Науково-практична конференція та відвідування сучасних деревооброблювальних підприємств Житомирщини

6 червня 2018 року

   З метою підвищення ефективності та якості науково-дослідних робіт, набуття практичного досвіду, співпраці з підприємствами галузі, організації співробітництва на міжнародному рівні й визначення пріоритетних напрямів подальшого розвитку технологій переробки вітчизняної деревинної сировини 04 - 05 червня 2018 року була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Практика використання сучасної техніки та технології в деревообробці».
   В рамках даного заходу група викладачів та студентів кафедри технологій та дизайну виробів з деревини Навчально-наукового інституту лісового та садово-паркового господарства (ННІЛіСПГ) Національного університету біоресурсів та природокористування України (НУБіП) 4-го червня 2018 року відвідала деревообробні підприємства, що належать до групи компаній, які випускають та реалізують свою продукцію під брендом REZULT, а саме: ТОВ «Українська холдингова лісопильна компанія» (ТОВ «УХЛК») і ТОВ «БФ Проект», що знаходяться у м. Коростень Житомирської обл., поряд з ТОВ «Коростенський завод МДФ», який також входить до вказаної групи підприємств.

Колектив кафедри та студенти 2-го – 4-го курсів ОС «Бакалавр» і 1-го курсу ОС «Магістр» на території підприємств

   Ознайомлення з підприємствами почалось з офісу ТОВ «УХЛК», де представник керівництва компанії, Глазкова Наталія, ознайомила відвідувачів з історією, концепцією розвитку та основними видами діяльності підприємства.
   ТОВ «УХЛК» – сучасний лісопильно-деревооброблювальний комплекс площею 36 га, виробничою потужністю 1,2 млн.м.куб. на рік по сировині, що входить у ТОП 10 найбільших лісопильних майданчиків Східної Європи. ТОВ «УХЛК» на сьогодні є наймасштабнішим проектом в Україні в області лісопереробки, запуск 1-ї черги якогобуло здійснено на початку 2017 року. Запуск дільниці з виготовлення паркетної дошки очікується влітку поточного року. Проектна потужність дільниці - 25 000 м.куб. на рік по сировині (лісоматеріали твердолистяних порід), паркету – 2,5 млн. м.кв. на рік. ТОВ «УХЛК» є на сьогодні сертифікованим підприємством по системі FSC.

Загальний план ТОВ «УХЛК», лінія сортування та подачі сировини Holtec з інтегрованою системою контролю якості MICROTEC, сушильний комплекс на базі сушарок австрійської компанії Mühlböck та місце оператора управління лінією Linck *

Лісопильна дільниця цеху з виготовлення ламелей з твердолистяних порід деревини та паркетної дошки *

Дільниці цеху з виготовлення паркетної дошки: розкрою деревних плит, склеювання дошки, формування профілю та опорядження *

   Основною продукцією ТОВ «УХЛК» є пиломатеріали різного ступеню готовності –обрізні, стругані, клеєні тощо. Лісопильно - деревооброблювальний завод оснащений потужними виробничими лініями, обладнанням та устаткуванням від провідних європейських (Німеччина, Австрія, Італія, Швеція, Словенія, Польща) виробників: а) дільниця з виготовлення пиломатеріалів – Holtec, Springer, Linck, Microtec, Mühlböck, Rudnick&Enners, URBAS, BEKA, IBMH, Hepengineers; б) дільниця з виготовлення паркетної дошки – EWD, Weinig, Wintersteiger, Shelling, Rudnick&Enners, Scheuch, WoodEye, Gardina, Sorbini, Costa, Salvador, Fill, Famad, Ledinek.
   Значну увагу компанія приділила техніці безпеки на виробничих об’єктах, вступний інструктаж з якої для відвідувачів в офісі підприємства провів начальник відділу охорони праці ТОВ «УХЛК» Бочелюк Олег.

 

 

Проведення інструктажу з техніки безпеки в офісі ТОВ «УХЛК»

   Продовжилась екскурсія відвідуванням виробництва, де всі гості підприємства, розділившись на підгрупи, ознайомилися з повним процесом виробництва як пиломатеріалів, так і паркетної дошки, починаючи від складу лісосировини і закінчуючи складом готової продукції.

 

В операторській, де здійснюється управління складськими процесами приймання, оцінювання, сортування, корування, зберігання і подачі сировини на лінію лісопиляння

В зоні виходу з операторського пульта управління лінією сортування колод

На майданчику зберігання окорованих лісоматеріалів

   З встановленим на підприємстві технологічним процесом, машинами та механізмами, задіяними у виробництві пилопродукції знайомив групи відвідувачів начальник виробництва Романенко Юрій Іванович.

Одна з підгруп відвідувачів разом з начальником виробництва Романенко Юрієм Івановичем

   На дільниці сортування пиломатеріалів студентів та інших гостей підприємства було ознайомлено з процесом тестування на різних режимах роботи сортувальної лінії Springer, який здійснювався під керівництвом інженера-проектувальника заводу Мартіна Хенне (Німеччина).
   Також під час відвідування підприємства спеціалісти ТОВ «УХЛК» ознайомили представників навчального закладу і студентів із роботою дільниці з виготовлення паркетної дошки, починаючи зі складу деревини дуба, лісопильного підрозділу, дільниць сушіння пиломатеріалів, виготовлення шарів дошки, склеювання, формування замкового з’єднання та опорядження паркетної дошки, і закінчуючи дільницею пакування і зберігання готової продукції.

Технолог цеху з виготовлення паркетної дошки знайомить відвідувачів з конструкцією та матеріалами виробу

   Після ознайомлення з виробничою діяльністю ТОВ «УХЛК» групі відвідувачів було продемонстровано технологом Марчук В. С. і менеджером Дмитренко Т. Ф. виробничий процес та устаткування ТОВ «БФ Проект». ТОВ «БФ Проект» – крупний виробник паливних гранул (пелет) класу EnPlus А1, зольністю 0,2 % і теплотворною здатністю 5,05 kWh/kg. Виробнича потужність заводу складає 140 тис.тон на рік. Виробництво оснащене сучасним обладнанням від провідних європейських компаній: Vecoplan, Stela, CPM, Roboteh, з системами управління від Siemens та Schneider Electric.

Підгрупа студентів на території ТОВ «БФ Проект» разом з технологом підприємства Марчук В.С. і менеджером Дмитренко Т.Ф.

На виробничому майданчику ТОВ «БФ Проект» разом з технологом і менеджером підприємства

   Для постійного контролю якості і відповідності параметрів продукції, що виробляється, завод має власну лабораторію, обладнану сучасним спеціалізованим обладнанням Інституту біоенергетики BEA, Австрія (BEA Institutfür Bionenegie GmbH).

Одна з підгруп студентів разом з технологом та менеджером з якості ТОВ «БФ Проект» на виробничому майданчику підприємства

   Наприкінці робочого дня головним спеціалістом відділу кадрів ТОВ «УХЛК» було проінформовано студентів щодо вакансій підприємства, кваліфікаційних вимог до спеціалістів, умов роботи, соціального забезпечення та оплати праці.

Інформування 1-ї підгрупи студентів щодо вакансій на підприємстві

   Колектив кафедри технологій та дизайну виробів з деревини ННІЛіСПГта студенти НУБіП України висловлюють велику подяку всім спеціалістам ТОВ «УХЛК» і ТОВ «БФ Проект» за якісну екскурсію по підприємствам і за виділений для нас час, а саме: аудитору Глазковій Н.Ю., начальнику виробництва Романенко Ю.І., технологу пелетного виробництва Марчук В.С., начальнику відділу ОП Бочелюк О.Є., менеджеру по якості Дмитренко Т.Ф., працівникам відділу ОП і ТБ, технологу паркетного виробництва, начальнику складу підготовки сировини ТОВ «УХЛК».
   Особливу подяку колектив кафедри та керівництво ННІЛіСПГ висловлює власникам та інвесторам підприємств, а також директорам ТОВ «УХЛК» Давиду Кьонігсхоферу і ТОВ «БФ Проект» Юрашеву Станіславу Віталійовичу за надану можливість відвідання виробничих майданчиків.

ЩИРО ДЯКУЄМО!!!

   * фотоматеріали використані з сайту REZULT Україна

 

Доцент кафедри технологій та дизайну виробів з деревини
Марченко Н.В.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook