Agri Invest Forum 2017: участь викладачів кафедри біржової діяльності і торгівлі у IV Міжнародній конференції аграрних інвесторів

3 травня 2017 року
27 квітня 2017 року у виставковому центрі «АККО Інтернешнл» відбулася IV Міжнародна конференція аграрних інвесторів Agri Invest Forum 2017. Даний захід був організований для обговорення взаємодії держави та агробізнесу, зокрема розглядалися питання запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні, державної підтримки галузі та законодавче забезпечення агарних реформ, джерел фінансування малого та середнього агробізнесу, майбутніх інновацій у сільському господарстві тощо.

Організаторами заходу виступили Всеукраїнська Аграрна Рада з Ukrainian Agri Investment Council за підтримки Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) та консалтингова компанія Dykun.
Agri Invest Forum 2017 зібрав 748 учасників, серед яких агровиробники, власники і керівники агробізнесу, представники Мінагрополітики, депутати Верховної Ради, фахівці профільних асоціацій, фінансових установ та міжнародних організацій.
      В круглому столі прийняла участь кафедра біржової діяльності і торгівлі, яку представила завідувач кафедри, доктор економічних наук, професор Резнік Надія Петрівна.
 
 

Обговорення актуальних питань агарного бізнесу було організоване в роботі трьох пленарних засідань:
Секція 1. «Актуальні питання земельної реформи. Коли аграріям чекати на ринок землі?» (Модератор – Андрій Дикун, Всеукраїнська Аграрна Рада)
Секція 2. «Джерела фінансування аграрного бізнесу» (Модератор – Віталій Струков, БДО Україна)
Секція 3. «Держава і агробізнес:реалії сьогодення» ( Модератор – Михайло Сококлов, Всеукраїнська Аграрна Рада)

Одним із головних питань, які розглядалися на Agri Invest Forum 2017 – запровадження ринку сільськогосподарських земель, який, як планується, згідно з законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» має запрацювати з 1 січня 2018 року.

В межах проведення заходу Agri Invest Forum-2017 сред учасниківбуло проведено опитування стосовно ринку землі. За результатами опитування 72,9% учасників проголосували проти стрімкого запровадження ринку землі; 23,2% респондентів вважають, що максимальний розмір землі, що може належати одній особі чи підприємству, має становити 50-200 га, 36,3% висловили думку, що цей обсяг має становити 200-1000 га, 23,29% респондентів проголосували за 1000-5000 га, і лише 10% опитаних вважають, що обмежень бути не повинно. До того ж, 69,7% респондентів висловили думку, що право на купівлю землі повинні мати тільки українські громадяни та юридичні особи, зареєстровані на українських громадян, 11% проголосували за надання такого права лише державі, 9,8% вважають, що цим правом мають володіти тільки фізособи, 3% опитаних проголосували за те, щоб правом на купівлю володіли всі.

Андрій Дикун (Всеукраїнська Аграрна Рада) зазначив, що положення законопроекту, який пропонують на сьогодні, написані таким чином, щоб люди, які працюють на землі не могли продовжувати свою роботу. Фактично, вони створені для того щоб викупити землю в селян за копійки, і як прогнозується, викуповувати землю зможуть ті, у кого є вільні кошти - олігархи та корупціонери.

 

Михайло Соколов (Всеукраїнська Аграрна Рада) наполягав на введення перехідного періоду (5 років), за який необхідно створити передумови для ринку землі, зокрема повний реєстр кадастру та реєстр майнових прав, запустити програму пільгового кредитування для малих фермерів, які на відміну від великих гравців не мають такої змоги тощо.
Представники агрохолдингів наполягали на тому, що для запуску ринку землі необхідно реалізувати прозору приватизацію державних земель та мінімізувати втручання держави в обіг приватизованих земель.
Іноземні гості, зокрема, представник Міжнародного валютного фонду Жером Ваше, наполягали на прозорості ринку землі і на тому, щоб всі земельні транзакції були публічними.
«Європейські банки готові кредитувати купівлю землі під заставу цієї землі. І ЄБРР, і IFC готові надавати довгі кредити, на відміну від тих фінансових інституцій що діють в Україні» − таку думку висловив Віталій Струков, керуючий партнер БДО Корпоративні Фінанси в ході панельної дискусії «Держава і агробізнес: реалії і сьогодення».
 

В роботі даної секції також піднімалися питання державної підтримки та недоотримання аграріями у березні 2017 р. 18 млн грн. дотацій, головною причиною чого, як зазначив Михайло Соколов є те, що «Уряд нараховує дотації, множачи суму сплаченого ПДВ по «пільговим» видам продукції на долю «пільгової» продукції у частці реалізації загального обсягу продукції того чи іншого підприємства. Таким чином, база для нарахування дотації фактично знижується майже до нуля».
 

 
Під час обговорення актуальних питань взаємодії держави і агробізнесу у рамках IV Міжнародної конференції аграрних інвесторів Agri Invest Forum 2017 присутні учасники зійшлися на думці, що існуючі на сьогодні законопроекти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення потребують суттєвого доопрацювання і додаткових громадських обговорень.
 
Наталія Хміль
ст. викладач кафедри
біржової діяльності і торгівлі

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook