Тиждень землевпорядних дисциплін у Рівненському фаховому коледжі – це не просто навчання, це справжня подорож у світ геодезії та землеустрою!

18 березня 2024 року
  Щороку з початком календарної весни у ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» проходить тиждень циклової комісії землевпорядних дисциплін. Протягом тижня відбуваються цікаві та пізнавальні заходи, які знайомлять всіх охочих із захоплюючим світом геодезії та землеустрою. Цього річний тиждень проходив з 11 по 15 березня 2024 року.
  Цикл заходів розпочався з гостьової лекції для студентів третього курсу на тему «Імплементація політики ЄС щодо впровадження методик підрахунку земельного і водного сліду в Україні», яку провів д.е.н., професор НУВГП, керівник Регіонального консультаційного-освітнього центру органічного виробництва (РКОЦ) у м. Рівне Петро СКРИПЧУК. Науковець розкрив основні положення запровадження земельного і водного сліду в Україні, що викликане бажанням нашої країни долучитись до Європейського зеленого курсу. Петро Михайлович зауважив, що земельний слід як важлива частина означеного курсу визначає витрати землі у виробництві товарів і послуг, які споживає країна/регіон. Так земельний слід ЄС оцінюється в 269 мільйонів гектарів, тобто на 43% більше, ніж сільськогосподарські землі, доступної в ЄС. На заключення здобувачі освіти за допомогою калькулятора екологічного сліду (Ecological Footprint Calculator) розрахували свій екологічний слід на планеті Земля.
  11 березня викладач основ екології Стефанія МАЛИМОН провела відкрите заняття на тему «Охорона рослинного і тваринного світу». Здобувачі освіти під час інформаційної лекції познайомилися з флорою і фауною України, проблемами їхнього збереження. Цікавим на заняті був перегляд авторського навчального фільму «Заповідна справа». Крім того, відвідала захід Ірина ХУДОБА, головний спеціаліст Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації, яка ознайомила студентів із станом біорізноманіття Рівненщини, проблемами збереження рідкісних рослин та тварин, екологічною мережею та природозаповідним фондом області.
  Сьогодні штучний інтелект (ШІ) став широко використовуватись у бізнесі, а ринок праці все більше затребує спеціалістів у даній галузі. 12 березня 2024 року викладач землевпорядних дисциплін Олег КАЧАНОВСЬКИЙ під час наукового семінару познайомив здобувачів освіти як використовується ШІ в геоінформаційних системах. На семінарі «Штучний інтелект в ГІС» було проаналізовано найбільш затребувані інструменти штучного інтелекту як Gemini компанії Google, ChatGPT від OpenAI та Copilot на GitHub платформі Microsoft. Олег Ігорович змістовно і детально охарактеризував переваги ШІ у використанні фахівцми ГІС у створенні різноманітних тематичних карт, проведені досліджень галузі землеустрою, екології та фотограмметрії. Під час семінару він продемонстровав у режимі реального часу можливості ШІ у вирішенні не складних геодезичних завдань.
  12 березня провела відкриту лекцію на тему «Органічне виробництво плодово-ягідних культур» з дисципліни «Основи сільськогосподарського виробництва» Ольга ПЕТРОВА. Викладачка змістовно розкрила загальні питання органічного садівництва та ягідництва, а саме: організація органічного виробництва; підготовка ґрунту; добрива та захист рослин; сорти; переробка ягід та збут продукції. У рамках співпраці із роботодавцями на лекцію була запрошена Анна КРИВИТСЬКА, проект менеджер сільськогосподарського підприємства «АГРООРГАНІК», яке спеціалізується на вирощувані органічних ягід та овочів (малина, полуниця, обліпиха та ревінь). Гостя розповіла про перспективи ринку органічної продукції як у світі, так і в Україні.
  13 березня Тарас ЄВСЮКОВ, доктор економічних наук, професор, декан факультету землевпорядкування НУБіП України провів відкриту гостьову лекцію на тему «Консолідація земель: кращі європейські практики і виклики для України». Очільник факультету у своєму виступі розкрив базові положення консолідації земель, адже дане питання, в контексті інтеграції України до ЄС, є надзвичайно актуальним. Під час відкритої лекції здобувачі не лише ознайомилися з кращими практиками консолідації ряду країн як Німеччини, Туреччини, Данії, Норвегії та Болгарії, а й з планами вишу щодо підготовки студентів за освітньо-професійною програмою «Консолідація земель» 7 рівня Національної рамки кваліфікацій. Відповідно це дає шанс для майбутніх випускників коледжу та студентів НУБіП України отримати знання майбутнього землеустрою та практичного їх використання у своїй професійній діяльності.
  Також в цей день відбулось відкрите засідання клубу «Моя маленька Батьківщина» з інтерактивним проектом «Патріоти України: історія і сучасність» під керівництвом Галини БУСЛЕНКО. Цьогорічна тема проекту – «Сторінками історії міста Рівне». Провела здобувачів освіти історичним шляхом міста Тамара КАРПЕНКО, провідний бібліотекар бібліотеки Рівненської медичної академії – від першої згадки про Рівне у 1283 році до сьогодення. У своїй розповіді пані Тамара підняла питання збереження історичної пам’яті як цілого народу, так і свого роду, родини, сім’ї. Під час події звучали вірші та пісні про місто у виконанні студентки 11-Д групи Мар'яни КАРПЕНКО.
  Майстер-клас з пілотування квадракоптером DJI Mavic 3 PRO провів викладач фотограмметрії Олександр КУШНІРУК для студентів других курсів будівельного та земельно-правового відділення. Метою заходу передбачено ознайомлення здобувачів освіти різних освітніх програм та відділень із сучасними аспектами галузі геодезії та землеустрою. Здобувачі активно включалися у процес вивчення технічних характеристик коптера та вимог пілотування. Тестовий політ учасників відбувся на подвір’ї коледжу, де всі бажаючи змогли підняти квадракоптер у повітря. Допомагали Олександру Миколайовичу студенти 41-З групи Денис ЧЕХАНАДСЬКИЙ та Софія ВОРОЖБИТ, які пройшли курс оператора безпілотного літального апарату (дрону).
  14 березня для студентів третього курсу викладач земельного права Неля КИЙКО провела відкрите заняття на тему «Набуття права власності на землю». Під час лекції викладачка розглянула способи набуття права власності на землю та приватизації земельних ділянок. Окрему увагу було приділено набуттю права власності на землю на підставі цивільно-правових угод і спадкування земельних ділянок. На ці та інші питання відповіла юристка благодійного фонду «Рокада», від проєкту, що реалізується у співпраці з Міжнародним фондом «Відродження» Юлія КАРПОВЕЦЬ, яка була запрошена у рамках співпраці із стейкхолдерами.
  Важливим напрямом роботи циклової комісії є співробітництво з громадськими організаціями у наукових та просвітницьких проектах. Презентувала дану роботу на відкритому засіданні екологічного гуртка «Джерело» науковий керівник Стефанія МАЛИМОН. Темою засідання стала «Вишнева гора як елемент Національного природного парку Погоринна». Під час заходу гуртківці доповідали про свої дослідження з вивчення рослинності ботанічного заказника «Вишнева гора» та було продемонстровано навчальний фільм «Вишнева гора – ботанічний заказник державного значення», авторами якого є викладачі коледжу Стефанія МАЛИМОН та Ігор КАПІТУЛА. Про співпрацю з Благодійним фондом «Погорина» розповів запрошений гість заходу к.т.н, засновнк фонду Анатолій КАРПЮК. У своєму виступі науковець акцентував увагу присутніх на збережені біорізноманіття Рівненщини та, зокрема, заказника «Вишнева гора», створені екологічної мережі області.
  14 березня викладач фотограмметрії Олександр КУШНІРУК та здобувачі освіти 41-З групи провели експрес-курс «Опануй навички збору народного дрону FPV» для студентів других курсів будівельного відділення та третіх курсів відділення програмування. Подія відбулася з метою презентації інженерного курсу освітньої платформи Prometheus «Народний FPV» та залучення здобувачів освіти до його проходження. Спікери познайомили слухачів із важливими положеннями курсу: рами для дронів і їх збірка (Бречко З. і Коваль І.); техніка пайки (Степанчук О.); збірка дрона на рамі Apex HD 7 (Якимчук Д. і Малько Р.); налаштування програмного забезпечення для FPV-дрона (Шинкар О.); як навчитися літати на FPV дроні за допомогою комп'ютерних симуляторів (Чеханадських Д. і Хоміч М.); антени для FPV (Ворожбит С.).
  15 березня відбувся круглий стіл на тему «Освітньо-професійна програма зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій»: модернізація чи оновлення?». Організатори заходу методист коледжу Вадим ЛЮЛЬЧИК та голова циклової комісії землевпорядних дисциплін Неля РУСІНА розглянули питання вдосконалення процесу розроблення, впровадження та реалізації освітніх програм, розвиток системи внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності та якості фахової передвищої освіти в коледжі.
  По завершенню всіх запланованих заходів відбулося засідання циклової комісії з обговоренням та обміном інформацією щодо проведених заходів тижня, відзначені позитивні моменти та завдання на майбутнє.
 
Неля РУСІНА,

голова циклової комісії землевпорядних дисциплін 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook