Науковці Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК прийняли участь у V міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні епідемічні виклики в концепції "Єдине здоров’я"»

22 травня 2024 року
  21 травня 2024 року в Інституті ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук відбувала 5-та щорічна міжнародна науково-практична конференція «СУЧАСНІ ЕПІДЕМІЧНІ ВИКЛИКИ В КОНЦЕПЦІЇ "ЄДИНЕ ЗДОРОВ’Я"».
  Від Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК на пленарному засіданні виступила її директор, доктор біологічних наук, професор Валентина КОРНІЄНКО.
  Унікальність лабораторії в тому, що напрямки діяльності охоплюють весь моніторинговий ланцюжок у виявленні ризиків дотримуючись принципів реалізації концепції «Єдиного здоров’я». Охорона здоров’я нації нерозривно пов’язана зі здоров’ям навколишнього природного середовища, що особливо актуалізувалося в умовах війни. Враховуючи сьогодення для забезпечення формування надійної системи охорони здоров’я ми розуміємо, що повинні працювати єдиною командою – медики, екологи, хіміки-токсикологи, мікробіологи.
  У своїй доповіді Валентина КОРНІЄНКО наголосила про співпрацю лабораторії з Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, з Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця, з Державним підприємством «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України», з Грайфсвальдським університетом (Німеччина), з державною установою Інститут фармакології та токсикології НАМН України, з Інститутом мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України.
  На сьогодні Україна, як ніколи, гостро потребує комплексного лабораторного забезпечення та наявності в мережі державних органів, які здійснюють моніторингові заходи з виявлення, оцінювання та управління ризиками у сфері охорони здоров’я, екології та національної безпеки. Основні тригери емерджентних загроз таких як мінна небезпека, забруднення харчових та кормових ланцюгів новітніми контамінантами (вибухові речовини, нафтогенні вуглеводні, поліароматичні вуглеводні, поліхлоровані біфеніли, патогенні мікроорганізми, біогенні аміни) та інші стійкі органічні забрудники мілітарного походження; глобальні зміни клімату. В сукупності утворюючи єдину антропоцентричну систему з трансформованим екологічними середовищем ці види небезпек створюють потенційні загрози дестабілізації управління системою охорони здоров’я, харчової та екологічної безпеки.

  Дякуємо Інституту ветеринарної медицини НААН за надану можливість взяти участь у конференції. Бажаємо співробітникам Інституту та його директору Сергію Ничику благополуччя і нових наукових досягнень.

 
Світлана Мідик,

секретар вченої ради УЛЯБП АПК 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook