Особливості управлінського фаху та очікування майбутнього роботодавця з вуст успішного керівника-практика

27 листопада 2017 року

16 листопада діючі та потенційні члени гуртка «Сучасні тенденції розвитку менеджменту», студенти 1, 2 та 4 курсів факультету аграрного менеджменту разом зі своїми наставниками – доцентами кафедри менеджменту ім. проф. Й С. Завадського Тетяною Артюх та Олександром Новаком відвідали компанію «Агріко», яка спеціалізується на розмноженні насіннєвої картоплі, імпортованої з Голландії, що дозволяє пропонувати покупцеві посадковий матеріал як класу «Еліта», так і першої репродукції в комплексі з технологічною підтримкою.

Основною метою поїздки стало знайомство та тісне спілкування з непересічною особистістю, засновником і керівником успішної аграрної компанії, який зміг би стати для майбутніх управлінців зразком для наслідування, а консультації якого допоможуть визначити їх пріоритети у підготовці та житті.

 Відразу після формального знайомства, керівник підприємства Микола Гордійчук, запросив гостей оглянути виробничі потужності підприємства: унікальні в Україні приміщення для відвантаження, сортування, доробки та зберігання насіннєвої та харчової картоплі Голанської селекції. Хоч і проведена екскурсія була нетривалою, але насиченою, адже на момент приїзду нашої групи основний технологічний процес тривав: вантажівка з картоплею з Львівської області чекала відвантаження, сортувальна та калібрувальна станції працювали, проходило завантаження чергової партії картоплі до складської камери зберігання.

  

     Після цього пан Микола продовжив спілкування з гостями уже в площині прикладної економіки та управління. Так, після історичної довідки щодо основних етапів розвитку підприємства, він зупинився на деяких аспектах побудови та функціонування системи управління на підприємстві, правила співпраці з клієнтами, постачальниками та конкурентами, описав сучасний стан розвитку галузі картоплярства в Україні і світі та місце своєї компанії на ньому.
     Питань від гостей до господаря було дуже багато. Відповідаючи на них, він повідомив про себе, що за період навчання в університеті він змінював фах від математика до філолога, працював у компанії «Чумак» на Херсонщині, але оскільки завжди був відкритий для нових можливостей, після спілкування з європейськими партнерами у 2007 році вирішив зайнятись власним аграрним бізнесом. Важливими моментами, які вразили слухачів, стали його прагнення до постійного професійного розвитку (навчався у Швейцарії, США та інших країнах), оперування актуальними даними не лише щодо свого підприємства або галузі, а й стану розвитку аграрної сфери в цілому в Україні та світі, визначення основною конкурентною перевагою свого підприємства наявність компетентного, вмотивованого колективу підприємства.

     Серед основних рекомендацій для майбутніх менеджерів, які висловив Микола Гордійчук:

  • постійно навчатися, розвивати системне мислення (для отримання ефекту «Гелікоптера»), вивчати мови (навчання ефективніше замолоду), знати технологічні особливості в галузі (всі управлінці в підприємстві «Агріко» мають основну або додаткову спеціальну підготовку щодо технологій в аграрної галузі);
  • не витрачати даремно часу та формувати своє змістовне оточення (культурне спілкування, якісні фільми, цікаві книги, порядні друзі);
  • час від часу бути на самоті (щотижня або двічі на місяць, бажано на лоні природи) для аналізу своєї діяльності, цільових установок тощо, при цьому підкреслено необмежені можливості студентів НУБіП України щодо цього;
  • формувати, розвивати та берегти почуття довіри, дефіцит якої є однією з основних проблем України, підприємств аграрної галузі та кожної людини зокрема, а для цього потрібно бути відповідальним, компетентним, оптимістичним, взаємодіючи з партнерами та колегами.

     Господар також озвучив деякі моменти власного бачення вищої освіти. Так, основною метою підготовки у ВНЗ він бачить навчання молоді мислити, творити. При підготовці майбутніх менеджерів важливим є навчити спеціаліста обґрунтовувати свою думку, розвивати свій позитивний імідж, розкривати лідерський потенціал, мотивувати себе та інших, залагоджувати конфлікти тощо.

     Позитивні враження учасників екскурсії засвідчило запрошення Миколи Гордійчука від активу студентської організації факультету до університету для зустрічі з ширшим колом зацікавлених студентів. Також було обговорено можливість практичного стажування на базі підприємства і майбутнього працевлаштування.

    Щиро дякуємо персонально Миколі Гордійчуку та колективу компанії «Агріко» за демонстрацію можливостей майбутнім менеджерам, Тетяні Артюх за організацію зустрічі та адміністрації університету за транспортне забезпечення.

Олександр Новак

 
 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook