Парламентарі, урядовці, вчені університету та експерти обговорили актуальні питання розвитку фермерства та підготовки кадрів для АПК

21 липня 2017 року

 21 липня 2017 року на базі університету пройшов круглий стіл «Обговорення актуальних питань, пов’язаних з розвитком малого та середнього фермерського господарства, захисту прав власників земельних ділянок та підготовки кадрів для галузі» за участю народних депутатів, представників Секретаріату Кабінету Міністрів України, науковців НУБіП, експертів.

 
Відкрив його голова підкомітету соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Верховної Ради України Артем Вітко.
 
Ректор університету Станіслав Ніколаєнко, вітаючи учасників, підкреслив актуальність цього заходу і необхідність забезпечення у повному обсязі кадрів для аграрної галузі. Тому що скорочуючи держзамовлення на підготовку тих чи інших спеціалістів (хоча б економістів чи юристів), отримаємо ситуацію, коли на селі нікому буде працювати.
 
Детально з представленої тематики виступили голова Асоціації економістів України В’ячеслав Лебедь та проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який підготував водночас і наукову, і емоційну доповідь про фінансово-економічні виклики аграрної політики в нинішніх умовах. Також емоційно і обгрунтовано з озвученої теми виступили декан економічного факультету Анатолій Діброва, завідувач кафедри аграрного, земельного та економічного права ім. акад. В.З. Янчука Володимир Єрмоленко та його колега професор Олена Гафурова, завідувач кафедри менеджменту Василь Горьовий та інші.
 
Всі спікери, спираючись на досвід країн Європи і США, так чи інакше зачіпали проблему соціального розвитку села: дбати про нього, а не про прибутки латифундистів, про те, щоб людина хотіла працювати на селі і мала для того всі умови, – ось у чому основна місія держави. Один промовистий факт: у Європі 40% дохідної частини бюджету йде на підтримку соціального розвитку села. А в Україні про це взагалі забувають.
 
Підбиваючи підсумки, Артем Вітко запевнив, що це не остання така зустріч: він розраховує на наукову підтримку вчених університету у підготовці законопроектів, що стосуються юрисдикції підкомітету, який він очолює.
 
Валентин Обрамбальський
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook