Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК вкотре переконалися, що хлібові - пошана вічна
Хліб - то гордість України, честь країни
Хліб - сила і могутність держави
Хліб - це життя; він єдиний, як мати, як Батьківщина
Хліб - це скарб найбільший на Землі
Берегти хліб - святий обов’язок кожного.
Шануймо працю людей, які виростили хліб,
бо все прекрасне на Землі бере початок з колоска!
В останній тиждень очного навчання студенти 2 курсу 3 групи факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, спеціальності 181 «Харчові технології» відвідали Народний музей хліба.
Виховання національно свідомого громадянина нашої держави можливе лише на високих ідеалах і традиціях українського народу. Однією з них є шанобливе ставлення до хліба. Адже це єдиний продукт харчування, без якого людина не обходиться жодного дня. В ньому містяться практично всі поживні речовини і мікроелементи, потрібні людському організму. Тисячоліттями люди вирощували зерно, отримували борошно і випікали хліб. З ним вони пов'язували надію на життя.
Понад тридцять років існує Народний музей хліба, що нині входить до складу Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.
Студенти дізналися, що у Музеї зібрано понад 2000 експонатів, які розповідають про історію хліба, його значення для людини, походження основних зернових культур. Серед іншого в експозиції відображена велика роль українських учених-селекціонерів – творців золотого колоса. Також студенти харчовики побачили понад 150 красивих короваїв з різних куточків України в експозиції «Хліб – усьому голова». Окраса її, національний хліб України – наша пишна українська паляниця з рум'яним гребінцем. В Музеї також зібрано понад 100 експонатів різних сільськогосподарських культур: пшениці, жита, вівса, ячменю. Також в музеї другокурсники познайомилися із експозицією, яка присвячена Тарасові Шевченку, який високо цінував та описував у своїх творах хліб і важку працю хлібороба, фотоекспозицією, яка висвітлює розвиток хліборобства в період колективізації та голодомору в Україні, виставкою, що присвячена історії хліборобства в роки Другої світової війни та післявоєнний період, експозицією, яка відображає досягнення українських селекціонерів-академіків: Василя Ремесла, Василя Юр'єва, Федора Кириченка.
Цікаві прислів`я та приказки про хліб, що зібрані студентами після відвідин музею:
1. Багато снігу — багато хліба.
2. Без солі, без хліба—немає обіда.
3. Без хліба —не обід; без капусти — не борщ.
4. Без хліба половина обіда.
5. Бублик — не хліб.
6. Будем постити, як хліба не стане.
7. Весна днем красна, а на хліб пісна.
8. Галушка та лемішка — хлібу перемішка.
9. Глибше орати — більше хліба мати.
10. Давайте, що попало, як не хліб, то сало.
11. Де оре сошка, там хліба трошки.
12. Держи хліб на обід, а слово на одвіт.
13. Добрий хліб, коли нема калача.
14. Дурне й сало без хліба!
15. Житній хліб —пирогів дід.
16. Зима без снігу — літо без хліба.
17. З’ївши калач, знов берися до хліба.
18. Книш — не пиріг.
19. Лісу — хоч бійся, води — хоч мийся, а хліба — хоч плач.
20. Літом сякий-такий бур’янець, а хліба буханець — та й ситий чоловік.
21. Люди мруть не від хліба, але від голоду.
22. Май холодний — рік хлібородний.
23. На чорній землі білий хліб родить.
24. Не буде хліба, не буде й обіда.
25. Не всякий паше, хто хліб їсть.
26. Не кожен хліб приробля, а кожен його їсть.
27. Не спиться — хліб сниться.
28. Нема хліба — їж пироги!
29. Паляниця — хлібова сестриця.
30. Поволі, хлопчику,— раз хліба, два рази борщику.
31. Поки хліб та вода, то ще не біда.
32. Риба—вода, ягода—трава, а хліб—всьому голова.
33. Святий боже, святий кріпкий, нема хліба ані дрібки.
34. Хліб — батько, вода — мати.
35. Хліб — головна їжа.
36. Хліб глевкий —на зуби легкий.
37. Хліб за шлунком не ганяється, а шлунок за хлібом.
38. Хліб — над усею їжою пан.
39. Хліб та вода — то козацька їда.
40. Хліб та вода —спасена їда.
41. Хліб та сіль, стриб та й сів.
42. Хліб, та вода — бідного їда.
43. Хліб — батько; вода — мати.
44. Хлібом кормлять, а стеблом очі колять.
45. Що до чого, а борщ до хліба.
46. Як у травні дощ надворі, то восени хліб у коморі.
Відвідавши Музей хліба, студенти дізналися про тих, хто виводить нові сорти зернових культур, вирощує його на полях, випікає на хлібних заводах та в пекарнях. Кожен міг замислитись над величезною ціною хліба, праці людей, які його створюють, над необхідністю дорожити ним. Адже не помиляється народне прислів'я «Скільки не думай, краще хліба нічого не придумаєш».
Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації
та сертифікації с.-г. продукції