Педагоги професійного навчання пройшли першу педагогічну практику - навчальну

27 лютого 2018 року

Студенти спеціальноті "Професійна освіта" спеціалізації "Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства" у лютому 2018 року на базі НУБіП України пройшли свою першу практику. Після закінчення навчання ці студенти отримають кваліфікацію "педагог професійного навчання", тому практична складова освітнього процесу є надзвичайно важливою.

Навчальна педагогічна практика є нормативною складовою підготовки педагогів професійного навчання. Її мета - сформувати у студентів знання про структуру, принципи організації та управління закладом вищої освіти, вміння проводити аналіз навчальних занять і виховних заходів, навчити їх застосовувати ці знання і вміння у майбутній професійно-педагогічній діяльності.

Навчальна педагогічна практика проводилася на основі розробленої робочої програми, її тривалість - 10 календарних днів.

Чим займалися студенти на практиці? У перший її день було проведено вступний інструктаж із охорони праці та безпеки життєдіяльності та інструктаж на робочих місцях. Студентів ознайомили із завданнями практики, вимогами до оформлення звітів. Вони отримали завдання для самостійної роботи. Керівники практики, доценти кафедри педагогіки Маценко Л.М. і Теслюк В.М. озброїли студентів методичними матеріалами для проходження практики: щоденниками та методичними рекомендаціями.

Наступним етапом було ознайомлення із структурою НУБіП України, основними завданнями його структурних підрозділів, роботою деканату та кафедр гуманітарно-педагогічного факультету. Вивчалась навчальна, методична, наукова, інноваційна, міжнародна, виховна, профорієнтаційна робота кафедр. Відбулося детальне ознайомлення з веб-сторінкою гуманітарно-педагогічного факультету. Студентам розповіли про рейтингове оцінювання роботи НПП в НУБіП України.

Продовжуючи знайомство з роботою кафедр гуманітарно-педагогічного факультету, ми звернули увагу на навчально-методичну роботу кафедр. Ознайомилися з вимогами щодо оформлення навчально-методичних комплексів із дисциплін та проаналізували комплекси методичного забезпечення на кафедрах.

Далі за планом практики було знайомство з роботою випускової для студентів кафедри - педагогіки. Ми вивчали документацію кафедри, її навчальну, методичну, наукову, виховну роботу, міжнародну діяльність та профорієнтаційну роботу, матеріальну базу. Переглянули презентацію та відеоролик про кафедру і детально проаналізували сторінку кафедри на сайті університету з точки зору її привабливості для абітурієнтів.

Наступним етапом практики було вивчення організації, змісту та форм роботи наставника студентської групи. Ми аналізували плани виховної роботи наставників, план виховної роботи гуманітарно-педагогічного факультету, вивчали вимоги до планування виховної роботи. Студенти ознайомилися із журналами наставників та проаналізували зміст рубрики "Виховна робота" на сторінці гуманітарно-педагогічного факультету.

Також було проведене заняття на тему "Методика підготовки сценаріїв виховних заходів", на якому студенти проаналізували різні сценарії. А 8 лютого практиканти відвідали та проаналізували за відповідною схемою виховний захід, який відбувся на базі НУБіП України - фінальний етап конкурсу "Кращий студент Києва". Хочемо додати, що звання "Кращий студент міста Києва" цілком заслужено виборола представниця НУБіП - голова студентської організації юридичного факультету, другокурсниця (за сумісництвом ще й віце-міс Голосіївського району) Євгенія Дошка.

Трохи відпочивши і порадівши за успіхи своєї колеги, наші студенти приступили до виконання наступного завдання практики. Потрібно було проаналізувати методи та форми навчання в НУБіП України, відвідати навчальні заняття та проаналізувати їх за відповідною схемою. Кожен студент відвідав 2 лекційних та 2 семінарсько-практичних заняття різних викладачів гуманітарно-педагогічного факультету.

Протягом усієї практики велася підготовка відповідних матеріалів до звітів з практики, заповнювалися щоденники практики. Заключним етапом стало обговорення та підведення підсумків практики, захист звітів.

Маємо надію, що ці два тижні практичного навчання стануть у нагоді нашим студентам і вони зможуть реалізувати набуті уміння і навички, коли зайдуть в аудиторію, щоб провести перше у своєму житті заняття. Бажаємо Вам успіхів!

Доцент кафедри педагогіки Маценко Л.М.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook