зони відчуження мають нерівномірний і надвисокий на значних площах рівень забруднення радіонуклідами. Це зумовлює необхідність спеціального режиму ведення лісового господарства та особливі вимоги до охорони та захисту лісів.

    В умовах змін клімату на ліси Чорнобильської зони відчуження мають високий ризик порушень природного та антропогенного походження. Вплив масового розмноження шкідливих комах, поширення хвороб дерев, виникнення лісових пожеж, буреломів та інших порушень може суттєво вплинути на структуру лісів, на перерозподіл радіонуклідів в лісових екосистемах та продукування численних екосистемних послуг.

    Щоб дати відповідь на питання про сучасний стан лісів та можливі ризики виникнення порушень, вчені з Австрії, Білорусі, Сполучених Штатів Америки та України зібралися 22 липня 2019 року в НУБіП України та обговорили наукову проблему на науковому семінарі «Ліси Чорнобильської зони відчуження: стан та загрози порушень».

   Дослідники у галузі радіології, лісівництва та екології презентували результати досліджень та провели їх обговорення з представниками Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника та інших зацікавлених установ та організацій.
   Ключовими доповідями були презентації результатів дослідження проф. Анатолія Швиденка з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (IIASA, Австрія) про екосистемні послуги лісів зони відчуження, проф. Вільяма Кіттона з Університету Вермонту (США) про інтегроване управління вуглецем та екосистемний менеджмент в лісових екосистемах, доктора Руперта Сайдла з Університету наук про життя (Австрія) про глобальні зміни у режимах лісових порушень та доктора Олександра Дворніка з Інституту радіобіології НАН Білорусі про розподіл радіонуклідів у лісових ґрунтах, пошкоджених пожежами.

   У пост-аварійний період протягом останніх трьох десятиліть лісові екосистеми зони відчуження займають ключову позицію у тематиці вчених нашого університету. Від НУБіП України на семінарі проф. Сергій Зібцев презентував доповідь про систему підтримки-прийняття рішень для запобігання та гасіння пожеж у зоні відчуження, доцент Віктор Миронюк представив результати спільного українсько-американського дослідження про управління ризиками та пожежною небезпекою у зоні відчуження, а старший науковий співробітник УкрНДІ сільськогосподарської радіології Дмитрій Голяка доповів про сучасний стан радіоактивного забруднення екосистем.
    Для глибокого аналізу порушень в лісових екосистемах семінар передбачав практичну частину в польових умовах, під час якої було обстежено лісові екосистеми після масштабних лісових пожеж, ураження короїдом і різними хворобами та іншими порушеннями.

    Прогнозування змін у лісах зони відчуження – досить складна проблема, але вирішення її цілком під силу – за поєднання зусиль вчених з різних країн світу та суміжних галузей науки.
  Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту висловлює подяку за партнерство в організації семінару кафедрі лісівництва, Регіональному Східноєвропейському центру моніторингу пожеж, УкрНДІ сільськогосподарської радіології та Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook