Лікарю ветеринарної медицини важливо володіти різними методами фіксації та повалу тварин для проведення хірургічних операцій

16 лютого 2017 року

Успішне проведення хірургічних операцій та клінічного дослідження тварини з метою постановки діагнозу багато у чому залежить від володіння ветеринарного лікаря різними методами фіксації та повалу тварин, умілого і правильного поводження з пацієнтом.

Саме цьому було присвячене практичне заняття з предмету «Оперативна хірургія з основами топографічної анатомії», яке проводили співробітники кафедри хірургії імені академіка І.О. Поваженка доц. В.В. Ткаченко та ас. Д.В.Тарнавський.  Під керівництвом та наглядом викладачів студентами 2 курсу були відпрацьовані різноманітні методи фіксації тварин в стоячому положенні та повали тварин для проведення хірургічних операцій та клінічного дослідження.

При цьому слід суворо дотримуватися правил техніки безпеки як самому фахівцю, так і допоміжному персоналу. Поводження з твариною має бути спокійним, ласкавим, при необхідності - строгим. Особливу увагу слід приділяти питанням особистої гігієни. Під час дослідження тварини необхідно бути в спецодязі (халат, комбінезон, головний убір), а при необхідності - в гумових рукавичках і у відповідному взутті. Перед початком і після закінчення роботи слід обов'язково вимити руки і очистити інструмент. При підозрі на заразну хворобу необхідно провести дезінфекцію місця дослідження, спецодягу, використаних інструментів і пристосувань.

 
При роботі з тваринами необхідно знати і використовувати в своїх цілях їх видові та індивідуальні особливості. Неприпустимі грубі маніпуляції, різкі рухи і побої. У той же час це не виключає покарання непокірних тварин.
Під час дослідження великих тварин не слід присідати або ставати на коліно, оскільки вони можуть раптово впасти (наприклад, кінь - при гострому розширенні шлунка, метеоризмі кишечника; корова - при травматичному ретикулоперикардиті, тимпанії). Не слід несподівано, грубо торкатися до якої-небудь ділянки тіла, особливо в області статевих органів і тазових кінцівок. Необхідно працювати таким чином, щоб пацієнт бачив або постійно відчував всі маніпуляції фахівця.

При клінічному дослідженні порушених, непокірних тварин слід вдаватися до фіксації, вибираючи способи і методи, які забезпечують безпеку і ефективність роботи. При цьому слід враховувати складність, тривалість і болючість майбутньої процедури.

М. Малюк
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook