Владислав Ковальчук: закордонні практики в НУБіП України доступні кожному студентові

19 червня 2017 року

       На практику - за кордон. Таку можливість і гарний шанс себе показати та багато чому навчитися мають студенти нашого університету. Вони їдуть збирати полуницю, картоплю, доглядати за тваринами, вдосконалювати практичні навички, вивчити міжнародний досвід, ще й при цьому заробити кошти.

В Національному університеті біоресурсів і природокористування України така практика доступна кожному. Найбільш сприятлива країна для цього – Німеччина. Якщо говорити про мій рідний факультет землевпорядкування, то щороку близько 30 студентів проходять таке стажування. 

      Минулого літа, я проходив закордону практику на фермі Karl’s (Німеччина). Родинне сільськогосподарське  підприємство Karl’s Erdbeer-Hof засновано в 1921році, знаходиться в 13 км від м.Росток і в 7 км від Балтійського моря.   Стажування передбачає участь студентів у виробних процесах вирощування полуниці по новітнім технологіям на площі понад 500га, з подальшою реалізацією продукції по принципу “Direct marketing”. Період практики 2-3місяці, проживання надається в студентському гуртожитку, також за невеликі кошти передбачено сніданок і гарячий обід, вечерю студенти готують самостійно. Харчування різноманітне, і головне – здорова їжа (риба, шпинат, м'ясо та різні овочі). Дотогож небуло нічого жареного і жирного, все було на пару.

     Що ж дала закордонна практика особисто мені? Насамперед, це — особисті відкриття та враження, адже не кожен в наш час має можливість просто відвідати іншу країну, не говорячи вже про проживання в ній тривалий час. Чесно кажучи, практика залишила двоякі враження, адже, по-перше це все ж таки робоча практика, тому більшість часу я працював фізично. Це було доволі важко та нудно.Головний висновок що я зробив для себе – це те, що працювати потрібно головою, а не руками. Потрібно приділяти максимум часу навчанню. По-друге, я знайшов багато нових друзів та товаришів, подорожував та мав змогу спілкування з іноземцями, що суттєво посилило знання іноземної мови. Я отримав море вражень, та неоцінений вклад в свій розвиток. Тому, я все ж таки радий, що використав таку можливість.

Ще два роки тому, як у жителя великого міста, були певні вагання щодо правильного вибору вишу, адже НУБіП України все ж таки має природниче та агротехнічне спрямування. Але ті можливості, які відкриваються перед студентами, себе виправдали. Тепер я додатково вивчаю англійську мову, ходжу на курси, адже це відкриє більш перспективніші проекти не лише для практичного стажування, але й для навчання.
На сьогодні я впевнений, що навчальний заклад і факультет, обрав правильно і вже чітко бачу своє професійне майбутнє!
 
 
Студент 3 курсу факультету землевпорядкування

Владислав Ковальчук

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook