Морально-етичне виховання студентів у полі зору наставника Євгена Бутенка

28 квітня 2017 року

Воскресіння Христове або Пасха є головним християнським святом. За словом святителя Григорія Богослова, Великдень - «свято свят і торжество торжеств», в якому християни святкують «саме воскресіння, не очікуване ще, але вже доконане, яке примирює собою весь світ».

Свято Пасхи прийшло зі Старого Завіту. Воно було пов'язане із закланням агнця без будь-якого пороку під час виходу євреїв з Єгипту. Старозавітне заклання пасхального агнця було пророчим прообразом іншої, вищої  Жертви, яка дала нове життя всьому людству. Звичайно ж всі знають головні великодні страви -  це фарбовані яйця, паска і сирна паска. Поговоримо про кожну страву окремо.

Паска. Освячена у церкві паска — це обов’язкова страва святкового столу. Паска робиться з дуже здобного дріжджового тіста, завдяки якому паска довго не черствіє. Величина паски може бути різною, але він обов’язково повинен бути високим. У паску часто додають цукати, сухофрукти, прянощі, горіхи, а верх покривають цукровою пудрою або глазур’ю.

Сирна паска. Не обходиться традиційний великодній стіл і без сирної паски — особливого страви з сиру, яке готують лише раз у році спеціально до свята Світлого Христового Воскресіння. Великдень має форму усіченої піраміди, яка символізує Гроб  Господній. Щоб приготувати паску, потрібна спеціальна розбірна форма з дерева — пасочніца.

Який великодній стіл без фарбованих яєць? Згідно з переказами, Свята рівноапостольна Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тиберія, оголосила про воскресіння Ісуса Христа і піднесла йому куряче яйце. Імператор не повірив, сказавши, що такого не може бути, точно так само, як куряче яйце не може бути червоним. Після цих слів куряче яйце, яке імператор в той момент тримав у руці, стало червоним.

Червоний колір — символ крові, пролитої Христом за всіх людей. Але окрім червоного , великодні яйця фарбують і в інші кольори. Великодні яйця прийнято розписувати в Чистий четвер, а освячують їх у ніч з Великої Суботи на неділю.

З ініціативи нашого наставника, Бутенко Євагена Володимировача , було проведено змагання, за «Найсмачнішу та креативну Великодню страву». У змаганнях прийняли участь : староста групи Нужна Вікторія, Бєльська Євгенія, Шимончук Катерина, чоловічу частину нашої групи мав честь представити Володимир Ігнатчик зі своїми дивовижно гарними та мальовничими крашанками.

 

Провівши дегустацію страв, журі змагання (частина групи, яка не приймала участь), шляхом анонімного голосування, визначила двох фіналістів: Бєльська Євгенія та Володимир Ігнатчик!

Після декількох хвилин напруженості та підрахунку голосів і визначився фіналіст нашого змагання! З відривом у декілька голосів, в напруженій боротьбі, перемогу у змаганні «Найсмачніша та креативна Великодня страва», перемагає

ВОЛОДИМИР ІГНАТЧИК , зі своїми мальовничими крашанками.

Дякуємо, Євгену Володимировичу за чудово проведений час та цікаве змагання!

 

Христос Воскрес!

 

студент 2 курсу 4 групи факультету землевпорядкування
Дем’яненко В’ячеслав

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook