Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж протестував застосування ретардантів для локалізації лісових пожеж

15 червня 2017 року

     13 червня співробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж НУБіП професор Зібцев С.В., асистенти Сошенський О.М., Гуменюк В.В. та фахівці Українського НДІ цивільного захисту провели тестування ефективності експериментального зразка ретарданту для локалізації рухливих низових лісових пожеж. Експеримент став можливий за участі та організаційної підтримки провідних фахівців Боярської ЛДС – головного лісничого Шевчука О.В., начальника відділу охорони та захисту лісу Сови Р.М. та старшого лісничого Плесецького лісництва Белеки В.В.

     Експеримент полягав у попередній обробці лісової підстилки в стиглому сосновому насадженні розчином ретарданту. В ході експерименту створено три протипожежні смуги різної ширини - 0,5 м, 1 м та 1,5 м та здійснено пуск контрольованого вогню в сторону створених смуг (відстань між експериментальними смугами становила по 10 м). В результаті експерименту ретардант показав свою ефективність – вогонь не перетнув навіть смугу шириною 0,5 м. На момент проведення експерименту в лісі було встановлено ІІ клас пожежної небезпеки за умов погоди. 

     В подальшому планується випробувати ретардант у більш жорстких умовах при настанні V-го класу небезпеки, при комплексному показнику більше 10000. Також є необхідність розробки спеціального регламенту дій пожежних розрахунків у випадку застосування ретарданту. Окремою проблемою є економічна доцільність застосування його у лісогосподарському виробництві.  


Сергій Зібцев,
керівник Регіонального Східноєвропейського
центру моніторингу пожеж 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook