Природокористування і якість життя - поради лікаря: місце жирного, солоного і солодкого у дитячому меню

3 серпня 2023 року

     Понад два роки в Україні триває реформування харчування дітей у закладах освіти. Зміни продовжуються, не зважаючи на війну, якою пішла проти нас країна-ізгой. Вочевидь, навіть у воєнний час не можна зупиняти змін, спрямованих на поліпшення здоров’я дітей.

   Метою реформи було зробити їдальні та буфети всіх освітніх закладів середовищем безальтернативного вибору на користь здорового харчування, яке до того ж буде виглядати і смакувати сучасно та здорово.

   Мабуть не варто казати, що запланувати, підготувати і реалізувати такі зміни – надзвичайно важко. Це відомо кожній родині. Навчити дітей здоровому вибору непросто, але ще складніше утримувати фокус на корисних продуктах і напоях у підлітковому віці. Тоді, коли вплив реклами і однолітків стає все більш домінуючим.

   Менше з тим, виховання смаків та харчових звичок є критично важливим, починаючи вже з народження дитини. Грудне вигодовування, введення прикорму, наближення харчування до дорослого меню і поступовий перехід на нього – кожний з етапів має виключне значення для уподобань у харчуванні та здоров’я у майбутньому дорослому житті.

   Певні продукти, страви і напої створюють дуже потужну конкуренцію здоровій їжі, саме завдяки присутності домінуючих смаків, зокрема, солоного, солодкого, особливо у тій їжі, яка містить досить багато жирів.

 ЖИР – ВАЖЛИВА ПОЖИВНА РЕЧОВИНА

   Жир постачає енергію, необхідну дітям для росту та активних ігор. І його не доцільно обмежувати у харчуванні дітей до дворічного віку. Однак високе споживання жирів, особливо насичених, може спричинити проблеми зі здоров’ям, у тому числі серцеві захворювання в подальшому житті. Насичені жири зазвичай є твердими при кімнатній температурі та містяться в жирному м’ясі (яловичина, свинина, шинка, телятина та баранина) і багатьох молочних продуктах (незбиране молоко, сир і морозиво).

   Тому дітям після 2 років варто давати їжу з меншим вмістом жиру та насичених жирів. До продуктів з низьким вмістом жиру, зокрема, насичених жирних кислот належать птиця, риба, нежирне м’ясо (смажене, запечене), нежирні молочні продукти, низьконасичені жирні олії з овочів, обмежене споживання яєць.

   Як правило, жири повинні складати менш як 30% калорій у раціоні дитини, причому не більше однієї третини калорій надходять із насичених жирів, а решта – з ненасичених (поліненасичених або мононенасичених) жирів. Вони є рідкими при кімнатній тем   пературі. Зокрема, це рослинні олії, такі як кукурудзяна, сафлорова, соняшникова, соєва та оливкова.

   Зверніть увагу, переважно олії та жири тваринного походження є насиченими. Тому найпростіший початок — це зменшити кількість жирної їжі всіх типів у раціоні вашої родини.

   Незбиране молоко рекомендується дітям віком від 12 до 24 місяців. Однак лікар може порадити молоко зі зниженим вмістом жиру (2%), якщо дитина страждає ожирінням або надмірною вагою, або якщо в родині є високий рівень холестерину або захворювання серця. Порадьтеся з лікарем, перш ніж переходити з цільного молока на молоко зі зниженою жирністю.

   Слід також пам’ятати про транс жири. Вони є найбільш некорисними харчовими інгредієнтами, які все ще присутні у багатьох оброблених продуктах, особливо у випічці та кондитерських виробах.

 ОБИРАЙТЕ ПРОДУКТИ З НИЗЬКИМ ВМІСТОМ СОЛІ

   Кухонна сіль або хлорид натрію може покращити смак деяких продуктів. Проте дослідники виявили зв’язок між харчовою сіллю та високим кров’яним тиском, що спричиняє інфаркти та інсульти.

   Їжа немовля перших 12 місяців життя не повинна містити доданої солі. Розумним буде відтермінування приготування їжі із додаванням солі до дворічного віку, коли дитина починає харчуватися за загальним столом з іншими членами родини.

   Звичка вживати солону їжу є набутою. Тому, наскільки це можливо, подавайте дитині їжу з мінімальним вмістом солі. На кухні зведіть до мінімуму кількість солі, яку ви додаєте в їжу під час її приготування, замість цього використовуйте трави, спеції або лимонний сік. Крім того, варто забрати сільничку зі столу і не використовувати її під час споживання готових страв.

   Не забуваємо про те, що перероблені харчові продукти є головним джерелом солі у харчуванні постіндустріальної людини. Перевіряйте етикетки харчових продуктів щодо кількості солі у хлібі, в плавленому сирі, овочевих консервах, консервованих супах, сирах, заправках для салатів, солоних огірках, пластівцях для сніданку, картопляних чипсах, а ще краще, обмежте споживання найменш корисних з цих продуктів дітьми.

ЦУКОР: БІЛЬШЕ, НІЖ ПІДСОЛОДЖУВАЧ

   І з цим харчовим інгредієнтом варто почекати до двох років, а ще краще відкласти ознайомлення із солодким смаком (крім фруктів і ягід) ще на пізніший вік. Окрім сприяння надмірному набору ваги, значному погіршенню здоров’я зубів, солодка їжа відбирає бажання у дітей споживати корисні продукти, страви і напої.

   Хоча цукор в основному використовується як підсолоджувач, він має й інші функції. Наприклад, він може бути консервантом, змінювати текстуру продуктів, а також посилювати смак і колір.

   Цукор у харчових продуктах, натуральний чи доданий, забезпечує калорії, що постачають енергію, необхідну для повсякденної діяльності. І якби був вибір, багато дітей, ймовірно, вимагали б солодкої їжі та напоїв на сніданок, обід і вечерю — дослідження показують, що люди природно тягнуться до солодкого. Однак забагато цукру означає забагато калорій.

   Обмеження цукру і солодощів допомагає контролювати здорову вагу, зберігати здорові зуби та сприяє споживанню дітьми всього спектру здорової їжі.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook