Голландський день молока як платформа для обміну досвідом, інноваційними технологіями і новинками в молочній галузі

21 вересня 2016 року

     Вже четвертий рік поспіль Голландський день молока став платформою для обміну досвідом, інноваційними технологіями і новинками в молочній галузі. Цьогорічний захід пройшов у смт. Маньківка Черкаської області. Цю конференцію відвідали багато керівників і спеціалістів господарств, що займаються молочним скотарством та представники різних українських і нідерландських компаній. У роботі конференції прийняли участь професор кафедри технологій виробництва молока та м’яса Василь Костенко і магістр кафедри – Михайло Матвєєв.

     З привітальним словом до учасників заходу звернулись радник з питань сільського господарства посольства Королівства Нідерландів Каролін Спаанс, президент Всеукраїнської аграрної ради А.Є. Дикун та голова Маньківської районної Ради.

      Іноземні спеціалісти і експерти поділилися досвідом ведення молочного скотарства у Нідерландах та провели ряд майстер-класів. Серед них: «Сигнали корів» (експерт – Рене Кремерс), який відзначив наскільки важливо контролювати поведінку корови. Поведінка свідчить про комфорт чи дискомфорт для неї в умовах, які забезпечує людина, а звідси і рівень продуктивності. Враховуючи «сигнали корови» можна оперативно керувати процесом на фермі. На майстер-класі «Оцінка екстер’єру тварин» (Хуб Пейк) було надано практичні рекомендації з сучасної системи оцінювання екстер’єру корів, яка використовується у світовій практиці і бажана для України. Про сучасну світову систему генетичного впливу на продуктивність великої рогатої худоби і правильне управління довголіттям корів розповів голландський фермер Йос Кнус. На даній фермі утримують більше 100 корів від кожної з яких вже отримали більше 150 тонн молока, а від 28 – більше 200 тонн при середній продуктивності більше 15000 кг молока від корови за лактацію. 

     На жаль, учасники конференції не змогли відвідати молочну ферму, на якій запроваджено сучасні голландські технології виробництва молока, оскільки нині у господарстві запроваджені заходи із запобігання розповсюдженню вірусу нодулярного дерматиту великої рогатої худоби про який докладно розповів один із спікерів. Учасникам була надана можливість віртуального ознайомлення з ТОВ «Кищенці», яким вже більше 10 років керує виходець із Нідерландів Кейс Хайсинха. Продуктивність дійного стада складає більше 9000 кг молока від корови за лактацію.

     На сам кінець організатори провели розіграш цінних подарунків. 

Руслан Кононенко,
заступник декана факультету
тваринництва та водних біоресурсів
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook