В університеті жнива у розпалі

19 липня 2015 року

 Незважаючи на спеку, засушливу весну й таке ж літо в цьому році у навчально-дослідних господарствах маємо непоганий врожай. Але про все по порядку.

 
Станом на сьогодні жнива пшениці й жита йдуть у всіх господарствах університету. Загальна площа посіву хлібів складає майже 1900 гектарів, з них вже обмолочено 600. Попереду – НДГ «Великоснітинське», де зібрано 1,5 тисячі тонн зерна на 40% площ. Учора ж у цьому господарстві за день намолочено 514 тонн, що є своєрідним рекордом. Середня врожайність сягнула 50 центнерів з гектара.
 
Жнива тривають і в навчально-дослідному господарстві «Ворзель». Тут же обмолочено 80% площ, пшениці і жита зібрано у 5 разів більше, ніж у двох попередніх роках. У двічі більший врожай маємо на дослідних полях Немішаївського агротехнічного коледжу.
 
Загалом очікуємо врожай на рівні 6500 тонн з врожайністю 40-45 ц/га. Відмітимо, що у минулих 2013-2014 роках цей показник складав близько 3000 тонн при врожайності 19 ц/га.
 
Окрім кількісних показників, цього року значно зросла якість зерна – продовольче 3-го класу. Зараз воно проходить необхідні випробування. Все зерно спочатку обробляється на токах господарств, а потім відправляється на сертифіковані елеватори на дообробку і підготовку до продажу.
 
На полях працює 8 комбайнів вітчизняного і зарубіжного виробництва. Жнива обслуговує кафедра надійності техніки і навчально-науково-інноваційний центр «Агротехсервіс», де працюють наші викладачі.
 
Виконуючи програми розвитку університету "Голосіївська ініціатива - 2020", цьогоріч ми повністю забезпечені насінням для майбутніх посівів. У господарствах вирощена озима пшениця класу еліта і супереліта таких вітчизняних сортів – злука, наталка, спасівка, сотниця, златоглава, паляниця, досконала, орійка. Також ми уперше виходимо на ринок насіння. 
 
Паралельно йде тюкування соломи і підготовка до оранки на зяб під посіви нового врожаю.
 
Узяті високі темпи дозволяють сказати, що університет закінчить жнива в оптимальні терміни і на два тижні раніше загальноприйнятих строків.
 
Василь Туринський,
начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook