«Голосіївська ініціатива – 2020» (на ректораті презентовано проект Програми розвитку університету)

29 липня 2014 року

 29 липня під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату НУБіП України. 

 
Першим питанням порядку денного була презентація проекту  Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020». Його представив автор - проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Сергій Кваша
 
 
Університети мають кілька шляхів розвитку. Домінуючим і визначальним  є програмний метод. На сьогодні в Україні діють 10 програм розвитку університетів, таких як Національний університет «Києво-Могилянська академія», Київський національний університет ім. Т. Шевченка та інші. Крім того, у проекті врахований і план розвитку, сформований колективом НУБіП України у попередньому році. Є і елементи новизни.
 
Зміст програми враховує загальні положення, мету та завдання, аналіз сучасних тенденцій в університетській освіті і науці, шляхи та способи розв’язання проблем. Він також включає 10 основних напрямків. Це активізація та диверсифікація міжнародної діяльності, підвищення рівня якості навчання, розширення можливості доступу до освітянських послуг, стратегічний план розвитку наукової та інноваційної діяльності. 
 
Особливу увагу серед цих напрямків приділено студентському самоврядуванню, інтелектуальному та особистісному розвитку молоді. Адже студентське самоврядування – одна з основних підвалин демократизації освіти. 
 
П’ятим напрямом визначено оновлення матеріально-технічної бази університету та покращення соціального благополуччя співробітників і студентів. Шостим – новим на сьогодні напрямом – стали організаційні заходи і морально-етичні цінності та суспільні орієнтири колективу НУБіП України. Він конче потрібен для відповідей на нинішні виклики часу. 
 
Наступний напрям – це демократизація управління. Основний акцент у ньому робиться на виборності керівництва. З 2015 року вводиться пряме конкурсне обрання претендентів на посаду ректора та інших посадових осіб, зокрема деканів, завідувачів кафедр у послідовні терміни тривалістю до п’яти років.
 
У десятку основних напрямів розвитку нашого вишу також входять забезпечення його фінансової стійкості, заходи для підтвердження статусу дослідницького університету. І, нарешті, ще один новий напрям –  участь у реалізації державних завдань у галузі АПК, освіти і науки та програм розвитку галузей економіки. 
 
А завершає «Голосіївську ініціативу – 2020» фінальний блок – очікувані результати від реалізації.
 
Проект програми розвитку університету  викликав великий інтерес серед членів ректорату. Це засвідчили виступи професорів Василя Туринського, Дмитра Войтюка, директорів ННІ бізнесу Анатолія Діброви, ННІ енергетики і автоматики Володимира Козирського, природничо-гуманітарного ННІ Володимира Копілевича.
 
 
Але будь-який проект залишатиметься недосконалим, поки свої пропозиції до нього не висловлять усі члени колективу. Тож очільник університету Станіслав Ніколаєнко звернувся до директорів навчально-наукових інститутів: до 5 серпня подати пропозиції до запропонованої програми розвитку НУБіП України. 6-7 серпня вони повинні бути розглянуті і, за доцільності, враховані. Так, як були враховані конструктивні ідеї, висловлені в ході зустрічей з колективами підрозділів університету – навчально-наукових інститутів, навчально-дослідних господарств, вченими – як відомими в країні, так і молодими. 
 
 
Станіслав Миколайович підкреслив, що у цієї програми є власна назва, та зазначив: після її затвердження необхідним є план заходів по  реалізації конкретних положень із визначенням відповідальних осіб і термінів виконання. 
 
Вирішення проблеми харчування студентів та співробітників  університету завжди в центрі уваги ректорату. Тож наступним питанням порядку денного була підготовка закладів харчування НУБіП України до нового навчального року. Директор служби харчування Андрій Пилипенко представив звіт і план її розвитку. 
 
 
Станіслав Миколайович доручив проректору з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань Володимиру Курилу, проректору з навчально-науково-виробничих питань розвитку і адміністративно-господарської діяльності Валерію Іщенку і директору служби харчування Андрію Пилипенку до кінця тижня напрацювати і представити детальний план із введення в дію буфетів у навчальних корпусах, створити їх раціональну мережу. Доцільно було б організувати літнє кафе на центральній площі університету. 
 
Необхідно облаштувати і місця для реалізації продукції власного виробництва – хлібобулочних  і м’ясних виробів, молока, сичужних сирів, яких можемо виробляти до 1 т на тиждень. А також – і дари полів з НДГ університету.
 
 
Те, наскільки ця тема – харчування – близька кожному, засвідчили виступи Василя Туринського, Володимира Копілевича, директорів ННІ лісового і садово-паркового господарства Петра Лакиди, ННІ рослинництва, екології і біотехнологій Григорія Демидася, головного бухгалтера Тетяни Кондрицької
 
Йшлося і про стан електрозабезпечення в гуртожитках  та навчальних корпусах. Директор ННІ енергетики і і автоматики Володимир Козирський та проректора з АГЧ Валерій Іщенко навели динаміку споживання електроенергії і висловили думку, що потрібно провести енергоаудит. Без цього значного ефекту не отримаємо. Треба дбати про енергозбереження та раціональне використання енергоресурсів, встановити автоматизовані системи електропостачання. Що і знайшло своє відображення у рішенні ректорату.
 
 
Голова первинної профспілкової організації університету Іван Гаврилюк виступив з інформацією щодо організації виборів ректора університету. Як відомо, 9 червня МОН оголосило конкурс на заміщення посади ректора НУБіП України. В ньому взяв участь і очільник університету Станіслав Ніколаєнко. 9 липня закінчився термін подання документів. Ректорат прийняв рішення створити організаційний комітет, до якого увійшли представники адміністрації, профспілок і студентського самоврядування. Оргкомітет має забезпечити організацію і проведення виборів ректора університету згідно із чинним законодавством.
 
Директор технічного ННІ Валерій Дубровін проінформував ректорат про реалізацію проекту біогазової установки у науково-дослідному господарстві університету «Ворзель». Детальнішу інформацію надав  Сергій Смирнов –  голова правління АТ, яке проектує і монтуватиме установку. Це міжурядовий проект України та Іспанії, який має хороші перспективи. Адже біопаливо – реальний замінник природного газу. Термін реалізації проекту – 2014-2017 роки. Станіслав Ніколаєнко, підтримуючи ідею загалом, висловив думку про необхідність врахування реакції екологів, співпраці з Київською обласною адміністрацією.
 
З інформацією щодо проведення тренінгу для цьогорічних вступників «Школа першокурсника» виступили проректор навчальної і культурно-виховної роботи Оксана Зазимко та директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Дмитро Черкашин. Планується ознайомлення першокурсників із структурою та особливостями організації навчального процесу в університеті, діяльністю громадських організацій і відбір у художні колективи та спортивні секції. З 12 серня по 1 вересня (з перервою 22-25 серпня) всі першокурсники мають пройти виробничу практику.  І це буде їх першим особистим  внеском у творення нового обличчя університету. 
 
Тетяна Балановська, проректор-головний вчений секретар, проінформувала про подання на нагородження державними і відомчими відзнаками науково-педагогічних працівників університету. Ректорат підтримав рішення вчених рад ННІ  та відокремлених підрозділів університету.  
 
 
Про виконання планів роботи інститутів доповіли в.о. директора ННІ тваринництва та водних ресурсів Вадим Кондратюк, директори ННІ земельних ресурсів та правознавства Ольга Дорош  та ННІ бізнесу Анатолій Діброва
 
 
Традиційно на ректораті розглядалося питання відбудови 3-го корпусу. Як повідомив перший проректор Ігор Ібатуллін, для цих потреб вже надійшло понад 577 тисяч гривень благодійної допомоги. І кошти продовжують надходити. До процесу долучаються також закордонні благодійники. Так, керівник делегації з Ізраїлю, яка перебуває наразі в університеті, обіцяє надати більше 1 млн. гривень допомоги.
 
 
Прес-служба НУБіП України
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook