МАЙБУТНІ ФАХІВЦІ З ЯКОСТІ, СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ ВИВЧАЮТЬ ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ СТАНДАРТИЗАЦІЇ В СФЕРІ СІЛЬСЬКОГО ТА ФЕРМЕРСЬКОГО ТУРИЗМУ

6 жовтня 2017 року
м. Київ, вул. Салютна, 2-б

 

На початку жовтня 2017 р. у Києві в рамках програми 24 Міжнародного туристичного салону «Україна» ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні» провела семінар «Категоризація у сфері сільського зеленого туризму – відповідність стандартам та вимогам ЄС, шляхи оновлення» за підтримки департаменту туризму та курортів Мінекономрозвитку України, проекту ПРООН «Зміцнення бізнес-об'єднань малих та середніх підприємств», проекту USAID «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку».

У семінарі взяли участь 73 учасника з 13 областей, зокрема: власники садиб сільського зеленого туризму – 12; представники центральних, місцевих органів виконавчої влади та місцевих територіальних громад – 17; навчальних закладів та наукових установ – 13; громадських організацій - 5; міжнародних проектів - 5; ЗМІ- 8. Студенти та викладачі Національного університету біоресурсів і природокористування України факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК також взяли участь в роботі семінару.

В ЄС розвитком сільського та фермерського туризму опікується Європейська федерація фермерського і сільського туризму - EuroGites. Пропозиція EuroGites налічує понад 100 тис. закладів розміщення по всій Європі. Однією з найважливіших сфер діяльності EuroGites є створення стандартів і критеріїв якості туристичної пропозиції. У 1996 р. було прийнято "Карту якості EuroGites", у якій актуальні стандарти та критерії якості стосуються п'яти тематичних блоків: оточення, облаштування кімнат, обслуговування місць розміщення, безпеки та професійної підготовки надавачів послуг.

В Україні, починаючи з 2008 р., Спілкою СЗТ України запроваджена добровільна категоризація у сфері сільського зеленого туризму "Українська гостинна садиба". Чотири рівня пропонованих послуг позначаються відповідним знаком: базова категорія "Б" (найнижча), перша, друга та третя категорії. Цей знак містить композицію із словосполучення українською "Українська гостинна садиба", англійською "Ukrainian guest house" та графічного символу, на якому зображена українська хатинка. Під хатинкою розміщено одну, дві або три квітки, що відповідає рівню категорії туристичного продукту. Знак "Українська гостинна садиба" надається агротуристичним господарствам, які відповідають вимогам до: 1) садиби, благоустрою території; 2) приміщень загального користування; 3) загального технічного обладнання; 4) житлового фонду; 5) технічного оснащення кімнат; 6) умеблювання кімнат; 7) санітарного обладнання; 8) приміщення для надання послуг з харчування; 9) послуг; 10) персоналу та його підготовленості; 11) охорони навколишнього середовища.

На семінарі з доповідями щодо модернізації та удосконалення програми добровільної категоризації «Українська гостинна садиба», правових аспектів, запровадження внутрішніх стандартів (СОУ) та єдиної архітектури інформаційних ресурсів Спілки СЗТ України вступили Юрій Зінько, член правління Спілки СЗТ України, ст. викладач кафедри туризму Львівського національного університету імені Франка, головний експерт-консультант з категоризації Спілки СЗТ України; Олена Гафурова, член правління Спілки СЗТ України, професор кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В. З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України, д.ю.н.; Юлія Слива, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету біоресурсів і природокористування України, к.т.н. та В`ячеслав Осадчий, професор, завідувач кафедри інформатики і кібернетики Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, д.п.н.

В ході обговорення були сформульовані принципи оновлених стандартів Спілки СЗТ України, які містять вимоги до добровільної категоризації, як системи внутрішнього контролю якості у сфері сільського туризму, вимоги до компетенції експертів – консультантів (аудиторів), умови використання Знаку та сертифікату, правил, процедур і періодичності оцінки відповідності самодекларованих садиб вимогам стандарту.

Студенти вкотре впевнились, що стандартизація та сертифікація застосовна до всіх сфер діяльності, а майбутні фахівці в сфері якості, стандартизації та сертифікації будуть затребувані на ринку праці.

Юлія Слива,
к.т.н. доцент кафедри стандартизації
та сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook