Вшановуємо наших ветеранів: Дима Григорій Максимович

9 травня 2017 року

     Викладачі кафедри іноземної філології і перекладу разом зі студентами гуманітарно-педагогічного факультету привітали ветерана-фронтовика Диму Григорія Максимовича.

     Історія кафедри тісно пов’язана із педагогічною діяльністю Григорія Максимовича, адже її витоками слугує кафедра німецької та французької мов, яка була створена у 1973 році і розпочала свою роботу під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента Г.М. Дими
     Про свою нелегку долю, фронтове минуле і перекладацьку діяльність з міркувань конфіденційності Григорій Максимович розповідає мало, більше говорить про наукові напрацювання, практичні питання щодо сучасної німецької мови, свої враження від перекладів творів різних письменників.
     Дима Г.М. закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка у 1954 році за спеціальністю «Німецька філологія», а у 1975 році захистив кандидатську дисертацію «Українська народно-поетична символіка в «Кобзарі» Т.Г. Шевченка та її переклад на німецьку мову». Його словником «Українсько-німецький, німецько-український словник», який вже витримав кілька перевидань, користуються тисячі студентів у багатьох університетах України.
      Ще два роки тому Григорій Максимович працював на кафедрі на 0,25 ставки, проводив заняття з німецької мови, які були дуже цікавими для студентів. Дивував молодь своїми свіжими поглядами й ідеями – порівняв, наприклад, текст англійського оригіналу «Гаррі Поттера» з його німецьким перекладом.
      Григорій Максимович не зміг прийти на мітинг 5 травня, хоч і дуже хотів: роки беруть своє, не полишає хвилювання через незабутні події, стан здоров’я теж впливає, хоч духом він молодий.

Щиро вітаємо Григорія Максимовича з великим святом – Днем перемоги, і від усієї душі зичимо йому здоров’я!

Амеліна Світлана Миколаївна,
завідувач кафедри іноземної філології і перекладу

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook