Жнива 2016. Василь Туринський: нам не соромно за кожен квадратний метр полів

28 липня 2016 року

 У навчально-дослідних господарствах завершується збирання ранніх зернових. Творча група інформаційної служби університету побувала на полях Агростанції, де ці роботи вже закінчили, та НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка, де їх планують закінчити до кінця тижня.

 
За інформацією начальника відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василя Туринського, у «Великоснітинському» 500 гектарів пшениці, переважна більшість яких вже зібрана з урожайністю 61 ц/га. На сьогодні молотять на кращих полях, які дають 62-65 ц/га. Ячмінь, урожайність якого 45-48 ц/га, залишилося зібрати з 130 гектарів.
 
 
 
 
Дуже приємно було бачити хоч і втомлені, але задоволені обличчя механізаторів: є робота, є хороший урожай – буде і відповідний заробіток. Ми нагодилися саме в обідню пору: на поле доставили повноцінний обід для механізаторів. Та й працівників пересувної діагностичної лабораторії, які в ці напружені дні поруч з ними, не забули. Як каже директор господарства Микола Журавель, такі обіди постійно готуються в тутешній їдальні.
 
 
 
Якихось півгодини – і комбайни знову вийшли у загінки. Їх екіпажі у складі Олександра Перунова та Олександра Кузуба, Валерія Кабанця та Василя Устименка, решта їхніх колег цінують кожну хвилину світлового дня.
 
 
 
А на вже зібраних полях увагу привертають численні тюки спресованої соломи. За день-другий їх зберуть до купи. Як каже Василь Туринський, і ячмінна, і вівсяна солома – як золото, придасться  і на корм, і на підстилку. Де її вже вивезли, стерню продискували, вже засіяли і очікують на дощ, аби швидше піднялася нова хвиля зеленої маси.
 
 
Але з обжинками, традицію яких відновили у «Великоснітинському», польові роботи тут не завершуються, а переходять у інший етап, говорить Микола Журавель. З першого вересня настане пора збирати соняшник, кукурудзу і сою. Під соняшником тут 830 гектарів, три з яких (душа болить!) полягло. Розраховують на високу врожайність. І є з чого: площі цих культур навіть на перший погляд пересічного громадянина виглядають прекрасно. Дивлячись на них, розумієш слова Василя Туринського: нам не соромно за кожен квадратний метр полів, де все вирівняно і зроблено за технологією.
 
 
Не можна не згадати і про забезпечення НДГ силосною масою. Загалом для потреб  Агростанції і «Великоснітинського» її заготують 12 тисяч тонн. А в тому, що тут слово з ділом не розходиться, - ми вже переконалися. І плановані 100 мільйонів доходу, півтора мільйони з яких, обіцяних директором Миколою Журавлем на рахунок університету, - цілком реальні.
 
Валентин Обрамбальський
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook