У віртуальній залі Центру франкофонної освіти і культури відбувся міжнародний науково-практичний семінар

November 30, 2020
Вже майже два роки на базі гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України функціонує Центр франкофонної освіти і культури, який 26 листопада 2020 року відкрив свої двері до віртуальної зали для учасників та гостей міжнародного науково-практичного семінару «Лінгвістичні проекти та міжкультурна комунікація у викладанні іноземних мов». Символічно, що цей захід відбувся у Міжнародний день викладача французької мови.

     Захід зібрав іноземних гостей, керівництво університету, викладачів, школярів та студентів – усіх, хто вивчає й викладає французьку мову як іноземну, а також тих, хто цікавиться мовою і культурою Франції.
     Модератором семінару стала Наталія Анатоліївна Рудницька – старший викладач кафедри іноземної філології і перекладу, керівник Центру франкофонної освіти і культури, яка супроводжувала увесь захід, здійснюючи двосторонній переклад для гостей семінару, оскільки він зацікавив і тих, хто не може похвалитися знанням французької мови.

     На початку заходу першим з вітальним словом виступив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку НУБіП України, доктор економічних наук Вадим Анатолійович Ткачук. Під час свого виступу Вадим Анатолійович повідомив, що університет проводить активну міжнародну діяльність, підтвердженням цього є велика кількість укладених угод про співпрацю, котрі вже дали свої результати. Наприклад, випускники 2019 та 2020 року, які брали участь у програмі «Подвійний диплом» Вищої аграрної школи м. Ліль вже отримали дипломи європейського зразка. Тому Вадим Анатолійович підкреслив, що співпраця НУБіП України з Францією набирає обертів, а Центр франкофонної освіти і культури розвиватиметься й надалі за підтримки НУБіП.

     Завідувач кафедри іноземної філології і перекладу, доктор педагогічних наук, професор Світлана Миколаївна Амеліна передала вітальне слово від декана гуманітарно-педагогічного факультету, доктора філологічних наук, професора Василя Дмитровича Шинкарука і привітала учасників та гостей конференції. Світлана Миколаївна подякувала студентам за участь у конкурсі «Відкриваємо Україну разом», фінал якого, до речі, відбувся у рамках семінару, а також висловила сподівання на плідну співпрацю з представниками закордонних організацій.

     В свою чергу до учасників звернулися також Аташе з питань наукового та університетського співробітництва при посольстві Франції, пані Алікс Де-Гассарт і Поль Сулігу, Аташе з питань співробітництва в галузі французької мови посольства Франції в Україні, зазначивши плідну співпрацю з НУБіП України та необхідність її поглиблення саме з вивченням французької як другої основної для студентів немовних спеціальностей. Адже зараз є можливість для українських студентів вступити до магістратури провідних французьких закладів вищої освіти, таких як АгроПаріТекУніЛасаль, ВІА м. ЛільВША м. Анже.
     Далі присутні мали змогу ознайомитися з роботами, які студенти представили для участі у конкурсі. Кожен з учасників проявив свою креативність, продемонстрував знання української культури та французької мови, оскільки для участі в конкурсі слід було створити відео про видатні місця України, традиції, звичаї та озвучити його. І дійсно, наші студенти блискуче впоралися з цим завданням, що відзначили члени журі з Франції, Бельгії і Швейцарії. Серед учасників конкурсу були Антоніна Шушківська, Галина Ланова, Вікторія Руденко, Олександра Єрченко, Вікторія Кузьменко, Анна Руденко, Діана Сацюк та Вікторія Колумбет.

     Переможці конкурсу посіли призові місця таким чином: 1 місце – Вікторія Руденко (гуманітарно-педагогічний факультет), 2 місце – Галина Ланова (факультет ветеринарної медицини), 3 місце – Антоніна Шушківська (гуманітарно-педагогічний факультет).

     Саме пані Алікс Де-Гассарт, Аташе з питань наукового та університетського співробітництва при посольстві Франції, як голова журі, оголосила переможців конкурсу і ще раз висвітлила «родзинки» кожного франкомовного проекту наших студентів.
     В свою чергу Поль Сулігу, Аташе з питань співробітництва в галузі французької мови посольства Франції в Україні, закликав всіх франкомовних студентів валідувати свій рівень знання французької мови і вже на першому курсі спланувати так своє навчання, щоб мати можливість отримати диплом рівня В2 для вступу у французьку магістратуру.
     Філіпп Жене, президент асоціації Співробітництво Пуату-Шарант Україна (ФОФУ) та відповідальний за стажування Федерації ще раз наголосив про важливість стажувань для студентів.
     Іван Тимошенко, представник добровольчого корпусу в Бельгії, підбадьорив студентів продовжувати наполегливо вивчати французьку мову, незважаючи на обставини карантину, брати участь у лінгвістичних проектах, адже саме це допоможе розширити та покращити свої результати та свої мовні навички й інтегруватися у франко-українське міжкультурне середовище.
     Також відбулося і «вручення» призів переможцям.

     Приємно відзначити, що серед учасників заходу були завідувач методичного відділу Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді», куратор наукового відділення «Мовознавство» Олена Петрівна Григоренко, вихованці гуртків і секцій наукового відділення мовознавства, дійні члени Київського обласного територіального відділення МАН України, переможці та учасники ІІ і ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України секції французької мови: вихованці Білоцерківського навчально-виховного об`єднання «Перша Білоцерківська гімназія-школа І ступеня», Згурівського навчально-виховного комплексу «Гімназія-ЗОШ І ступеня», Ірпінської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ № 12 з вивченням іноземних мов (школа лінгвістики) імені Заріфи Алієвої, Білоцерківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №13 – дошкільний навчальний заклад» та їх педагоги.

     Підсумовуючи, можемо сказати, що захід відбувся в дружній та невимушеній атмосфері та залишив по собі лише приємне враження. Незважаючи на обставини, зумовлені карантином, Центр франкофонної освіти і науки на базі гуманітарно-педагогічного факультету знаходить можливості продовжувати міжнародну співпрацю та заохочувати студентів до вивчення французької мови та культури. То ж побажаємо успіхів усім долученим до його діяльності!

 

Наталія Рудницька,
старший викладач
кафедри іноземної філології і перекладу,
керівник Центру франкофонної освіти і культури

Марина Скокова,
асистент кафедри іноземної філології і перекладу

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook