«Інноваційні методи одержання безвірусного садивного матеріалу деревних рослин в умовах in vitro»

February 29, 2020

   20 лютого 2020 року у науково-дослідній лабораторії біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» проведено семінар на тему «Інноваційні методи одержання безвірусного садивного матеріалу деревних рослин в умовах in vitro». Серед учасників − студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства, які навчаються за магістерськими програмами «Відтворення лісів та лісових меліорацій» та «Декоративне розсадництво».

   Програма семінару передбачала пленарне засідання та практичну частину. Зокрема, учасники семінару ознайомилися із історією, сучасним станом, проблемами, перспективами розвитку та основними напрямами діяльності наукової частини «Боярської ЛДС»

   У рамках пленарного засідання прочитано лекцію «Інноваційні біотехнології: сучасний стан та перспективи». Зокрема, висвітлено питання щодо  перспектив біотехнологій, окреслено основні напрями, акцентовано увагу на сучасних методах одержання садивного матеріалу із заданими параметрами якості та одержані «штучного насіння»  із соматичних клітин.  Було також висвітлено новітні методики генетичної трансформації рослин CRISPR/CaS9, розглянуто технологію IVG, молекулярне маркування та генетичну паспортизацію.

   Практична частина семінару відбувалася у науково-дослідній лабораторії біотехнології рослин, де студенти ознайомилися зі структурою, напрямами діяльності, оснащенням, матеріально-технічним забезпеченням та продуктами діяльності лабораторії.

   Учасники семінару здійснювали субкультивування деревних і ягідних рослин in vitro на гормональні живильні середовища для масового мікроклонального розмноження, зокрема працювали із рослинами-регенерантами берези повислої та суниці садової.

   Також програма семінару передбачала ознайомлення студентів із способами адаптації рослин до умов закритого ґрунту.

   Окрім того учасники семінару відвідали ДО «Український лісовий селекційний центр». У рамках заходу студенти заслухали лекцію щодо організації постійної лісонасіннєвої бази, ознайомилися із напрямами діяльності структурних підрозділів та відвідали відділи лісового насінництва і лісопатології.

 

Чорнобров Оксана,

завідувач НДЛ біотехнології рослин

ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»,

старший викладач кафедри відтворення лісів та

лісових меліорацій

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook