Природокористування і якість життя - поради лікаря: причини, наслідки та лікування підвищеного рівня тригліцеридів у крові

6 травня 2024 року

   Тригліцериди є формою жирів, функція яких — забезпечити організм запасом енергії. Зайві калорії, цукор і алкоголь, які споживає людина, перетворюються на тригліцериди.

   Коли організму потрібен заряд енергії за відсутності її надходження з їжею, відбуваються біохімічні реакції із перетворення тригліцеридів. Печінка трансформує тригліцериди в глюкозу, яка є енергетичним субстратом.

   Високий рівень тригліцеридів у крові може сприяти накопиченню жиру у стінках артерій, збільшуючи ризик атеросклерозу та його небезпечних ускладнень, як інсульт або інфаркт. З підвищеним рівнем триліцеридів також асоціюється запальне захворювання підшлункової залози - панкреатит.

ПРИЧИНИ ВИСОКОГО РІВНЯ ТРИГЛІЦЕРИДІВ

   Багато факторів можуть спричинити високий рівень тригліцеридів, одного з варіантів стану, відомого під назвою дисліпідемія.

   Нездорове харчування

   Тригліцериди утворюються при споживанні олії, масла і жирів, також при надходженні зайвих калорій. Тому харчування з високим вмістом цукру та простих вуглеводів, зокрема продуктів, що містять транс жири, або біле борошно, здатне підвищити рівень тригліцеридів. Як і вживання надмірної кількості алкоголю. Дослідження за участю 1519 людей, які випивали вісім або більше алкогольних напоїв на день (один напій дорівнює 0,33 пива, 150 мл вина або 40 мл міцного алкоголю), показало, що ймовірність високого рівня тригліцеридів зросла у них у два-вісім разів.

   Відсутність фізичної активності

   При тренуванні спалюються зайві калорії, а отже, вони не перетворюються на тригліцериди. Крім того, фізичні вправи прискорюють вироблення ліпопротеїнліпази, ферменту, що видаляє тригліцериди з крові. Результати дослідження за участю 38 людей з ішемічною хворобою серця продемонстрували, що у тих, хто виконував помірно інтенсивні аеробні вправи протягом 8 тижнів, значно знизився рівень тригліцеридів порівняно з тими, хто не займався спортом.

Поширені захворювання

   До захворювань, при яких спостерігається високий рівень тригліцеридів, належать:

  • Хронічна хвороба нирок: запалені та пошкоджені нирки збільшують вироблення тригліцеридів і знижують здатність організму видаляти їх із кровотоку.
  • Діабет 2 типу: це метаболічне захворювання зазвичай асоціюється з підвищенням рівня тригліцеридів через резистентність до інсуліну, що викликає їх накопичення у крові.
  • Захворювання печінки: цироз, неалкогольна жирова хвороба печінки та гепатит можуть спричинити метаболічні проблеми, що впливають на здатність печінки синтезувати тригліцериди.
  • Ожиріння: надлишок жиру в організмі, особливо навколо живота, вивільняє в кров вільні жирні кислоти, які перетворюються на тригліцериди.
  • Захворювання щитовидної залози: гіпотиреоз або недостатня робота щитовидної залози уповільнює вироблення гормонів і швидкість спалювання калорій, що здатне підвищити рівень тригліцеридів.
  • Сімейна гіпертригліцеридемія: це генетична особливість, пов’язана з наявністю у близьких родичів високого рівня тригліцеридів.
  • Куріння тютюну

   Тютюновий дим містить токсичні сполуки, які здатні призвести до погіршення здоров’я, зокрема підвищення рівня тригліцеридів. Мета-аналіз 2023 року показав, що рівень тригліцеридів у курців приблизно на 10–15% вищий, ніж у некурців.

  • Певні ліки

   Серед препаратів, що можуть підвищити рівень тригліцеридів: діуретики та бета-блокатори старого покоління проти високого кров'яного тиску, естроген у протизаплідних таблетках і замісній гормональній терапії, ретиноїди, кортикостероїди, антиретровірусні препарати для лікування ВІЛ, антипсихотичні препарати для лікування біполярного розладу та шизофренії.

ВИСОКИЙ РІВЕНЬ ТРИГЛІЦЕРИДІВ ПРИ НОРМАЛЬНОМУ РІВНІ ХОЛЕСТЕРИНУ

   Тригліцериди та холестерин є різними типами речовин у крові. Тригліцериди є найпоширенішим видом жиру в організмі. Вони накопичують додаткові калорії та перетворюють їх на енергію. Холестерин — це речовина, що утворюється у печінці, вона будує клітини, виробляє гормони та виконує інші важливі функції.

   Високий рівень тригліцеридів при нормальному рівні холестерину можуть спричинити харчування з надмірною калорійністю, великою кількістю вуглеводів і насичених жирів, куріння цигарок, ожиріння, зловживання алкоголем, відсутність фізичних вправ, захворювання печінки або автоімунні захворювання.

ФАКТОРИ РИЗИКУ ТА ЙМОВІРНІ УСКЛАДНЕННЯ

   Підвищений ризик високого рівня тригліцеридів мають люди із сімейною історією високого рівня тригліцеридів або холестерину, жінки у менопаузі або вагітні, люди з порушенням ліпідного обміну.

   Високий рівень тригліцеридів може призвести до певних захворювань, зокрема ішемічна хвороба серця, інсульт, панкреатит, ліпемія сітківки (lipemia retinalis, стан, який змінює зовнішній вигляд кровоносних судин в очах), синдром багатофакторної хіломікронемії (її симптоми — набряк печінки, біль у животі та втрата короткочасної пам’яті).

КОЛИ ЗВЕРТАТИСЯ ДО ЛІКАРЯ

   Зазвичай при високому рівні тригліцеридів немає жодних симптомів. Рекомендується звернутися до лікаря, якщо є будь-які захворювання або фактори ризику, що можуть спричинити підвищення рівня тригліцеридів.

ДІАГНОСТИКА

   Рівень тригліцеридів визначають за допомогою аналізу крові на ліпідну панель. Здоровим дорослим рекомендують здавати цей аналіз кожні 4–6 років, а людям із груп ризику — частіше.

   Нормальний кількість тригліцеридів в крові для дорослих віком від 20 років становить до 1,7 ммоль/л.

ЯК ЗНИЗИТИ ВИСОКИЙ РІВЕНЬ ТРИГЛІЦЕРИДІВ

   Перш ніж призначати препарати, спочатку рекомендують змінити спосіб життя: дотримуватися здорового харчування з низьким вмістом цукру, насичених жирів і транс жирів, уникати вживання надмірної кількості алкоголю, регулярно займатися фізичними вправами (150–300 хвилин щотижневих аеробних вправ середньої інтенсивності для дорослих).

   Якщо попри зміни способу життя високий рівень тригліцеридів зберігається, лікар може призначити: статини (аторвастатин/Lipitor), фібрати (фенофібрат/Tricor), Омега-3 жирні кислоти або вітамін В3 (ніацин).

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії




 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook