Науково-практичний семінар «Лісокультурна спадщина ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»: історія, сучасний стан і перспективи використання»

26 квітня 2017, 10:00
ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»

 Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій уже понад 10 років активно апробує нові види навчальної діяльності при підготовці магістрів: багаторівневі стажування на виробництві та в наукових установах, виїзні навчально-наукові і науково-практичні семінари.
Ось і цьогоріч, 26 квітня 2017 року, на лісокультурних об’єктах кафедри відбувся виїзний науково-практичний семінар на тему «Лісокультурна спадщина ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»: історія, сучасний стан і перспективи використання», метою якого було ознайомлення з науково-дослідною лабораторією біотехнології рослин Боярської станції, навчально-науковими об’єктами кафедри та набуття практичних навичок у проведенні наукових досліджень.
У роботі семінару окрім студентів магістратури та викладачів кафедри активну участь приймали тимчасово виконуючий обов’язки директора, головний лісничий ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» О.В. Шевчук, заступник директора з наукової роботи ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», доцент О.В. Морозюк, старший лісничий Плесецького лісництва В.В. Білека, лісничий І.Г. Жук, завідуюча лабораторією О.Ю. Чорнобров, старший науковий співробітник М.В. Сбитна.
Розпочався семінар в читальному залі наукової бібліотеки Боярської ЛДС з пленарного засідання, яке відкрив завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій В.М. Маурер. Головний лісничий ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» О.В. Шевчук поділився з учасниками семінару змістовною і цікавою інформацією щодо основних напрямів виробничої та наукової діяльності станції, зупинився на їх результативності, розповів про підсумки весняної лісокультурної кампанії, окреслив перспективи розвитку установи. Магістр-дослідник І. Кімейчук у своєму виступі навів загальну характеристику наукових об’єктів лісокультурної спадщини, а гостинні господарі продемонстрували короткий фільм про історію та діяльність підприємства.

Відповідно до програми семінару його учасники далі ознайомилися з науково-дослідною лабораторією біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС». Завідувач лабораторії, к.с.-г.н. Чорнобров О.Ю. дуже цікаво розповіла про історію створення, особливості діяльності та можливості лабораторії і провела екскурсію по кімнатах лабораторії.

Після знайомства з лабораторією учасники семінару відправилися у Плесецьке лісництво на дослідні об’єкти кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, першим з яких були еколого-географічні культури сосни звичайної. Завідувач кафедри, проф. В.М. Маурер познайомив присутніх з історією, метою та особливостями закладення цих культур, а також роздав магістрам завдання для проведення досліджень на окремих ділянках культур. Студенти із задоволенням виконали перелік дерев у насадженні, визначили середні діаметри дерев на кожному варіанті досліджень та їх збереженість.

Далі відбулося знайомство з унікальним науковим об’єктом кафедри – культурами сосни звичайної на ділянках з різною підготовкою зрубів, які було закладено у 1978 році з ініціативи завідувача кафедри лісових культур, проф. П.Г. Кального і завідувача кафедри механізації лісогосподарських робіт, проф. Т.Т. Малюгіна. Студенти на місці змогли оцінити лісівничу ефективність та екологічність різних способів підготовки зрубів: «пониження пнів», корчування пнів» і «звалювання дерев деревовалом» та порівняти їх з контролем (традиційна підготовка зрубів). Майбутні фахівці на власні очі побачили різницю в рості та стані дерев на ділянках, що й підтвердили результатами своїх досліджень, проведених під час семінару.

Наступним об’єктом була ділянка з успішним природним поновленням сосни звичайної в умовах свіжої судіброви. Учасники семінару мали можливість на місці переконатися у перевагах природного способу відтворення лісостанів сосни у регіоні та його важливому значенні для збереження унікального генофонду природних сосняків ВП НУБіП «Боярська ЛДС», а також ознайомитися з його проблемними сторонами.

Після обстеження ділянки учасники семінару визначили кількість природного поновлення сосни, його стан, висоту та особливості розвитку залежно від низки лісівничих і екологічних чинників. У процесі вивчення природного поновлення сосни студенти не тільки опрацювали методику дослідження, а й набули навичок командної роботи, без яких у сучасних умовах важко досягнути успіху.

Упродовж усього семінару проф. Маурер В.М., доцент Кайдик О.Ю., старший науковий співробітник М.В. Сбитна, старший лісничий Білека В.В. щедро ділилися своїми знаннями і відповідали на численні запитання студентів.

Учасники семінару вдячні керівництву ННІ ЛіСПГ та ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» за сприяння у його проведенні, надання транспорту та безпосередню участь.

 

Доцент кафедри відтворення лісів
 та лісових меліорацій  О. Кайдик,

студент магістратури І. Кімейчук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook