Ефективне, стійке сільське господарство та продовольчі системи – взаємодія науки, політики та практики: участь кафедри фінансів у Міжнародній науковій конференції

11 травня 2022, 18:47
     11 травня розпочала свою роботу Міжнародна науково-практична конференція INTERNATIONAL SCIENTIFIC DAYS 2022 "Efficient, Sustainable and Resilient Agriculture and Food Systems – the Interface of Science, Politics and Practice", яка відбувається на базі Словацького сільськогосподарського університету у м.Нітра. В роботі якої активну участь взяли викладачі кафедри фінансів Давиденко Надія, Буряк Аліна та Тітенко Зоя, а також аспіранти кафедри Войцехівська С.І та Подик С.В.

    З вітальним словом до учасників конференції звернулася декан факультету економіки і менеджменту Олена Горська, яка привітала всіх учасників та відмітила, що подібні заходи є важливими, як для розвитку науки так і економіки в цілому.

     До вітального слова також долучився проректор із стратегічного розвитку Інж. Драгослав Ланчарич, який побажав учасникам плідної дискусії та цікавих обговорень досліджуваних тематик на всіх секціях конференції.

      На пленарному засіданні свої дослідження на тему «Current socio-economic development of the economies of the EU member states» презентував Юрай Сіпко, член Європейського економічного та Соціального комітету, Брюссель. Під час свого виступу він детально проаналізував стан економічного розвитку даних держав. В своєму виступі він відмітив, що причинами зростання диспропорцій за рівнем економічного розвитку територій є не лише розширення меж ЄС за рахунок «нових» менш розвинутих територій, а і проблема відсутності універсальних механізмів регіональної політики ЄС щодо допомоги слаборозвинутим територіям у пошуку і реалізації можливостей використання переваг для інноваційного розвитку.

     Не менш цікавими були і наступні доповіді, які зокрема презентували Д-р Еллен ван Кліф, доцент з «поведінки споживачів здорової їжі» в Групі маркетингу та поведінки споживачів Університету Вагенінгена (Нідерланди) на тему «Future-proofing consumer food science: The Comfocus Starting Community»; Олег Нівієвський, проректор з економічної освіти Київської школи економіка, Київ (Україна) на тему «Implications of Russia’s invasion of Ukraine for global food markets and food policies» на завершення пленарного засідання Олена Горська презентувала «Official launch of the OMFOCUS Open call#1 (Horizon 2020)».

     У другій половині дня робота продовжилася у секціях. Зокрема працювало 8 секцій, які були згруповані за наступними напрямками: Агропродовольча політика: економіка, менеджмент, торгівля, іноземні інвестиції, промислова політика та логістика; Біоекономіка, управління ресурсами та сталий розвиток; Здорове та стабільне споживання їжі; Харчовий ланцюг і недобросовісна торгова практика; Нові виміри освіти та використання ІКТ; Концепція коротких ланцюгів постачання продовольства та її взаємодія зі спільною сільськогосподарською політикою ЄС8 Життєздатність малих ферм, якими керують молоді фермери за новою стратегією «від ферми до вилки»; Викладання стійкості у вищій освіті в галузі економіки та менеджменту.

   Викладачі кафедри фінансів д.е.н., проф. Н.Давиденко, к.е.н., доцент А. Буряк та к.е.н. З. Тітенко на секційному засіданні представили свої наукові дослідження за темою «Assessment of Investment Attractiveness of Agro-Industrial Production». Під час виступу було зазначено, що сільське господарство посідає провідне місце в розвитку економіки України, тому важливим є підвищення ефективності діяльності сільськогосподарських підприємств. За експертними оцінками Україна входить у десятку країн Європи за рівнем економічного потенціалу, а за ефективністю його використання - у другій сотні країн світу. Стимулювання інвестиційних процесів в аграрному секторі є одним із пріоритетних завдань, яке потребує вирішення низки проблем на всіх рівнях управління. Інвестиційна стратегія розвитку України має бути спрямована на розвиток сільськогосподарського виробництва, продуктивне функціонування якого забезпечить продовольчу безпеку країни

      В межах секції 1 також були виступи д.е.н., проф. О.Варченко на тему: «Strategic Priorities for the Development of Dairy Farming in Ukraine», де було відмічено, що економічно-правові аспекти розвитку виробництва продукції скотарства є недосконалими і потребують значних змін. З огляду на військовий стан в країні та критичну ситуацію, яка склалася в продукції, державі необхідно вжити всі необхідні заходи для того, щоб зменшити збитковість діяльності товаровиробників, забезпечити продуктами харчування власного споживача, захистити внутрішній ринок, виробляти конкурентоздатну продукцію. Не менш важливими є, також, посилення контролю за дотриманням аграрного законодавства та усунення неузгодженості між нормативно-правовими актами, та створення пільгових засад кредитування.

    Цікавить та актуальним був виступ д.е.н., проф. А. Діброви, к.е.н., доц. Л. Діброви та аспіранта М.Діброви на тему: «Determinants of Corn Market Development in Ukraine in the Context of Global Challenges». В доповіді було визначено ряд заходів, котрі допоможуть створити сприятливі умови для підвищення рівня конкурентоспроможності української продовольчої продукції, в тому числі в умовах війського стану в країні.

    Виступи інших спікерів були не менш цікавими та актуальними. Всі учасники конференції приймали активну участь у обговоренні ключових питань, що були висвітлені на секції.
Зоя Тітенко,
доцент кафедри фінансів

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook