НУБіП очолив «Зарплатний рейтинг вишів-2019» за версією журналу «Гроші»

18 березня 2019 року
     Компанії, що брали участь в дванадцятому за рахунком рейтингу вузів «Грошей», неохоче оцінювали рівень підготовки фахівців. Все тому, що довгі роки роботодавці при прийомі співробітників на роботу надавали занадто велике значення диплому і статусу вишу. Але тепер все змінилося. На перший план виходять не теоретичні, а прикладні знання молодого фахівця, реальний досвід, який він встиг отримати за час навчання, і широкий кругозір.

    Роботодавці не втомлюються повторювати, що рівень підготовки кадрів в університетах України досить слабкий, і знань, закладених в програму, недостатній для адаптації до реальної роботи. До того ж, самі розумні студенти, тільки-но закінчивши виш, намагаються якомога швидше виїхати на роботу за межі України. У підсумку, роботодавцям нерідко дістаються недоучки, які сильно псують враження про якість підготовки в тому чи іншому вузі.
     Уже не перший рік ми спостерігаємо, як зростає попит на випускників не найпрестижніших в традиційному розумінні університетів. Крім того, бізнес, який наймає молодих фахівців, уважно вивчає резюме здобувачів, які закінчили не тільки столичні, а й регіональні вузи – в пошуках тих, хто має реальний досвід, а не тільки відмінні оцінки за ключовими предметами.
     Чому так? Тому що студенти тих навчальних закладів, чий авторитет ніколи не був високим часто виявляються більш старанними і пробивним, ніж випускники зіркових ЗВО. І це, до речі, добре видно по тому, як змінюється розстановка сил між університетами.

     Учасником зарплатного рейтингу вишів від журналу «Гроші» може стати будь-який вищий навчальний заклад. Список університетів продовжує оновлюватися. Для оцінювання провідні українські вузи діляться на кілька списків за спеціальностями. До 2013 року включно їх було п'ять – гуманітарні, технічні, юридичні, економічні, будівельні. Але з огляду на зростаючу значимість агропромислового сектора, ось уже п'ятий рік поспіль «Гроші» оцінюють навчальні заклади, які готують фахівців у сфері сільського господарства.
     Бурхливі зміни відбулися в рейтингу університетів з аграрних спеціальностей. Першу сходинку другий рік поспіль займає флагман Національний університет біоресурсів і природокористування України (Київ). На п'ятому місці опинився Київський національний університет імені Тараса Шевченка і на восьмому – Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана, які в 2017 році мали ліпші показники.

     Фахівців у сфері сільського господарства в Україні готують не так багато вузів. Тому агрономи, тваринники, технологи, механізатори як були, так і будуть в ціні. Але роботодавці на диплом особливої уваги не звертають. Це лише індикатор наявності хоча б мінімальної теоретичної бази знань, яка є своєрідним пропуском в професію.
     «Колір диплома нікому не цікавий. Важливо – чи готова людина працювати, і наскільки він може бути залучений в процес. Так, співробітник може бути ще зовсім «зеленим», але відразу ж зрозуміла ступінь зацікавленості в розвитку себе всередині компанії, і яким він бачить це розвиток», – каже Ярослав Мовчун, співвласник ягідної ферми «Озеряна».
     Ще компанії на співбесідах цікавляться готовими кейсами, які вирішують конкретні бізнес-завдання. «При прийомі на роботу звертаємо увагу на стажування здобувача в інших компаніях, на його роботу в студентських об'єднаннях або організаціях. Також важливі інтереси і світогляд», – розповів Андрій Кучеренко, заступник директора з управління персоналом Kormotech.
     Високу зарплату початківцям аграріям, на жаль, не запропонують. Але низький оклад компанії компенсують відрядної оплати праці, яка дозволяє співробітнику досить швидко наростити рівень заробітку. «Кожен кандидат має так званий нульовий ранг. Підвищити його і вийти на більш високу зарплату можна через рік. Для цього працівнику потрібно пройти атестацію», – пояснює Андрій Кучеренко.

ЗВО

Середній

бал

Місце в

рейтингу

Національний університет біоресурсів і природокористування України (Київ)

6,17

1

Дніпропетровський державний аграрний університет

5,00

2

Білоцерківський національний аграрний університет

5,00

3

Вінницький національний аграрний університет

4,50

4

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

4,42

5

Одеський державний аграрний університет

4,33

6

Харківський національний аграрний університет ім. В.Докучаєва

4,33

7

Київський національний економічний університет ім. В.Гетьмана

4,17

8

Херсонський державний аграрний університет

4,17

9

Уманський національний університет садівництва

4,00

10

Донецький національний університет

3,67

11

Сумський національний аграрний університет

3,50

12

Луганський національний аграрний університет

3,00

13

Таврійський національний університет ім. В.Вернадського

3,00

14

Український державний хіміко-технологічний університет (м. Дніпро)

3,00

15

За матеріалами журналу «Гроші» № 5 від 14 березня 2019 року
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook