Майбутні землевпорядники відвідали вищий законодавчий орган України

21 квітня 2019 року
     Для студентів І курсу факультету землевпорядкування цей тиждень видався особливим, адже вони разом із наставником Богданою Яровою вперше відвідали Верховну Раду України.

     Багато незабутніх вражень і нового почули вони. І тепер охоче діляться з нами. Наприклад, першокурсники дізналися, що синьо-жовтий національний прапор України, який майорить над будівлею ВР, урочисто було піднято над будівлею парламенту 4 вересня 1991 року, після триразового голосування і погроз Леоніда Кравчука подати у відставку, якщо питання не буде вирішене.

     Сама ж будівля Верховної Ради була зведена у 1939 р., після перенесення столиці з Харкова до Києва, за проектом Володимира Заболотного. Архітектура будинку втілює притаманні тому часу класичні прийоми і форми. Світла палітра і співзвучність природному ландшафту роблять його справжньою київською спорудою. Будинок Верховної Ради є зразком «української архітектурної класики». Скляний купол будівлі, діаметр якого близько 16 м, забезпечує приміщення природним світлом. У центрі його розміщено кришталеву люстру, що за формою нагадує соняшник, мотив якого часто використовується в українському народному мистецтві. А важить ця люстра аж 3 тонни. Архітектурне оздоблення усіх трьох поверхів виконано за принципом збереження стилістичних особливостей будівлі.

     Прикладом найкращого інтер'єру будинку є фойє третього поверху, вирішене у вигляді колонади, що підтримує стелю, розділену на невеликі плафони з люстрами. Ліпні деталі, інкрустація та інше декоративне оздоблення інтер'єрів органічно поєднують у собі стиль спрощеної класики з суто українськими мотивами декоративного мистецтва.

     Мені дуже сподобався як зовнішній так і внутрішній вигляд будівлі, бо я прихильниця класичного стилю. Було цікаво розглядати кожну деталь робіт архітекторів, – каже студентка Ольга Бурбан.

     Особливістю усіх поверхів є художнє полотно «Державотворення», на якому відображено момент прийняття Акта проголошення незалежності України. Відкриття картини відбулося 22 серпня 2001 року з нагоди 10-ї річниці Незалежності України.
     Картина вражає. Вона виглядає дуже реалістично, на ній зображені найваживіші та відоміші постаті української історії, такі як Тарас Шевченко, Леся Українка, Михайло Грушевський, Григорій Сковорода та інші, – ділиться враженнями староста другої групи Катерина Кондратенко.

     У холі відбуваються термінові засідання депутатських фракцій і груп, розміщено кулуари ложи преси, де відбуваються прес-конференції, брифінги, інтерв'ю тощо. Під час парламентських слухань та розгляду конкретних питань у сесійній залі в фойє третього поверху виставляються тематичні інформаційні експозиції. Періодично проводяться виставки живопису, графіки, народної творчості, фото, книжкових, документальних, музейних та інших експозицій.

     Центром об'ємної композиції будинку Верховної Ради України є розташована на другому поверсі сесійна зала на 1000 місць. Вона має загальну площу в плані близько 650 м². Форма її восьмигранна з об'ємами лож і балконів, розміщених за межами основного восьмигранника. За кожним народним депутатом України закріплене персональне робоче місце, обладнане електронним пультом системи «Рада-2» з відповідними функціями: реєстрація, голосування, запис на виступ з місця, мікрофон для виступу з місця та міні-монітор.

     Студенти-першокурсники пізнають нове, отримують нові знання, відвідують культурні та історичні місця столиці, вони розвиваються і це не може не радувати. Вони із захопленням слухали екскурсовода і я впевнена, що відвідування Верховної Ради усім сподобалося. Ми отримали багато пізнавальної інформації з історії державотворення і багато позитивних емоцій, – каже куратор другої групи Богдана Ярова.

Анастасія Матейченко,
студентка факультету землевпоярядкування

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook