УКРАЇНСЬКИЙ ННІ ЯКОСТІ БІОРЕСУРСІВ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЯ
Український ННІ якості біоресурсів та безпеки життя — основний навчально-науковий підрозділ університету, який забезпечує підготовку студентів ОКР «бакалавр» напряму підготовки «Харчові технології та інженерія» та ОКР «магістр» спеціальностей «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса», «Технологія зберігання та переробки водних біоресурсів», «Якість, стандартизація та сертифікація».
До його структури входять факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК і кілька навчально-наукових центрів — харчових технологій та управління якістю продукції АПК, стандартизації і сертифікації продукції АПК та технологій і засобів її виробництва, біології тварин і лабораторної діагностики їх здоров'я та якості і безпеки продукції тваринництва.
Навчальний процес забезпечують 72 науково-педагогічних працівники, 62 з яких — доктори і кандидати наук. Високий рівень викладання і наукова активність викладачів та співробітників відіграють істотну роль у формуванні ставлення студентів до професійної діяльності і наукових досліджень. Вагомий творчий і науковий потенціал складають 18 професорів та 35 доцентів, 19 старших викладачів та асистентів, котрі успішно вирішують завдання науково-педагогічного характеру та виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт інституту.
У 2013 році їх зусиллями опублікувано 9 монографій, 16 підручників та навчальних посібників, у .т.ч. з грифами міністерств освіти і науки і аграрної політики України, 5 типових програм, 111 методичних розробок, 128 статей у міжнародних виданнях, 69 - у міжгалузевих, у т.ч. іноземними мовами 45. В міжнародних базі Scopus і WebofSciense опубліковано відповідно 6 і 12 статей, ще 193 — в інших міжнародних науко метричних базах.
Наші науковці виконували 7 наукових тематик, з них 1 фундаментальна та 6 прикладних розробок. Їх актуальність відповідала переліку пріоритетних наукових досліджень і науково-технічних розробок, що стосувалися створення стандартів і технології запровадження здорового способу життя, технології підвищення якості і безпеки продуктів харчування та середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності на 2012-2016 роки, розроблення та впровадження технологій виробництва, збереження і переробки високоякісної рослинницької продукції, технологій виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування.
Захищено 3 докторських та 5 кандидатських дисертації, підготовку проходили 33 аспіранти денної і заочної форми навчання, 5 докторантів.
Студенти інституту активну участь брали у міжнародних та Всеукраїнських конференціях (Київ, Львів, Біла Церква, Одеса, Калінінград, Астрахань). На їх рахунку за 2013 рік — 128 тез доповідей, 215 наукових статей (у співавторстві з викладачами), у т.ч. 95 — у міжнародних виданнях.
На наступний 2014 рік плануємо збільшити набір студентів як до бакалаврату, так і до магістратури, збільшити надходження коштів від функціонування навчально-науково-виробничої лабораторії «комп’ютерних технологій», залучати спеціальні кошти від виконання наукових досліджень за замовленнями підприємств, надавати консультаційні послуги різним службам та підприємствам, консультативну допомогу органам з сертифікації продукції та послуг регіональних державних підприємств — Мінекономрозвитку України, «Одесастандартметрологія», «Тернопільстандартметрологія», «Кіровоградстандартметрологія», «Вінницястандартметрологія», «Херсонстандартметрологія» щодо впровадження національних стандартів, продовжувати надавати консультаційну допомогу фахівцям провідних наукових, адміністративних та громадських організацій Японії по лінії Чорнобиль — Фукусіма.