Землевпорядники обмінялися досвідом оцінки земель з французьким експертом Робером Левеком

22 лютого 2018 року

     На факультеті землевпорядкування НУБіП 21 лютого 2018 року відбувся науково-практичний семінар на тему «Досвід Франції у проведенні загальнонаціональної оцінки земель» спільно з Держгеокадастром і ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України». Представниками від Держгеокадастру були Денис Башлик (директор Департаменту міжнародної співпраці та ринку земель), Дмитро Макаренко (начальник відділу міжнародних відносин), Сергій Прокопенко (начальник відділу оцінки земель), Олександра Василишина (головний спеціаліст відділу оцінки земель).

     З вітальним словом до учасників конференції звернулися Голова ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець і декан факультету Тарас Євсюков, який відмітив, що головною метою зустрічі є ознайомлення з досвідом Франції в проведенні оцінки земель. За обсягами сільськогосподарської продукції Франція посідає третє місце в світі та перше місце в Західній Європі, це високорозвинена індустріально-аграрна держава. Також декан факультету надав слово головному експерту заходу Роберу Левеку - директору «Terres d’Europe», члену Європейської організації з розвитку сільської місцевості.

 

     Робер Левека представив свою доповідь на тему «Досвід оцінки земель Франції». Доповідач є директором технічного бюро, що входить до організації регулювання земельного ринку «Safer». Організація має великі масштаби своєї діяльності, її філії розміщені по всій Франції. Ця організація була створена в 1960 році з метою допомагати молодим фермерам з у веденні господарства. Тепер «Safer» володіє інформацією про ціни на ринку землі та всіма нюансами, які з цим пов’язані.
     Завдяки тому, що «Safer» отримує доступ до інформації про вартість земель у Франції, була створена загальна база даних про продаж земельних ділянок, що пропонуються для продажу або ж знаходяться в оренді. В цій базі містяться дані про ціни на ріллю, луги та виноградники.

     Експерт зазначив, що вартість земельної ділянки у Франції розраховується як відношення орендної плати до банківського проценту. Щодо орендної плати, то у Франції вона відповідає доданій вартості, отриманій з 1 га землі. У середньому вартість 1 гектара ріллі у Франції становить близько 6 000 євро, а вартість виноградників варіюється в межах від 12 000 до 1 000 000 євро за гектар.
     Робер Левек показав дані по регіонах та їхню еволюцію з 1950 року по 2016 рік. Останнім часом ціни на землю аналізують раз на три роки.
  На останок доповідач зазначив, що у Франції щороку продається 1,5% сільськогосподарських земель, в той час як у Німеччині - 0,5% сільськогосподарських земель. Але ціна на землю залежить від пропозиції і попиту.

     До обговорення долучилися присутні. Михайло Амосов поцікавився про відмінність ціни на землю по всій території Франції. Завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин уточнив чи організація «Safer» штучно контролює розподіл продажу земель і її вартість, і чи не зменшує такий контроль вигоду від угоди як для продавця так і для покупця. Доцент Антон Кошель задав питання щодо рівня автоматизації даних оцінки земель і доступності до них громадськості. Представник відділу оцінки землі Держгеокадастру України Олександра Василишина поцікавилася про випадки, коли «Safer» може відмовити у продажу землі. А декан Тарас Євсюков уточнив у мсьє Левека, які площі сільськогосподарських земель у Франції відводяться щороку для несільськогосподарських потреб і чи сприяє цим процесам «Safer».

     Цікаво було послухати і студентам. На захід завітали представники факультету землевпорядкування та економічного, які теж активно долучилися до дискусії.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook