Нарада комендантів корпусів і гуртожитків: ще раз про енергозбереження!

21 червня 2016 року

     21 червня. Болюче питання росту вартості комунальних послуг та необхідність економити енергоресурси вкотре стало темою №1 наради комендантів корпусів і гуртожитків.

     Розпочинаючи її, перший проректор Ігор Ібатуллін знову навів жахаючі цифри – динаміку росту тарифів на комунальні послуги у порівнянні з 2013 роком. Отже, для корпусів на теплопостачання вони зросли в 2 рази, водопостачання та водовідведення в 1,5 рази, електроенергію в 2 рази, природний газ в 1,5 рази. Сьогодні 1 кіловат електроенергії коштує 2,02 гривні! Для гуртожитків картина ще разюча: на тепло, воду і електрику – в 3 рази, а на газ – майже в 10 разів!

     Найперше, що потрібно робити в цих умовах – економити. Тому серед студентів, аспірантів, докторантів, лаборантів, методистів, науково-педагогічних працівників буде проведена широка інформаційна кампанія. Відповідати за це з одного боку будуть головний енергетик Володимир Дудченко та директор студмістечка Сергій Стецюк. А з другого – навчальна частина через деканати, дирекції та кураторів груп системно доноситиме інформацію про необхідність ощадливо споживати ресурси. Ми маємо всіх привчити до економії.

     Окрім того, наказом ректора Станіслава Ніколаєнка в університеті створена комісія, яка бере під контроль енергозбереження у нашому виші. Очолив її перший проректор Ігор Ібатуллін, до складу увійшли також проректори Валерій Іщенко та Сергій Кваша, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський та інші. Відповідальними за енергозбереження визначені коменданти корпусів та гуртожитків, контролюють споживання – декани факультетів та директори ННІ.
     Для ощадливого і ефективного споживання води та електроенергії запроваджений щоденний облік і спеціальний уніфікований журнал, де фіксуватимуться покази лічильників. У корпусах, на кафедрах і в лабораторіях буде проведена інвентаризація електричних приладів і перевірені норми витрачання ними енергії. Для студентів, які проживають у гуртожитках, буде уточнений перелік приладів, якими можна користуватися. 

     Усім підрозділам доведені ліміти на воду та електричну енергію. Якщо відповідальні активно включаться в роботу і буде зафіксована економія – вони преміюватимуться, в іншому випадку – стимулом стане зняття надбавок і доплат, – прокоментував нову систему перший проректор Ігор Ібатуллін. До речі, граничні обсяги споживання на липень-серпень ще на третину зменшені, що пов’язано з канікулярно-відпускним періодом.
     Окремий напрям роботи – встановлення автоматизованих теплопунктів. На разі для корпусів № 1, 4, 6, 10, 11 та 12 розроблені відповідні проекти. До початку опалювального сезону вони повинні працювати! Як показав досвід використання таких теплопунктів, вони, по-перше, дозволяють контролювати температуру у різних частинах приміщення, а, по-друге, зменшити використання тепла до 50%.

     У своєму виступі проректор Валерій Іщенко надав роз’яснення щодо доступу до лічильників, оскільки деякі з них знаходяться у приміщеннях і доступ до них обмежений. А Володимир Козирський зазначив, що економія – це єдиний доступний резерв, який потрібно використати.

     Підсумовуючи, проректор Сергій Кваша наголосив, що для нас глобальний виклик в цьому питанні можна поділити на три етапи: навчитися економити, оптимізувати витрати і запровадити автономне виробництво ресурсів і їх споживання. Наскільки ефективно ми їх реалізуємо залежатиме і виконання поставлених державою завдань – підготувати професіонала і патріота своєї держави.

Денис Рудень
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook