ALRAKIS II: науковці університету проходять стажування у Варшавському університеті наук про життя (Польща)

2 серпня 2015 року

 В рамках проекту ALRAKIS II доцент кафедри фінансів і кредиту Олена Олійник мала можливість пройти стажування у Варшавському університеті наук про життя (Польща).

Основні завдання дослідження полягали у здійсненні порівняльного аналізу фінансових систем в Польщі та Україні, оцінюванні впливу рівня розвитку фінансової системи на економічне зростання та розвиток сільського господарства, ефективності фінансування сільського господарства Польщі та України.
 
Результатом наукового пошуку стало створення спрощеної моделі інтегрального показника рівня розвитку фінансової системи – модель «3 + 3». Вона уможливлює  просто і доступно провести порівняльний аналіз рівня розвитку фінансових систем окремих країн і визначити її тип (банківський або ринковий). Також побудовано спрощену модель інтегрального показника рівня економічного розвитку країни. 
 
Зазначені моделі використані для порівняння рівня розвитку фінансової системи та економічного зростання в Польщі та Україні. За допомогою інтегральних показників і економетричних методів оцінений взаємозв'язок між рівнем розвитку фінансової системи та економічним зростанням обох країн. 
 
Побудована спрощена модель інтегрального показника рівня розвитку сільського господарства з використанням принципів концепції «поміркованого середнього шляху» дозволила проаналізувати тенденції сільськогосподарського зростання в Польщі та Україні, оцінити взаємозв'язок.
 
Під час стажування Олена Олійник взяла участь в одинадцяти конференціях та семінарах. Основні з них – International Scientific Conference „Enterprise and Competitive Environment”, Faculty of Business and Economics of Mendel University in Brno, 5-6 March 2015, Brno, Czech Republic; XVI International Scientific Conference „Financial Managament”, The Faculty of Economics and Management of the University of Szczecin, April 22-24, 2015, Kołobrzeg, Poland; International Scientific Conference “Finance And Accounting”, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, 11-12 June 2015, Kielce, Poland; 12th International Science Conference “Global Problems Of Agriculture, Forestry And Food Economy”, Faculty of Economic Sciences, Warsaw University of Life Science, 18-19 June 2015, Warsaw-Rogow, Poland.
 
За цей час написано і подано до друку п’ять статей, три з яких у співпраці з колегами з факультету економічних наук Варшавського університету наук про життя професорами Мирославом Василевським та  Аліною Даніловською. Крім того, обговорена можливість спільних публікацій з Йоанною Ракавською, Сергієм Заболотним та  Агнешкою Бернат-Яркою.
 
Олійник О.О. була залучена ще й як рецензент статей журналів факультету економічних наук Варшавського університету наук про життя: «Annals of Agricultural Economics and Rural Development» та «Acta Scientiarum Polonorum Seria Oeconomia».
 
Проводилися і підготовчі роботи щодо реалізації програми подвійного диплому між економічним факультетом нашого університету та факультетом економічних наук вишу-партнера.
 
ALRAKIS II надав унікальну можливість здійснити велику кількість професійних контактів, які допоможуть в майбутньому реалізувати певні наукові та освітні проекти в рамках «Erasmus +», «Horizon 2020», «Harmonia 7», переконана Олена Олійник.  
 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook