Вітання працівників музеїв НУБіП України з Міжнародним днем музеїв

23 травня 2024 року
  18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.
 
  Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 р., коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція про встановлення цього свята. І з 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах світу. Минулого року в заході взяли участь понад 37 000 музеїв у 158 країнах і територіях – icom.museum.
  Як наголошується в Резолюції ICOM «Про сталість та реалізацію Порядку денного до 2030 р., трансформуючи наш світ» (Кіото, 2019 р.), усі музеї мають відігравати певну роль у формуванні та створенні сталого майбутнього, і вони можуть це зробити через освітні програми, виставки, охоплення громади та дослідження – icom.museum.
  За словами Жака Перо, експрезидента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь у нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, у дусі творчості та інновацій».
  Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу – dilovamova.com. 
  Тема цьогорічного Міжнародного дня музеїв – «Музеї: освіта та дослідження» – підкреслює ключову роль культурних установ у наданні цілісного освітнього досвіду. Музеї є динамічними освітніми центрами, сприяючи допитливості, творчості та критичному мисленню. Від мистецтва та історії до науки і техніки, музеї є життєво важливими просторами, де освіта й дослідження об’єднуються, щоб сформувати наше розуміння світу – pmu.in.ua.
Щороку, починаючи з 2020 р., Міжнародний день музеїв підтримує низку цілей із Цілей сталого розвитку ООН. Цього року – це такі цілі:
  1. Якісна освіта – забезпечити інклюзивну та справедливу якісну освіту та заохочувати можливості навчання протягом усього життя для всіх.
  2. Промисловість, інновації та інфраструктура – створити стійку інфраструктуру, сприяти інклюзивній та сталій індустріалізації та інноваціям – icom.museum. 
Знищені та пошкоджені музеї в Україні під час російсько-Української війни
 
  Українські музеї і музейні колекції стали особливими мішенями у війні росії проти України. Це ще раз підтверджує, наскільки музеї важливі для нашої пам’яті, ідентичності, освіти, для нашого майбутнього – vechirniy.kyiv.ua.
  У Міністерстві культури та інформаційної політики розповіли, що станом на 25 лютого 2024 р. відомо про 103 музеї, які зазнали руйнувань під час війни – sil.media.
 
Проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. та
працівники музеїв НУБіП України
 
  Цього року працівників музеїв НУБіП України привітала з їх професійним святом та вручила Подяки проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. Вона подякувала всім працівникам музеїв за їх сумлінну працю та вагомий внесок у популяризацію досягнень НУБіП України, як серед населення України, так і серед міжнародної спільноти.
  Подяки за багаторічну сумлінну працю для розвитку музейної справи нашого університету, особистий внесок у розвиток свого музею та з нагоди Міжнародного дня музеїв отримали:
1.  Поливач Марія Анатоліївна – директор Музею історії НУБіП України.
2.  Чумак Тетяна Миколаївна – вчений секретар Музею історії НУБіП України.
 
Проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. та директор
Музею історії НУБіП України Поливач М.А. 
Музей історії НУБіП України
 
3. Головецька Валентина Василівна – завідувачка НЛ «Голосіївська навчально-дослідна пасіка» факультету тваринництва та водних біоресурсів.
 
НЛ «Голосіївська навчально-дослідна пасіка»
 
4. Очередько Ліна Василівна – завідувачка НЛ «Музей лікарських рослин» факультету тваринництва та водних біоресурсів.
Проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. та завідувачка
НЛ «Музей лікарських рослин» Очередько Л.В.
 
НЛ «Музей лікарських рослин»
 
5. Стегней Микола Михайлович – завідувач НЛ «Музей анатомії».
Проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. та завідувач
НЛ «Музей анатомії» Стегней М.М.
 
НЛ «Музей анатомії»
 
6. Мельник Олексій Олегович – волонтер-фахівець з виготовлення нових експонатів (опудал, скелетів) у НЛ «Музей анатомії».
Проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. та Мельник О.О.
 
7. Вітвіцький Станіслав Валерійович – відповідальний за Музей ґрунтознавства НУБіП України.
Проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. та відповідальний за
Музей ґрунтознавства НУБіП України Вітвіцький С.В.
 
Музей ґрунтознавства НУБіП України
 
8. Гуржій Роман Віталійовичзавідувач НЛ «Музей лісових звірів і птахів ім. професора О.О. Салганського».
 
Проректор з науково-педагогічної роботи Тонха О.Л. та завідувач
НЛ «Музей лісових звірів і птахів ім. професора О.О. Салганського» Гуржій Р.В.
 
НЛ «Музей лісових звірів і птахів ім. професора О.О. Салганського»
 

З нагоди Міжнародного дня музеїв бажаємо всім музейникам успіхів та міцного здоров’я, адже саме завдяки цим людям ми маємо змогу на власні очі побачити історичну та культурну спадщину людства, що дісталася нам від наших пращурів і яку Ви, музейники, ретельно оберігаєте.

 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook