Міжнародне науково-педагогічне стажування професора кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Марини Сердюк у рамках програми Erasmus+

29 липня 2024 року

     Міжнародне науково-педагогічне стажування для викладачів є важливою складовою професійного розвитку. Такий досвід сприяє підвищенню якості освіти, розширенню наукових досліджень та інтеграції в міжнародну освітню спільноту.

З 06 по 20 липня професорка кафедри готельно-ресторанної справи та туризму ННІ неперервної освіти та туризму Марина Сердюк відвідала Швецію в рамках програми міжнародної кредитної мобільності ERASMUS+ Staff Teaching Mobility. Приймаючою стороною був Технологічний університет Лулео, кафедра інженерних наук та математики (м. Шеллефтео). Даний навчальний заклад вважається одним із провідних університетів Швеції, входить до числа найкращих в інженерії та технологіях, природничих науках, що підтверджується рейтингом QS. Університет набув міжнародного визнання за свої наукові досягнення та якість освіти.
 
Мета наукового стажування полягала в оволодінні сучасними аналітичними методами мікробіологічного та хімічного аналізу біоматеріалів для сталої циклічної економіки з нульовим викидом вуглецю.
 
Індустрія гостинності, яка включає готелі, ресторани та інші заклади обслуговування, відіграє важливу роль у сучасному суспільстві. Проте вона також має значний екологічний вплив. У зв'язку з цим, інтеграція сучасних аналітичних методів для дослідження біоматеріалів у цій індустрії є важливим кроком для забезпечення сталого розвитку та впровадження циклічної економіки з нульовим викидом вуглецю.
Програма стажування включала:
  • оволодіння сучасними аналітичними методами мікробіологічного аналізу: методом метагеноміки – для вивчення мікроорганізмів на поверхнях, у воді та продуктах харчування з метою забезпечення санітарних норм і підвищення якості обслуговування споживачів; методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) – для виявлення патогенів у продуктах харчування та воді з метою підвищення безпеки харчових продуктів, методом мас-спектрометрії (MALDI-TOFMS) – для швидкої ідентифікації мікроорганізмів у різних середовищах;
  • оволодіння сучасними аналітичними методами хімічного аналізу: методом GC-MS (газова хроматографія з мас-спектрометрією) – для аналізу летких органічних сполук у харчових продуктах та воді з метою забезпечення високої якості; HPLC (високоефективна рідинна хроматографія) – для розділення та ідентифікації компонентів у складних харчових сумішах; FTIR (інфрачервона спектроскопія) – для визначення хімічного складу та структури біоматеріалів;
  • засвоєння методик підготовки зразків, збору даних та їх аналізу в межах наявного аналітичного обладнання.
Оволодіння сучасними аналітичними методами мікробіологічного та хімічного аналізу біоматеріалів є критично важливим для забезпечення сталого розвитку індустрії гостинності. Це дозволяє ефективно управляти ресурсами, зменшувати екологічний вплив та впроваджувати циклічну економіку з нульовим викидом вуглецю. Інтеграція таких методів сприяє підвищенню якості обслуговування, забезпеченню безпеки харчових продуктів та води, а також розробці нових екологічно чистих технологій і матеріалів.
 
Отриманий під час стажування науковий досвід сприятиме налагодженню подальшої тривалої співпраці між нашими закладами у вигляді спільних дослідницьких проєктів, які є дуже важливими в умовах триваючого військового конфлікту в Україні та стануть ще актуальнішими в повоєнний період для подальшої відбудови країни та психологічного відновлення травмованих груп населення.
 
Перебуваючи в Технологічному університеті Лулео, мала нагоду ознайомитися зі структурою та організацією закладу вищої освіти, поспілкуватися з іноземними колегами та обмінятися досвідом.
Особливу подяку хочеться висловити доктору Olenа Myronycheva, координатору програми Annacarin Larsson за постійну підтримку, допомогу та створення сприятливих умов для навчання і досліджень.
 

Щиро вдячна за надану можливість бути частиною програми ERASMUS+ Staff Teaching Mobility і впевнена, що отриманий досвід буде корисним у подальшій науковій та професійній діяльності.

 
 
Марина СЕРДЮК,
професорка кафедри
готельно-ресторанної справи та туризму

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook