Практичні заняття майбутніх лісівників: створення дослідних фрагментів полезахисних лісових смуг

12 листопада 2023 року

 Упродовж початку листопада 2023 року з дисципліни «Лісова меліорація» було проведено традиційні практичні заняття на «Навчально-дослідному розсаднику кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій».
Так, студентами спеціальності 205 «Лісове господарство» було створено три дослідних об’єкта полезахисних лісових смуг за участі таких деревних видів як дуб звичайний (Quercus robur L.), липа серцелиста (Tilia cordata Mill.), клен гостролистий (Acer platanoides L.). Причому посадковий матеріал дуба був представлений як сіянцями так і жолудями.
Якісний посадковий матеріал для створених ділянок був наданий Філією «Тетерівське лісове господарство» ДП «Ліси України» за сприяння майстра лісового розсаднику Черевка Івана Миколайовича та доцента кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Бойка Олексія Леонідовича.
Дослідні ділянки були створенні з таким розрахунком, що головний вид розміщувався у центральних рядах, а з крайніх рядів висаджували супутні види. Були створені дві чотирирядні ділянки та одна трьохрядна. Варто зазначити, що для першої ділянки дуб було створений посівом жолудя конвертним способом. Такий варіант передбачає створення біогруп, що у свою чергу підвищить біологічну стійкість створених культур та сприятиме кращому його приживлюванні. Окрім того, використання жолудя забезпечить природну складову розвитку кореневої системи.

 

 

 

Створені ділянки дадуть можливість проводи дослідні роботи, щодо приживлюваності, розвитку кореневих систем, аналізу росту та їхнього розвитку. Закладені ділянки також відповідають сучасним правилам створення полезахисних лісових смуг та є вузькими з шириною від 7,5 до 10,0 м, які займають незначну площу та здатні ефективно протидіяти як шкідливим вітрам так і захисту полів у цілому.

Чекаємо з нетерпіння весняної практики, де студенти матимуть змогу оцінити результати проведеної ними роботи та проаналізувати стан приживлюваності створених лісових культур!

Доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій
Олександр Соваков

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook