Відбулось відкрите лекційне заняття з психології здоров’я для майбутніх нутриціологів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

29 вересня 2023 року

     Відбулось відкрите лекційне заняття з психології здоров’я для майбутніх нутриціологів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

     25 вересня 2023 року доцент кафедри громадського здоров’я та нутриціології Альона Альтанова провела відкрите лекційне заняття з дисципліни «Психологія здоров’я» для бакалаврів третього курсу, що навчаються за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» ОП «Нутриціологія здорового харчування». До заняття дистанційно долучились студенти першого курсу цієї ж спеціальності, а також магістри другого року навчання ОП «Нутриціологія».

     Тема заняття – «Психологія сприйняття власного тіла та розлади харчової поведінки» – зацікавила слухачів, адже ми живемо в світі, де на наше ставлення до нашого власного тіла впливає чимало факторів – біологічних, психологічних, культурних, соціальних.

     Лекція почалась з проблемного питання, студентам було запропоновано назвати різні варіанти ставлення людей до свого тіла та подумати, під тиском яких обставин може змінюватись це ставлення. Для майбутніх нутриціологів розуміння психології ставлення до власного тіла є ключовим під час роботи з пацієнтами, у яких діагностовано розлад харчової поведінки.

      Впродовж інформативно насиченої пари, були розглянуті такі питання, як теоретичні основи поняття «образ тіла» в психологічній науці; фактори формування сприйняття та відношення до свого тіла; дослідження феномена образу тіла в психології і громадському здоров'ї; розлади харчової поведінки як наслідок порушеної тілесної схеми; види психотерапії при розладах харчової поведінки.

     В процесі лекції студенти зрозуміли, що наше тіло – не просто природна, анатомо-фізіологічна даність, а складний і мінливий соціальний та психологічний конструкт. Недарма став актуальним термін «Homo somatic» – «людина тілесна».

     Викладач показала місце і значення образу тіла в Я-концепції людини, проаналізувала структуру образу тіла та тригери, які порушують сприйняття образу тіла, зокрема  наводилось чимало прикладів, рекомендувалась цікава література для поглибленого вивчення питань лекції.

       Студенти дізнались про зміни у сприйнятті власного тіла, пов’язані з вагітністю, старінням, хворобою, зміною соціальних норм в історичному аспекті (від античності і середньовіччя до сучасної цифрової епохи). Заняття супроводжувалось цікавою презентацією насиченою ілюстраціями, схемами, аналітичною інформацією, результатами наукових досліджень з проблеми лекції.

      Цікавим був і екскурс крізь різні історичні епохи, національні, культурні та релігійні традиції в контексті проблеми ставлення до образу власного тіла.

   Були розглянуті кейси, які демонстрували різні вчинки і коментарі батьків, через які дитина може в подальшому страждати на розлади харчової поведінки.

      На лекції було висвітлено чимало термінів з даної проблеми, такі як модифікації тіла, дисморфоманія, дисморфофобія, лукізм, бодіпозитивізм, «барбіризація» жінки, гендерна дисфорія, обсесія тощо.

      Головний акцент у висвітленні прикладів негармонійного ставлення до свого тіла викладач приділила розладам харчової поведінки, а саме, таким її різновидам, як нервова анорексія, нервова булімія, компульсивне переїдання, орторексія та інші. Були розглянуті симптоми, ускладнення і принципи лікування цих станів, серед яких провідне значення надається психотерапії, зокрема, таким її видам, як сімейна когнітивна-поведінкова та індивідуальна психодинамічна терапія.

     Заняття було проведено на високому рівні і отримало схвальні відгуки від студентів і викладачів.

      Ольга Бирко, магістр ОП «Нутриціологія» 2 року навчання: «Неймовірно інформативно, цікаво та актуально. Інформація, яка пригодиться в роботі. Щиро дякую, буду очікувати ще лекції».

      Марія Шелих, бакалавр,  спеціальність  229 «Громадське здоров’я» («Нутриціологія здорового харчування»): «Тема лекції надзвичайно актуальна та важлива на сьогоднішній день і було дуже цікаво послухати інформацію, яка характеризує всю сутність питання відносно сприйняття свого тіла, зокрема, РХП.  Хочеться, щоб і надалі проводили подібні відкриті лекції, де можна обговорити різні проблеми сучасного суспільства, що стосуються харчування і здоров’я в цілому».

 

 Наталія Голембовська,

 відповідальна за проведення відкритих занять

на факультеті харчових технологій та управління якістю продукціїї АПК

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook