Підвищення кваліфікації як головний тренд зростання професійної майстерності викладачів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

1 травня 2024 року
  Професійний розвиток науково-педагогічних працівників закладів фахової передвищої, вищої та післядипломної освіти передбачає безперервний процес набуття нових та вдосконалення раніше набутих професійних та загальних компетентностей, необхідних для професійної діяльності, передбачає постійну самоосвіту та інші види і форми професійного зростання і може здійснюватися, шляхом формальної та неформальної освіти, стажування, здійснення професійної діяльності тощо.
  У рамках підвищення кваліфікації співробітники  факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів зокрема в.о. завідувачка кафедри Наталія Голембовська, доценти Наталія Слободянюк, Олександр Савченко, здобувачі Олександр Андрощук, Вікторія Кулик, завідувачі лабораторій Ірина Момот, Дмитро Савчук та провідний фахівець Роман Мамчур відвідали провідну виноробню Закарпаття Шато Чизай.
  Закарпаття – історичний виноградний край. Схили вулканічних Карпат, багато сонця і достатньо води зумовили розвиток виноробства на цих землях з давніх часів. Закарпатські вина постачалися до дворів середньовічних королів та вельмож, ба навіть президентів сучасних держав.
  Культура Закарпатського виноробства унікальна, тому що протягом історичних перипетій об’єднала в собі угорську, італійську та австрійську традиції. Саме результат цього культурного сплаву дав такий цікавий і колоритний продукт – Закарпатське вино. І саме Шато Чизай робить його виключно із свого Закарпатського винограду на 272 гектарах винограду на досконалих теруарах Закарпаття.  
  Виноробний комплекс Шато Чизай заснований 1995-го року в урочищі Чизай, що біля міста Берегово на Закарпатті. Шато – це заміський маєток, оточений виноградниками. Саме цим французьким поняттям і його естетикою надихалися, коли створювали Chateau Chizay, що біля старовинного містечка Берегово.
  Власники побудували сучасне виробництво з нуля, але з увагою до місцевої історії виноробства. Вони створили нову історію виноробства Закарпаття та Європи, і сьогодні Chateau Chizay – це не винзавод, а виноробне містечко, осередок благородного ремесла і рукотворне диво Закарпаття.
  2021 році отримали три срібні медалі London Wine Competition (плюс відзнака за якість для Троянди Карпат). 13 медалей «Wine & Spirits Ukraine Awards», з них 5 «золотих». Багато справ під девізом «вперше в Україні»: йога-тури й арт-пікнік на винограднику; сертифікація веганських вин і виноградного соку від Vegan Society. Винний тур «Країна Мрій» з Олегом Скрипкою.
  У 2022 році страшна війна, попри весь біль компанія не зупинила роботу. 24 лютого заклали ігристе за класичною технологією, віримо, що це буде вино Перемоги. Завершили будівництво виробничого комплексу для виноградних спиртів і бренді. Отримали медалі престижного Decanter World Wine Awards. Carpathian Sekt Chersegi та «Троянда Карпат» – амбасадори України у La Cité du Vin, головному музеї вина у світі. 
  У 2023 році випустили своє перше помаранчеве вино Furmint Orange, єдине в Україні з цього сорту. Дві Срібні медалі суворого конкурсу Mundus Vini. Розширили список експорту: це також Естонія, Латвія, Данія, Бельгія, Норвегія, Італія і Франція. Carpathian Sekt Chersegi і Furmint Late Harvest – амбасадори в La Cité du Vin. Учетверте відбувся забіг виноградниками Chizay Sparkling Wine Run – 2023. Відкрили новий завод зі створення міцних виноградних напоїв. «Троянда Карпат» отримала Золоту медаль Concours Mondial de Bruxelles. Створили Sekt Selection – перші ігристі Закарпаття, створені за Традиційним методом з ексклюзивних для України сортів винограду Черсегі та Блауфранкіш вінтажу 2021 року. Закладені у пляшки для другої ферментації 24 лютого 2022 року. Продовжують представляти українські вина в світі, усюди розповідаючи про Україну, яка неодмінно переможе!
  Також на території є музей винороба Чиза. Шато Чизай – це не тільки вишукане вино, але й можливість цікаво провести час! Музей винороба Чиза – це сучасний заклад нового формату, який легко і цікаво знайомить з великим обсягом інформації про виноград, вино, виноробство, його розвиток у світі, Україні і в Закарпатті. Це перший Музей історії і культури виноградарства та виноробства у Західній Україні і другий такий у державі. Тут найстарішому пресу для вина 300 років, але традиції виноробства Закарпаття в рази старші. 
   
  В музеї розповіли про історію вина, технологію виробництва, пройшлися по всіх основних стилях, сортах винограду, навчились правильно оцінювати і розуміти вино. Ознайомились з головними виноробними країнами, основами поєднання вина та їжі, навчилися  розрізняти натуральні, органічні та біодинамічні вина.
  Також відвідали виносховища, де отримали знання про те, як у сучасному світі творять вино. За словами представників підприємства, їхньою метою є встановлення та підтримання високого стандарту виробництва бочок для найкращих виноробних напоїв. Значна частина усіх досліджень і розробок зосереджена саме на отриманні оптимальної взаємодії між деревом і майбутнім продуктом високого класу.
  Найцікавішим виявилась преміальна дегустація – це можливість спробувати найкращі, елітні вина виноробні і побачити місця, недоступні для всіх відвідувачів. Під час дегустації з професійним сомельє скуштували авторські та витримані вина з палітри Шато Чизай. Це були ексклюзивні позиції, які отримали визнання міжнародних конкурсів. Це незабутня подорож у світ вина, аромату, смаку, нових знань і відчуттів. 
 
  Наша делегація з ентузіазмом взяла участь, відточуючи майстерність правильного смакування вина. Протягом дегустації ми заглиблювалися в відмінні характеристики вин з різних зон. Кожна зона має власний унікальний клімат і склад ґрунту, що надає виробленим там винним напоям дивовижного відтінку смаку й аромату. 
  Розповіла сомельє Вікторія й про те, що червоні вина більш масляні, танінні й терпкі. Білі ж – свіжі, легкі з приємним кисло-солодким присмаком. Ми дізналась, що саме в кісточці винограду міститься танінність (терпкість, сухість). Колір (мезга) – у шкірці.
  У дегустаційній частині майстер-класу спробували вино Chateau Chizay Furmint Late Harves біле солодке, де спочатку оцінили його на вигляд – чисте та прозоре, колір – водянистий із жовтими відблисками. Потім аромат і смак вина тонами цитрусових, стиглої айви, соковитого персика, груші, родзинок і меду. Чудово підійде до легких страв: біла риба, сири, горіхи, салат, ягоди, біле мʼясо. Тож вино гастрономічне з чудовою кислотністю.
 
  Експертка детально розглянула популярне вино Chateau Chizay Троянда Карпат марочне червоне 2 річної витримки, яке має глибокий темно-рубіновий колір. Яскравий аромат розкривається нотами червоної вишні, сливи, лісових ягід, смородини та вираженими пряними акцентами. 
  Цікавинкою дегустації було знайомство з унікальним й дуже цінним льодовим вином Ice Wine (Айсвайн). Це природно солодке вино з винограду сорту Рислінг Рейнський, якого торкнувся мороз. Виноград надто пізнього збору, сприятливі погодні фактори, велика удача виноградарів та висока майстерність виноробів – лише зі збігом усіх факторів можна створити Ice Wine, що трапляється не частіше, ніж раз на 3 роки. Ice Wine від Шато Чизай отримало золоту медаль і відзнаку як найкраще українське вино конкурсу «Wine & Spirits Ukraine Awards – 2020».
  Золота медаль «Mondial des Vins Blancs Strasbourg – 2024». Спершу виноград підв’ялюється на лозі, і лише після заморозків його збирають. Таким чином, вода із ягід виморожується, а сік стає концентратом цукрів, кислот та ароматичних складових.
  Уявіть: у кожній пляшці – близько 5 кілограмів виноградних ягід! Вражає, що солодкий сік лишається дуже свіжим в смаку (наче нюхаєш мед, а куштуєш лимонний сік) – за це цінителі й люблять льодове вино.
  Науково-педагогічні працівники під час перебування на виробничому заводі покращили свої знання з інноваційних технологій вина та проведення дегустаційної оцінки у виробничих умовах. Дякуємо керівництву факультету та університету за можливість наукового та професійного зростання.

      Дякуємо Збройним Силам України за можливість працювати, навчати та навчатись. Слава Україні! Героям Слава!

 
Лариса Баль-Прилипко,

декан факультету 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook