Інформаційна культура студента: у науковій бібліотеці тривають навчально-практичні заняття щодо оволодіння навичками роботи з електронними ресурсами та базами даних

21 вересня 2018 року
     Щороку для студентів, які щойно переступили поріг університету, а також для старшокурсників, працівники наукової бібліотеки проводять заняття з інформаційної культури. Мета занять полягає у підвищенні рівня підготовки студентів та оволодіння навичками систематизації і структуризації інформації, формування умінь задовольняти власні інформаційні запити та активізації діяльності студентів у системі інформаційних комунікацій.

     Тож починаючи з вересня 2018 р., працівники інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки – Лариса Сідько, Людмила Артюх, Світлана Родіонова, Ольга Брагар та Лариса Кучерук навчають студентів, як здійснювати пошук необхідної інформації в каталогах і базах даних, як можна завантажити повні тексти навчально-методичної літератури з електронної бібліотеки (в локальній мережі університету і за її межами) та електронного каталогу наукової бібліотеки.  

 

     Особливу увагу студентів під час таких занять співробітники бібліотеки звертають на електронну бібліотеку НУБіП України, що містить повні тексти наукових та навчальних видань науково-педагогічних працівників нашого університету. Серед них – навчальні посібники та підручники, монографії, автореферати дисертацій, методичні матеріали для практичних і лабораторних занять.
     Крім цього, працівники інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки інформують студентів старших курсів про відкритий для університету доступ до міжнародних наукометричних баз даних SCOPUS та Web of Science, а також демонструють алгоритм здійснення пошуку в цих базах та широкі можливості їх використання в навчальній і науковій діяльності студентів та науковців.
 
 
 
     Приємно, що до співпраці з бібліотекою у проведенні занять з інформаційної культури долучилися куратори груп, а саме Тереза Микицей, викладач кафедри статистики та економічного аналізу, Леся Вікторова, Вячеслав Крупка з гуманітарно-педагогічного факультету, Ельвіна Старкова з факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, Руслан Яковлєв з факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. 
     Взяли під свій контроль заняття з інформаційної культури і керівнитво факультетів: декан факультету конструювання і дизайну  Зиновій Ружило, та його заступник з навчально-виховної роботи Олег Марус, а також заступник декана факультету аграрного менеджменту Олександр Новак.
 
 
 
 
     Необхідно зазначити, що до проведення таких занять долучаються і працівники інших відділів бібліотеки. Так, зокрема, завідувач відділу обслуговування науковою літературою Антоніна Бабич та завідувач сектору Олена Курінець розповідають студентам про правила користування і видачі наукової та художньої літератури у центральній бібліотеці, а завідувач відділу обслуговування навчальною літературою Тамара Свиридова роз’яснює першокурсникам особливості видачі книг в автоматизованому режимі, і вкотре звертає увагу на необхідність дбайливого ставлення до книг.
     Завідувач філії наукової бібліотеки у навчальному корпусі №11 Лариса Задерилова, ознайомлює студентів механіко-технологічного факультету та факультету конструювання та дизайну із записом читачів до бібліотеки та правилами користування читальним залом в навчальному корпусі №11.
 
 
     На завершення, наголошуємо, що для проведення занять з інформаційної культури та навчальних тренінгів що до користування наукометричними базами даних (SCOPUS, Web of Science, EBSCO) звертайтесь в інформаційно-бібліоргафічний відділ наукової бібліотеки (корп. 4, кім. 41; тел.: 527-87-80, e-mail: [email protected]).
 
Лариса Сідько, Людмила Артюх,
співробітники інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook