Студенти-журналісти мандрують світами літератури: незабутні пригоди у «Книжковій країні»

1 травня 2024 року
  «Ті, хто читають книги, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор», – це найголовніше, що ми почерпнули під час чотирьох днів фестивалю «Книжкова країна» на ВДНГ. Ця подія стала справжнім святом для шанувальників літератури, адже зібрала на одному майданчику найкращі українські видавництва, відомих авторів, талановитих ілюстраторів, а також безліч цікавих подій.

  Відвідувачі фестивалю мали змогу придбати книги на будь-який смак: від бестселерів сучасної літератури до класики, від дитячих казок до науково-популярних видань. На стендах видавництв можна було знайти новинки та ексклюзивні пропозиції, а також поспілкуватися з представниками та отримати рекомендації щодо вибору книг.

Протягом чотирьох днів фестивалю відбулися численні зустрічі з відомими українськими письменниками. Автори презентували свої нові роботи, відповідали на запитання публіки, ділилися творчими планами та дарували автографи.

Окрім книжкового ярмарку, на фестивалі «Книжкова країна» відбулося багато інших цікавих подій. Для дітей організували майстер-класи з ілюстрації, лялькового театру, творчого письма та багато іншого. Дорослі могли взяти участь у літературних дискусіях, лекціях, презентаціях, а також подивитися вистави та концерти.

  Надзвичайно приємно було поспілкуватися з відомими людьми, які представляють українську літературу та культуру загалом. Вони поділилися з нами враженнями від фестивалю.

Артемій Кірсанов – письменник, сценарист, режисер, продюсер: «Багато теплих облич, розумних очей, молодих хлопців та дівчат, які цікавляться українською літературою. Нарешті можна бачити лише українську літературу без російської, це дуже кайфово. Я вважаю, що читати книжку треба обов'язково, бо так можна розвиватися, збільшувати словниковий запас, красивіше говорити і краще щось писати. Я бажаю студентам читати українське, дивитися українське, тому що в кожній країні поважають свою культуру, свою мову, свою Батьківщину. Якщо ви думаєте, що може бути десь краще, то може бути краще тільки вдома, тому що всюди ви будете відчувати себе, як в гостях. Нам слід навчитися поважати і любити себе, свою культуру, робити в своїй хаті, свої правила, як казав Тарас Шевченко. Нам потрібно і чужому навчатись, і свого не цуратися».

Михайло Каштинський – письменник: «Надзвичайно приємно бачити, що інтелект нації живий. Цікавість молоді, киян і взагалі дуже багато людей з інших міст України. Я розумію, що сьогодні непросто людям матеріально, але однаково люди вважають за нормальне не забувати, хто ми, звідки і чому ми сьогодні тут усі разом. Сьогодні ми єдині духом, і це радує. Я працюю на історичні теми, з архівами, і тому мені надзвичайно приємно, що люди цікавляться історією, реальною історією країни. Я дуже вдячний організатором цього чудового заходу. Це світла ідея, яка втілена дуже професійно».

Віктор Гунішев – письменник: «Масштабна виставка, цікаві книги, багато видавництв. Вразила нова пошта тим, що можна за одну гривню відправити покупку в будь-яку точку України. Гарні люди, гарна організація, на мій погляд. Купує книги і молодь, і люди старшого покоління, а головне – цікавляться, яка література є на тему війни, як висвітлюється війна і події навколо неї. Тобто вони небайдужі до нашої країни».

Своїми враженнями поділилися і студенти-другокурсники спеціальності «Журналістика» НУБіП України.

Марія Радіонова: «Я відвідала книжкову країну на ВДНГ і отримала море позитивних емоцій та корисної інформації від українських авторів. Книжкова країна - це чудове місце наповнення та відновлення енергії, для любителів читання та культурного дозвілля. Там можна купити нові книги українських видань і навіть з автографом та передісторією від самого автора. Один із таких авторів – всім відомий артист Монатік, який надихнувся написанням книги завдяки своїм дітям та обіцянкою перед власною бабусею, яка завжди нагадувала йому про важливість мрій та їхнє існування у нашому серці. Співак після короткої промови роздав всім охочим автографи та сфотографувався з фанатами його творчості. Це неймовірно наповнює та вселяє ще більше бажання для подальшого читання та загалом розвитку нашої літератури! Я в захваті від зустрічі та усього заходу! Сподіваюся, що таких приводів для зустрічі у нас буде ще багато, і ніхто не зможе завадити нам розвиватися як освіченій нації, навіть у таких непростих реаліях сьогодення».

Дарʼя Швець: «Ступивши на поріг книжкової країни, я відчула себе ніби в казці. Навколо рясніли намети, з яких визирали скарби у вигляді книг. Привітні люди, щирі усмішки та захоплені розмови про літературу створювали атмосферу магії, гідну фільму про Гарі Поттера. Зустрічі з відомими письменниками та акторами дарували можливість не лише почути про їхні творчі задуми, а й зазирнути до їхнього читацького світу, дізнатися про улюблені книги та особисті вподобання. Спілкування з кумирами стало незабутнім досвідом для всіх шанувальників. Зустрічі з зірками на книжковому ярмарку – це те, що робить його по-справжньому особливим. Це не просто місце, де можна купити книги, а й можливість поринути в атмосферу казки, поспілкуватися з однодумцями та зустрітися з тими, хто творить світ літератури».

25 квітня ми відвідали цікаву подію на тему «Крим у сучасній українській літературі». Спікерами дійства були Ахтем Сеітаблаєв, Світлана Тараторіна та Алім Алієв. Діалог між запрошеними гостями був цікавим та лаконічним, ми дізналися багато невідомого про Крим, про те, що чекає на нього в майбутньому. Дискусія також торкнулася літератури. Книга «Дім солі» стала головним об'єктом. Настільки цікаво було слухати історію твору від самої письменниці, що одразу захотілося придбати книгу та прочитати її. З цієї події ми винесли головне: Крим – це те, про що ми знаємо мало, нам треба глибше вивчати нашу історію.

26 квітня разом із нашою викладачкою, доцентом кафедри журналістики та мовної комунікації Наталією Василівною Адамчук нам випало побувати на дискусії «Як написати історичний роман», який проводила письменниця Ганна Гороженко, презентуючи свою дилогію «Резидентка Її Величності» та «Резидентка Його Величності». Ми занурилися в атмосферу прекрасної музики, танців, вишуканих костюмів доби українського бароко. Авторка цікаво розповідала про роботу в архівах, про подорожі Україною та Європою, аби якнайповніше відтворити у романах цю складну й прекрасну епоху. Після зустрічі ми мали змогу зробити спільне фото і придбати книги з автографом письменниці.

У цей же день відбулося перше представлення дитячої книги «Мама тебе знайде» народної артистки України Наталії Могилевської. Ця зустріч була неймовірно теплою та чуттєвою. Співачка поділилася особистою життєвою історією про своїх дочок, для яких і була написана книга. Пані Наталя разом із представницею видавництва "Ранок" ділилися інформацією поетапного створення книжки та запевнили, що світ побачить її вже восени цього року. Символом книги стала червона стрічка, яку подарувала нам Наталія Могилевська. Зустріч завершилася піснею у її виконанні.

27 квітня ми відвідали дискусію на тему «Читання у дитинстві та дорослому віці». Модератором зустрічі був Артур Пройдаков (переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2021), а гостями – Олена Кравець, Григорій Бакланов, Роман Куліш, Олена Шверк та Вʼячеслав Дудко. Григорій Бакланов - головний герой фільму «Спіймати Кайдаша» – зізнався, що і сам не читав «Кайдашеву сім'ю», а тільки слухав аудіокнигу. Роман та В'ячеслав завдяки своїй роботі з озвучення книжок кожен раз збагачують свою книжкову бібліотеку, хоча в житті просто прочитати книжку їм доводиться нечасто. Ця зустріч запам'яталася нам найбільше: під кінець події Олена Шверк несподівано подарувала нам «Посібник з убивства для хорошої дівчинки» Голлі Джексон, що став бестселером за версією The New York Times. Скориставшись нагодою, ми отримали від кожного спікера зустрічі автографи із побажаннями та зробили спільні фото.

Упродовж цього дня також відбулася презентація проєкту «Українські палаци. Золота доба відновлення історії», яку пердставили Акім Галімов, продюсер «1+1 media», автор і ведучий проєкту «Реальна історія») та Руслан Шаріпов (ведучий та сценарист «1+1media»). Творці проєкту розповідали про значущість відтворення палаців за допомогою сучасних технологій. Ми побачили реставровані пам'ятки культури у 3D форматі. Неймовірно легке спілкування дало поштовх до глибшого вивчення нашої історії.

 

Після закінчення презентації книги ми пішли до стенду видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» та неочікувано зустріли письменницю, твори якої вивчаємо на курсі з сучасної української літератури, – Марію Матіос. Нас вразила її простота та людяність, було відчуття. неначе ми спілкуємося зі своєю бабусею. Письменниця не тільки професійно пише свої книги, а із вдячністю ставиться до своїх читачів.

28 квітня, у заключний день книжкового фестивалю, ми ненадовго занурилися в дитинство, коли слухали казки від Наталії Фаліонлідерки гурту «Лісапетний батальйон». А ще вчилися любити себе і прислухатися до себе справжньої під час презентації книги Ольги Цибульської «Цвіти!». Зустрічі із зірками на фестивалі виявилися не лише приємним бонусом, а й корисним тренінгом.

«Книжкова країна» – це чудова можливість не лише купити книги, а й поринути у захопливий світ літератури, поспілкуватися з однодумцями та отримати нові враження. Після фестивалю ми залишилися з приємним післясмаком і в очікуванні наступних подібних імпрез.

Йордана Курганевич, Єлізавета Махонюк,
студентки спеціальності «Журналістика»

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook