Координаційна рада: обговорено результати конкурсу проектів молодих вчених та заслухано наукову доповідь

22 вересня 2017 року

     Чергове вересневе засідання координаційної ради розпочалося з обговорення результатів наукової роботи колективу юридичного факультету під керівництвом професора Віктора Ладиченка у напрямі інформаційно-правового забезпечення екологічної складової національної безпеки України. Віктор Валерійович ґрунтовно довів актуальність обраної тематики наукового дослідження та зазначив, що вдосконалення правового регулювання інформації у сфері охорони навколишнього середовища дозволить розробити та впровадити нові засади інформаційного права у сфері навколишнього середовища, що вирішить задачі із запобігання екологічним загрозам та зобов’язанням узятим на себе Україною після ратифікації Парижської угоди по клімату 2015 р.

     Колективом, у процесі виконання досліджень, застосовується міждисциплінарний підхід: інтеграція інформаційного права, екологічного права, міжнародного права, прав людини та національної безпеки; обґрунтовується розширення доступу до екологічної інформації шляхом вдосконалення механізму забезпечення інформаційних прав людини, вдосконалення організаційно-правових інструментів контролю за дотриманням цих прав. Закцентовано увагу на тому, що нині є вкрай необхідним впровадження нової парадигми інформаційно-екологічної складової національної безпеки на основі забезпечення інформаційних прав та свобод людини. Виходячи із положення про міжнародний характер інформаційного права, нова парадигма повинна включати концепцію світового інформаційного простору та відповідати вимогам міжнародної спільноти у цій сфері.

     Підсумовуючи доповідь, актуальним вбачається вдосконалення правового регулювання інформації про навколишнє природне середовище з метою недопущення проявів обмеження свободи доступу до публічної інформації; розголошення інформації, яка становить державну таємницю, або іншої інформації з обмеженим доступом, можливість адаптації в українське законодавство міжнародно-правових механізмів охорони навколишнього середовища, безпеки життєдіяльності людини.

  

     Провідний фахівець відділу науково-технічної інформації Вікторія Кирилюк зупинилась на робочих питаннях формування каталогу інноваційних розробок вчених університету та організації науково-технічних заходів й зокрема Міжнародної наукової конференції 23-25 травня 2018 року, присвяченої 120-річчю заснування Університету.

     Перед членами ради виступив директор Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров з аналізом показників університету у наукометричній базі Scopus. Зокрема, він зауважив, що загальна кількість публікацій у профілі університету становить 555 статей. Переважаючими галузями науки є техніка, агрономія та біологія.
     Особливу увагу було звернуто на постійне збільшення кількості публікацій науковців університету. Відтак у 2014 р. – 51 публікація, у 2015 р. та 2016 р. – понад 70, а за 8 місяців 2017 р. вже опубліковано 50 статей. Але водночас Валерій Кашпаров відмітив, що цінність публікацій не у їх кількості, а у якості, оскільки цитувати будуть тільки публікації високого наукового рівня. Так, в середньому на одну публікацію нашого університету припадає 2 цитування, тоді як, наприклад, на 1 статтю Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» припадає 1 цитування. Також Валерій Олександрович зауважив, що для зростання індексу цитування нашого університету необхідно частіше посилатись на публікації колег.

     Начальник науково-організаційного відділу НДЧ Вікторія Самсонова доповіла, що вченими університету підготовлено та передано для участі у конкурсі проектів регіонального розвитку, оголошеного Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 4 проекти на суму 34 млн. грн.:

  • «Онлайн-центр надання соціальних послуг для сільської молоді» – 3 600 тис. грн. Керівник проекту – Сопівник І.В.;
  • «Розбудова регіональної інфраструктури з контролю якості і безпеки продукції АПК» – 13 000 тис. грн. Керівник проекту – Ушкалов В.О.;
  • «Розбудова системи управління конкурентоспроможністю сільських територій» – 5 400 тис. грн. Керівник проекту – Терещенко В.К.;
  • «Розвиток сільського туризму в умовах Чернігівської області» – 12 000 тис. грн. Керівник проекту – Чайка В.М.

     Начальник планово-фінансового відділу НДЧ Валентина Шостак вже традиційно зупинилась на обсягах використаних бюджетних коштів, запланованих на придбання матеріалів, обладнання, оплату послуг, відрядження у 2017 році.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко проінформував присутніх про результати конкурсу Міністерства освіти і науки України з відбору проектів молодих вчених. Серед поданих 362 проектів з понад 100 вишів та наукових установ МОН України за державний кошт буде профінансовано 123 проекти, які перемогли на цьогорічному конкурсі наукових робіт молодих учених. Таке рішення було ухвалено 19 вересня 2017 року, Конкурсною комісією МОН на чолі з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич. Приємно, що серед них і 5 наших проектів під керівництвом Катерини Тужик, Наталії Морозюк, Алли Дудник, Наталії Голембовської та Наталії Нестерової. Вони з 1 жовтня отримають фінансування 670 000 грн. на 2017 р. за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.
     Також на засіданні були обговорені та рекомендовані на затвердження вченою радою університету монографії та розглянуті інші питання.

Костянтин Махно,
молодший науковий співробітник НДЧ

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook