Наша мета – розкривати таланти та розвивати професіоналізм

29 жовтня 2018 року

     Педагогіка захоплює багатьох. На думку всесвітньо відомого вчителя й оригінального теоретика педагогіки, талановитого директора школи, автора сотень віршованих і прозаїчних мініатюр, інтеліґентної людини, безстрашного, яскравого полеміста і публіциста – Василя Сухомлинського, «Учителя не випадково називають високим іменем народний. Його мудрість творить ту складну річ, яку прийнято називати наступністю поколінь». Ці погляди поділяє ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, який вважає що педагогам треба не тільки підраховувати суму знань умінь і навичок, які за одиницю часу засвоїв студент, а й думати про створення умов для гармонійного і всебічного розвитку особистості.

    Колектив кафедри педагогіки гуманітарно-педагогічного факультету плекає, дбає, творить таку єдність, названу «наступністю поколінь». Залюбованими у педагогіку є не тільки науково-педагогічні працівники кафедри, декан Василь Шинкарук та його заступники, а й кожен студент, що переступає поріг нашої кафедри.
     Толерантність, повага до особистості студента, розуміння всіх насущних життєвих проблем, емпатія лежать в основі взаємостосунків. Нас радує маленький успіх кожного і великі досягнення, про які варто говорити.

     Маргарита Гулян закінчила Криворізький природничо-науковий ліцей. Педагогікою захоплювалася змалечку. За її словами «неабиякий педагогічний досвід» здобула ще у рідному ліцеї, викладаючи різні дисципліни у 7-8 класах у День учнівського самоврядування. Закінчила музичну і художню школи. «Є така пісня, що полонить душу», – зізнається Маргарита. А ще джаз, що звучить у серці. Маргарита мріє про основний склад народного театру «Березіль». Ми віримо, що вона стане учасницею цього відомого колективу, адже зіграна нею роль Софії Русової залишила слід у серцях кожного з нас, була дуже переконливою. Дивлячись у слід цій талановитій студентці першого курсу, спеціальності «Професійна освіта», мимоволі порівнюєш її з великою Софією Русовою.

   Серед першокурсників спеціальності «Професійна освіта» є «соловейки», що працюють під керівництвом народної артистки України Наталії Шелепницької: Мар’яна Остяк й Оксана Підтинна. Неодмінно дівчата ще не раз порадують всіх нас своїм співом на сцені НУБіП України і не тільки… Наш факультет і кафедра педагогіки пишаються своїми талановитими студентами. Ми дуже раді, що до нас приходять самі такі активні особистості. Особливу увагу хочеться приділити студентам першого курсу: Мар'яні Остяк «Професійна освіта» (ПО-18001б (СК), яка зачаровує своїм голосом, любить музику виконує сольні пісні і є учасницею колективу «Royal Singer School». Мар'яна – член студентської організації «Культ-масового» відділу, заступник старости групи.

     Танець – хвилюючий і найпрекрасніший вид мистецтва, бо не тільки відображає життя, а й сам є життям. А ще він виховує, вчить культури поведінки. Танці – це емоційна насолода. Вони розвивають почуття ритму, виробляють правильну поставу, піднімають настрій. Як завжди, гуманітарно-педагогічний факультет здивував глядачів неймовірними виступами та професійно поставленими номерами на святі, що відбулося нещодавно. Відразу видно – майбутні педагоги. Саме серед першокурсників є танцюристи: Гарбуз Вікторія (танцювальна група народного ансамблю пісні і танцю «Колос»), Литюк Адріана, Гриник Христина, Лошній Галина («Професійна освіта», ПО-18001б (СК). Дівчата танцюють в мега позитивному колективі «Сузір'я Dense». Адріана Литюк – дуже талановита, спортивна студентка, заступник голови спортивного відділу студентської організації факультету, бере активну участь у різних спортивних змаганнях. Надихає дівчат Владислав Убирай, що старанно виконує обов'язки старости групи. Добре і чуйне серце у Проводіон Дарії – голови Соціального відділу студентської організації на факультеті. Діти-сироти і люди, що потрапили у складні життєві обставини, – це її місія, участь, співчуття і допомога.

     Всією студентською і кафедральною громадою творили квест 28 вересня 2018 року до 100-річчя від дня народження великого педагога – Василя Олександровича Сухомлинського. Велику організаційну роботу по підготовці провели Мамон Марія, Жидко Ніна, Смоляк Павло, Андрусик Павло та інші. Педагогічна спадщина Василя Олександровича Сухомлинського з кожним роком залучає все більш пильну увагу світової наукової і педагогічної громадськості, як у нашій країні, так і за її межами. Відтак, відбуваються нові відкриття наукової спадщини Сухомлинського та окремих сторін його педагогічної творчості. Василь Олександрович – один з перших в радянській педагогіці став розробляти гуманістичні традиції вітчизняної і світової педагогічної думки.
     Крім ерудиції, В. Сухомлинський мав неабияку силу волі, вирізнявся поміркованістю, надзвичайною скромністю, працездатністю (вставав щодня о четвертій годині ранку й писав власні твори до восьмої), людяністю. Також педагог володів кількома іноземними мовами. У багатьох напрямах педагогічної науки він випередив свій час. Йому судилося народитися і померти у вересні, і це символічно, бо вересень – це початок нового навчального року. З легкої руки В. Сухомлинського в педагогіці з’явилося поняття «уроки мислення» – уроки, які змушували дітей молодшого шкільного віку дивитися на світ і розкривати його найскладніші взаємозалежності.
     З нагоди святкування 100-річчя з Дня народження Василя Сухомлинського студентки магістратури другого року навчання, спеціальності «Освітні, педагогічні науки» (Педагогіка вищої школи), Жидко Ніна та Мамон Марія організували та провели квест «Стежками НУБіП України до педагогічної спадщини В. О. Сухомлинського». У конкурсі брали участь студенти першого курсу спеціальності «Професійна освіта». Упродовж квесту першокурсники вкотре перегорнули сторінки біографії Василя Сухомлинського, згадали поради педагога дітям та здійснили дивовижну подорож у світ його казок та оповідань. Веселі завдання були спрямовані на осмислення всіх сторін педагогічної творчості Сухомлинського. На початку квесту дві команди отримали карти за маршрутом та зашифрованими локаціями. На кожній локації на учасників чекали завдання.
     Студенти з радістю допомагали один одному відгадувати різноманітні загадки, відновлювали хронологію подій з життя В. Сухомлинського, складали оповідання за мотивами творів видатного педагога та проходили перешкоди на шляху до перемоги. На кожній станції команди першокурсників отримували відмітки про виконане завдання. У кінці були оголошені переможці. Проте головне, звичайно, не перемога. Головне, що всі вчилися дружно долати перешкоди і досягати успіхів! Після свята на всіх учасників чекали солодкі подарунки та грамоти за участь у конкурсі.

«Праця не тільки там, де людина сіє хліб
або садить дерево.
Найбільш тонка, найбільш складна праця,
коли людина приходить до людини,
бачить у її очах, читає «поміж рядків»
її поклик про допомогу.
Ця праця є вищою мірою людського духу».

     Саме такі рядки В. О. Сухомлинського хотілось би присвятити нашим спонсорам, людям, які допомогли у організації свята, а саме Благурі Богдану Олеговичу та компанії «STELA drying technology» Янушу Андрію. Щиро дякуємо вам за небайдужість та вклад у розвиток і формування особистості нашого студента!
     Спорт у житті наших студентів – особлива і дуже важлива справа. Це справа всього їх життя! Як у Богдана Джурилюка, що грає у футбол у Київському футбольному клубі чи у Павла Смоляка, для якого перемога у Кубку зі змішаних єдиноборств ММА – це справа честі!

     Павлові Смоляку вдалося здолати у 1/8 фіналу Приведенця Олександра, представника Житомирської області та вийти до 1/4 фіналу, де здобув перемогу над Шинком Олександром, представником Донецької області та потрапити у 1/2 фіналу. У 1/2 (пів-фіналі) Павло Смоляк виграв у представника м. Києва Марченка Івана та пройшов у фінал. У фіналі Кубку України зі змішаних єдиноборств Павло Смоляк зайняв почесне друге місце, поступившись тільки хлопцеві із Одеької області – Мінасяну Карлену. Цей результат є виконанням нормативу Майстра спорту України. З чим ми сердечно вітаємо Павла Орестовича.

     Наш студент Павло Смоляк, спеціальності «Освітні, педагогічні науки» прагне не тільки інтелектуальної, духовної, але й фізичної досконалості. Займався понад рік боксом. Поступивши на наш факультет, він захопився змішаними єдиноборствами. «Тут мінімум правил, тому це дозволяє розкритися спортсменам із усіх сторін», – ділиться своїми роздумами Павло Смоляк. Колектив кафедри педагогіки щиро вітає Павла Смоляка з великою перемогою. Зичимо творчих успіхів у навчанні та спорті. З роси і води Вам, дорогий Павле!
     Гордістю нашого колективу є студенти випускових спеціальностей кафедри педагогіки: Марина Щербина (староста групи, переможниця конкурсу Краса НУБіП України у номінації «Міс Гармонія», учасниця танцювального колективу «Сузір’я Денс» з яки посіла перше місце у конкурсі «Крок уперед» (Вітебськ, Білорусь), Плуток Олександр (лідер студентського гуртка «Педагогіка і сьогодення»), Лошній Галина (відмінниця навчання), Нейфельд Максим (відмінник навчання), Марина Бондаренко (двократний призер Всеукранської студентської олімпіади з «Професійної освіти» та «Педагогіки»), Ірина Ткаченко (двократний призер Всеукраїнської студентської олімпіади з педагогіки), Тверезовська Олександра (призер Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з педагогіки), Шолом Катя (переможниця університетського етапу конкурсу наукових робіт з педагогіки) та інші.
     Щасливі у просвітленні. Ті, що знають як розвиватися, вдосконалюватися, працювати над собою! У цьому нашим студентам маємо допомогти ми – педагоги. Навчатися, тренуватися, розвивати свої здібності, зростати, множити досягнення і набувати неоціненного педагогічного досвіду – досвіду, що стане у майбутньому наших студентів тим скарбом, за який варто боротися щодня!

     Кожен студент прославляє нашу Alma Mater, факультет і кафедру своїми здобутками і перемогами, своїм сумлінним навчанням на благо процвітання Університету й України.

Тамара Ковальчук,
доцент кафедри педагогіки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook