Слухачі Малої академії наук Київщини – майбутні студенти НУБіП України

25 лютого 2019, 12:07

На базі Хотівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт школярів-членів Київської обласної організації Малої академії наук України. Обдаровані діти з усієї Київської області змагалися за перемогу у 26 секціях суспільно-гуманітарного напрямку. Як членів журі, так і учнів привітно зустрічала директор КО «Мала академія наук учнівської молоді» Світлана Минзар, яка закликала журі бути не лише об’єктивними, а й толерантними до кожного учасника, та нагадала про те, що особливої підтримки потребують діти, які вперше беруть участь у захисті науково-дослідницьких робіт.

Приємно відзначити, що одразу у трьох секціях «Філологія»«Педагогіка» та «Журналістика»головами журі буди професори нашого університету відповідно – декан гуманітарно-педагогічного факультету, доктор філологічних наук, професор Василь Шинкарук та завідувач кафедри педагогіки, доктор педагогічних наук, доцент Руслан СопівникВасиль Дмитрович налаштував конкурсантів на продуктивну роботу, підтримував схвильованих учнів і навіть допомагав їм влучними підказками під час висвітлення результатів науково-дослідницьких робіт та дискусій.

     Завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник очолював журі у секції «Педагогіка» та «Журналістика» у відділенні «Філософія та суспільствознавство». Він привітав юних дослідників з раннім стартом наукової кар’єри, закликав конкурсантів презентувати свої роботи спокійно та виважено, і у свою чергу пообіцяв оцінювати максимально позитивно та висловив прагнення розкрити науковий і творчий потенціал кожного доповідача.

     Захист відбувся у невимушеній атмосфері, конкурсанти блискуче презентували свої роботи та брали активну участь у дискусіях стосовно результатів досліджень своїх колег. Визначити переможця було дуже непросто, адже абсолютно всі учасники продемонстрували високий рівень підготовки та володіння матеріалом у галузі педагогіки, журналістики, філології. Але найвищий балза проведену роботу отримала Голоубенко Анастасія Юріївна, учениця 11 класу Білоцерківського НВК «Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури імені А.С. Макаренка Обухівської міської ради Київської області», яка представила роботу на тему «Формування моральних цінностей дитини у виховній практиці сім’ї засобами літературної спадщини В.О.Сухомлинського». Переможниця переконливо довела свою думку стосовно того, що існує об’єктивна потреба у моральному вихованні школярів в умовах наростаючої ціннісної кризи і здійснювати формування світогляду і соціально-корисної поведінки учнів треба спираючись на спадщину класиків української педагогіки, насамперед В.О.Сухомлинського, твори якого є актуальними до сьогодні, в умовах освітніх практик XXI сторіччя. Друге місце з педагогіки посіли дві конкурсантки, а саме: учениця Новопетрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Вишгородської районної ради Біфус Варвара Ігорівна з науковою роботою на тему «Розвиток емоційного інтелекту старшокласників текстами пісень гурту «Океан Ельзи», де було підкреслено потребу ознайомлення школярів не лише з творами загальновизнаних класиків, а й з пісенною творчістю сучасних естрадних виконавців, які є доступними і зрозумілими для сприйняття молоддю. Конкурсантка наголосила на тому, що ефективним засобом виховання є мистецтво, оскільки воно допомагає формувати моральні якості особистості через вплив на емоційно-почуттєву сферу. Також, другу сходинку п’єдесталу посіла учениця Васильківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 Мельничук Серафіма Євгенівна з роботою на тему «Вплив тембру голосу вчителя на академічну успішність учнів». Замкнула четвірку призерів Середа Валерія Русланівна, учениця Переяслав-Хмельницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7 з науковою роботою на тему «Формування світогляду старшокласників у процесі ознайомлення з поезією Наталії Павлик».

  

  

     Цікавими були роботи й усіх інших конкурсантів. Так, учениця Комунального закладу Мироніської районної ради Київської області «Центр дитячої та юнацької творчості» Резніченко Анжеліка Олександрівна запропонувала результати досліджень на тему «Влив молодіжних субкультур на соціалізацію підлітків», у якій конкурсантка дослідила ставлення до субкультур учнів старших класів та запропонувала власні практичні рекомендації для педагогів, батьків та учнів стосовно того як мінімізувати негативний вплив деструктивних субкультур на підростаюче покоління (скінхеди, гопники, сатаністи інші). 
     Актуальними та цікавими виявились теми Потіхи Ірини «Використання прийомів едьютеймента в сучасній українській освіті»Рябініної Ірини «Формування естетичного світосприйняття у підлітків через роботу дитячих шкіл естетичного виховання».

  

     Справжні інтелектуальні баталії розгорілись під час представлення наукових доробків майбутніми журналістика, які розгорнулись навколо тем «Розмовні елементи у мові» (Реуцька Поліна), «Мистецтво публічного виступу» (Квашук Даниїл), «Нормативність мовлення як складник фахової компетентності журналіста: лексико-семантичний аспект» (Рой Поліна), «Інфографіка як засіб комунікації щодо освітньої реформи в нових медіа та інтернетспільнотах» (Руденко Інна). Перше місце серед конкурсантів секції «Журналістика» учень Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 13 Ірпінської міської ради Квашук Даниїл Андрійович.

     Підводячи підсумки Василь Шинкарук та Руслан Сопівник висловили захоплення юними науковцями, розповіли про наш університет, підкреслили переваги здобуття освіти в ньому та запросили конкурсантів на День відкритих дверей до Національного університету біоресурсів і природокористування України. Кожен із учасників секцій «Педагогіка», «Журналістика» та «Українська мова» отримали рекламні листівки, буклети. Вдалось провести серед студентів також анкетування. Більшість респондентів зазначили у відповідях, що їх зацікавив наш університет і вони планують вступати саме до НУБіП.

Олександр Кучай,
доцент кафедри педагогіки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook