Проблема ідентичності у ХХІ столітті очима сучасної української молоді

October 17, 2020

 15 жовтня 2020 року на базі кафедри філософії гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся онлайн міжвузівський науково-методичний семінар «Проблема ідентичності у ХХІ ст.» До участі в семінарі долучились професори, доценти, аспіранти та студенти Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Разом учасники заходу досліджували проблему ідентичності, як вона розуміються сучасною молоддю.

   Адже ключем до багатьох глобальних проблем сьогодення є ідентичність. На зміну раціональному індивіду, який знаходиться в рамках стабільних інституцій, приходить особистість набагато менш передбачувана, особистість з яскраво вираженою волею до життя. Епоха, охарактеризована Ж.-Ф. Ліотаром як кінець великого мета-наративу, породжує нову реальність, в якій все є інтерпретацією: ми самі створюємо свою реальність, інтерпретуючи навколишній світ. Усвідомлення існування альтернативних способів мислення, сприйняття світу і самовизначення людини в ньому змінює і саме розуміння людської ідентичності: людське «Я» більше не є чимось єдиним і неподільним, а, навпаки, складається з різних, часто суперечливих, частин, и репрезентує себе в різних формах.

   Ініціатором і модератором заходу виступила професор кафедри філософії, доктор філософських наук Світлана Володимирівна Сторожук.

   З вітальним словом до учасників семінару звернулися завідувач кафедри філософії НУБіП України, кандидат філософських наук, доцент Інна Миколаївна Савицька, завідувач кафедри філософії Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, доктор філософських наук, професор Наталія Григорівна Мозгова, завідувач кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор філософських наук, професор Максим Вікторович Дойчик.

  

   У своїй доповіді «Покоління Z – унікальний серед однакових» студентка 3 курсу факультету аграрного менеджменту Валентина Пономаренко спробувала інтерпретувати поняття та особливості ідентифікації нового покоління, яке прийнято називати поколінням Z. Доповідачка дійшла висновку, що для покоління Z ідентичність виявляється як у визнанні своєї унікальності, так і у відчутті приналежності до певної спільноти.

 

   Аспірантка кафедри філософії НПУ імені М.П. Драгоманова Тамара Холоша представила доповідь «Проблема національної ідентичності у посланні Т. Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим».

  Тему «Міра тотожності особистості та ідентичності людини» було представлено студенткою 2 курсу спеціальності «Філософія» кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Діаною Міщук.

   Магістрантка факультету харчових технологій НУБіП України Юлія Дерун торкнулась актуальної для сучасного людства теми «Екологічна ідентифікація України».

 

   «Криза демократичних цінностей у процесі формування національної ідентичності» – ось тема, представлена студентом факультету філософії та суспільствознавства Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Максимом Шульгою.

   Доповідь «Вплив управлінських концептів Абрахама Маслоу на сучасні уявлення про гендерну ідентичність», представлена аспірантом кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Дмитром Бажанським, викликала жваве обговорення серед учасників семінару. Зокрема, обговорювалися проблеми і перспективи застосування гендерних квот.

 

   Цікаву доповідь «Мова як чинник національної ідентичності в сучасному світі крізь призму методології Людвіга Вітгенштайна» представив аспірант кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Тарас Матвійчук.

   Природа і сутність людини – ще одна «гаряче» питання, на яке так і не дали відповіді всі мислителі людства. Долучився до вирішення цієї вічної проблеми і студент факультету філософії та суспільствознавства Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Олександр Трашутін, розкривши своє розуміння у доповіді «Що робить людину людиною?».

 

   Ідентичність як ярлик, який не зближує людей, а, навпаки, розділяє їх – лейтмотив доповіді «Проблема індивідуальності в понятті ідентичності», представленої студенткою 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Маргаритою Фасольняк. «Єдиний ярлик, який має значення, це людина, – зазначає Маргарита, – адже тримаючись за те, що нас розділяє, ми забуваємо, що у нас спільного».

   Аспірант кафедри філософії НУБіП України першого року навчання Василь Гонтар представив для обговорення тему «Ідентифікація «ідентичності» як передумова самовизначення через неї».

 

   І знову гендер, і знову гарячі дебати, які викликала доповідь «Гендерна ідентичність та гідність людини», представлена аспіранткою кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Катериною Макарук.

   Тему «Українська ідентичність: світоглядово-методологічний синтез православно-антропологічних ідей в соціальній філософії Памфіла Юркевича» представили аспірантка кафедри філософії НУБіП України Олександра Соколова та студентка магістратури 1 року навчання факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України Вікторія Мазур.

 

   Багатоплановість поняття ідентичності обговорювалась у доповіді «Поняття ідентичності» студентки 2 курсу економічного факультету НУБіП України Марії Таборовець.

    Проблеми мови як домівки буття торкнулась студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України Анастасія Завадська у доповіді «Мовні процеси в умовах глобалізації та можливість ідентифікації».

 

Розмивання всіх кордонів, занепад тисячолітніх цінностей, виклики реальності – ці надзвичайно важливі теми були представлені в доповіді студента Інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України и Тихона Поети «До проблеми конформізму та нонконформізму у ХХ ст.».

   Обговорення проблем ідентичності ХХІ століття не обійшлося і без доповіді, присвяченій фізичному, духовному і соціальному здоров’ю носіїв ідентичності. На важливості різних аспектів здоров’я наголосив студент 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнології та екології НУБіП України Микола Кабиш у доповіді «Філософські виміри феномену здоров’я (духовне, фізичне, соціальне)».
   Незважаючи на карантинні обмеження і, відповідно, на певну віддаленість у просторі, 53 активних учасники семінару відчували себе єдиною командою гравців, намагаючись скласти пазл постмодерної картини світу та переосмислюючи саму концепцію людської ідентичності для створення нових конструктивних проектів майбутнього.

Тетяна Данилова,
доцент кафедри філософії

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook