Газета «Сільський господар». Директорка Бережанського фахового коледжу Світлана Пилипишин: від хлібної ниви – до ракетобудування

4 липня 2023 року
  З часу заснування у 1959 році Бережанського технікуму сільського господарства до утворення нинішнього Відокремленого підрозділу «Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» пройшло 64 роки. За цей час освітній заклад дав путівку в життя тисячам випускників. Про те, як організована робота коледжу у складний воєнний час, розмовляю з директоркою коледжу, кандидаткою філологічних наук, доценткою Світланою ПИЛИПИШИН.
 

  • Світлано Ігорівно, завершується складний навчальний рік. Яким він був для освітнього закладу?

— Безумовно, навчальний рік був складним як для викладачів, так і для студентів. Але все пізнається у порівнянні. Якщо в перший рік масштабної російської агресії спостерігали тенденцію до виїзду за кордон і викладачів, і студентів, то у 2023-му ситуація змінилася: багато з них повернулися додому. Молодь навчилася жити і вчитись в умовах війни із почуттям обов’язку до української освіти і не полишає терени нашої держави.

  Чи вдалося реалізувати наші плани? Більшість – так. Як і попередніми роками, колектив працював задля хорошої, якісної організації освітнього процесу в умовах, що склалися. Опановували різні застосунки, додатки, платформи для здійснення навчання із використання дистанційних технологій. Виклики, які постають перед освітянами нині, дають змогу для опанування та вдосконалення нових видів роботи. Передусім здобувачі освіти, які перебувають за кордоном, подали заяви на організацію освітнього процесу у дистанційному форматі. Оскільки Міністерство освіти і науки України не забороняє цього, викладачі налаштовувалися на змішаний вид роботи. Для цього використовували платформу змішаного і дистанційного навчання Moodle, інші додатки.

  Звичайно, все, що планували, не змогли здійснити. Через різке скорочення фінансування на потреби закладів освіти, а відтак – подорожчання різних послуг, матеріалів. І все ж, упродовж навчального року намагалися максимально очно проводити навчання. Можемо похвалитися участю наших студентів у різних олімпіадах, конкурсах. Пишаємося чотирма переможцями ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Тернопільського обласного відділення Малої академії наук України. Вдумайтеся лише в назви секцій, в яких досягають успіхів наші студенти: секція «Авіа- та ракетобудування, машинобудування і робототехніка», «Система і технології штучного інтелекту», «Навчальні, ігрові програми та віртуальна реальність».

  Наші здобувачі освіти вибороли друге місце в ІТ-марафоні «Розробка рішень покращення тимчасових умов проживання ВПО».

  Команда студентів нашого коледжу – бронзові призери інтелектуальної гри «Все про все», організованої відділом освіти, молоді і спорту Бережанської міської ради спільно з Тернопільським обласним осередком Всеукраїнського дитячого творчого об’єднання «КРОКС» та Тернопільською міською дитячою громадською організацією «ТИДИВИ».

  Нещодавно завершився міжнародний багатожанровий дистанційний фестиваль-конкурс мистецтв «Весняна феєрія талантів». Центр освітніх інновацій і творчості «Гармонія» нагородив наших студентів дипломами лауреатів гран прі премії в номінації: «Музично-теоретичні дисципліни, літературно-музична композиція».

  Хореографічні колективи Бережанського коледжу взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Ліга талантів», де здобули заслужену перемогу. Диплом лауреата I ступеня отримав хореографічний колектив викладачів коледжу «Візаві». Таким же дипломом нагороджений студентський танцювальний колектив «Насолода». Маємо низку здобутків і перемог учасників художньої самодіяльності у конкурсі творчих звітів закладів освіти Тернопілля.
  І це далеко не всі наші здобутки за останній, такий неспокійний рік. Але все це – свідчення копіткої роботи викладачів із студентами.

  • Аграрна галузь нині потребує кваліфікованих кадрів. Освоєння яких спеціальностей пропонують у коледжі майбутнім абітурієнтам?


— Наші випускники всіх спеціальностей матимуть роботу, особливо тепер, і тоді, коли повоєнна країна потребуватиме фахівців такого рівня. Готуємо майбутніх спеціалістів у сферах аграрного виробництва, економіки, екології. Це чотири економічні освітні програми: Економіка; Облік і оподаткування; Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок; Підприємництво і торгівля. Гадаю, не потрібно нікого переконувати у важливості професії енергетика. Нова спеціальність у нашому коледжі, набір студентів за якою будемо цьогоріч здійснювати вперше, Соціальна робота. Перспективи у тих, хто освоюватиме цей фах, великі. Адже нині у територіальних громадах відкривають центри соціального спрямування, які потребуватимуть підготовлених спеціалістів.

  Щодо освітніх програм, то їх у нас 11 фахового молодшого бакалавра і одна першого бакалаврського рівня – Автомобільний транспорт. Водночас наші випускники можуть продовжувати навчання у Міжкафедральній навчальній лабораторії, яку створив на базі коледжу НУБіП України, форма здобуття освіти – заочна. Навчатися тут можна за двома спеціальностями бакалаврського рівня Комп’ютерна інженерія і Соціальна робота. Отож для охочих здобувати освіту – широкий спектр пропозицій, можливостей.

  Найближчим часом плануємо впровадити освітні програми, пов’язані з технологією і наданням психологічної підтримки не тільки дітям, а й усьому населенню наших громад.

  Приємно відзначити, що взаємозв’язок і співпраця коледжу з виробничими підрозділами, налагоджена ще в довоєнному періоді, нині продовжується. Зокрема, з компаніями «Агропродсервіс», «ЛЕМКЕН – Україна», МХП «Миронівський хлібопродукт». Нещодавно представник компанії «ЛЕМКЕН – Україна» побував у коледжі, виступив з гостьовою лекцією, подарував набір сучасних стендів для організації освітнього процесу.

  • Чи відбулися зміни в організації освітнього процесу?

— Так, окремі практики, які неможливо було провести в очному режимі, довелося відкласти, перенести на інший семестр. Це ж стосується лабораторних робіт. Але ці зміни не суттєві і не позначилися на якості підготовки фахівців.

  Міністерство освіти і науки пропонує закладам фахової передвищої і вищої освіти розпочати наступний навчальний рік у серпні. Отож плануємо в коледжі почати навчання 21 серпня. Це дасть змогу взимку дещо зекономити на оплаті за енергоносії. Тобто виходимо з тих умов, які диктує нам ситуація.

  Тривають розмови про різні процеси реформації і модернізації закладів освіти. Сумнівів у тому, що такі процеси необхідні, немає. Тут сподіватимемося на підтримку фахових коледжів від народного депутата України Івана Чайківського. Але ми переконані: якщо абітурієнти надаватимуть перевагу тому чи іншому закладу освіти, то такі коледжі чи виші держава обов’язково підтримає.

Розмовляв Петро ГУДИМА
Всеукраїнська громадсько-політична газета
«Сільський господар»

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook