Співробітники ННІ лісового і садово-паркового господарства під час екскурсії відвідали Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця»

September 25, 2019

Перлиною історичної спадщини України є Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», що розташований у м. Батурин Бахмацького району Чернігівської області. Тому, з метою відкриття та пізнання для себе безцінних і цікавих пам’яток історії, архітектури, археології, культури та мальовничого поліського ландшафту співробітники ННІ лісового і садово-паркового господарства 21 вересня 2019 року провели екскурсію до цього заповідника. Проведенню екскурсії сприяла також чудова сонячна погода.

«Гетьманська столиця» являє собою комплекс об’єктів, які безпосередньо пов’язані із історією українського козацтва доби Гетьманщини. Першим об’єктом екскурсії став архітектурно-меморіальний комплекс «Цитадель Батуринської фортеці», який був відтворений у 2008 р. та досить детально відображає найбільш укріплену частину фортеці міста 1669-1708 рр. На території Цитаделі також знаходиться замкова дерев’яна церква Воскресіння Господнього, яка є усипальницею останків героїв Батуринської оборони 1708 р. Пам’ятний Хрест героям-оборонцям Батурина (встановлений у 2004 р.) є символом вшанування пам’яті 16 тисяч українців, які загинули у 1708 р.

Наступним об’єктом екскурсії був мурований, одноповерховий «Гетьманський будинок». У ньому відтворено архітектуру другої половини ХVІІ ст., а також інтер’єри цього будинку, які відображають побут перших батуринських гетьманів – Дем’яна Ігнатовича, Івана Самойловича та Івана Мазепи. Цей будинок використовувався як офіційна резиденція гетьмана та урядова канцелярія. Особливо зацікавили учасників екскурсії воскові фігури гетьманів, автентичні речі побуту, інтер’єр кімнат, що виконаний у традиціях української народної архітектури.

Не менш цікавим виявився і Музей археології Батурина, який було відкрито 22 січня 2009 р. Експозиція цього музею охоплює досить тривалий хронологічний період і складається із трьох тематичних напрямків: «Батурин стародавній», «Батурин козацької доби», «Батурин – гетьманська резиденція». Серед експонатів музею особливу увагу привертають фрагменти ливарних форм, давньоруські прикраси з різних матеріалів, різноманітні предмети побуту, козацький чобіт, повстанська зброя та інші цікаві предмети.

Поруч із музеєм знаходиться мурована Воскресенська церква-усипальниця останнього гетьмана України К. Розумовського. Вона є відображенням класичної архітектури початку ХІХ ст., оновлена після реставрації упродовж 2005-2008 рр. і на теперішній час приймає прочан та екскурсантів.

Екскурсія лише цими об’єктами тривала понад 2 години. Користуючись нагодою, хочемо висловити щиру подяку за цікаву і змістовну розповідь екскурсоводу Сердюк Наталії Федорівні.

Після цього наша екскурсія автобусом перемістилася до іншого історичного об’єкту – Будинку-музею генерального судді В. Кочубея, який чудово зберігся до нашого часу і має унікальну історію. На сьогодні цей будинок – єдиний автентичний свідок життя і діяльності гетьманів Д. Ігнатовича, І. Самойловича, І. Мазепи та руйнації Батурина меншиківськими військами в 1708 році. Будинок є прикладом архітектури другої половини ХVІІ ст., який було відреставровано упродовж 2003-2005 рр. Експозиція музею характеризує історію становлення козацької судової системи, діяльність генерального судді Василя Кочубея, романтичне і трагічне кохання його юної доньки Мотрони і гетьмана Івана Мазепи. В підвальному приміщенні музею особливу цікавість викликали воскові фігури в’язня та писаря генерального суду, реальний інтер’єр та відповідні експонати камери попереднього ув’язнення та камери слідства.

Будинок-музей знаходиться в унікальному парку «Кочубеївський», який є пам’яткою природи місцевого значення і закладений на базі природної діброви. На теперішній час парк ретельно доглянутий, у ньому створено діючу пасіку ім. П. Прокоповича.

Останнім об’єктом нашої екскурсії став палацово-парковий ансамбль гетьмана України Кирила Розумовського, який був відреставрований у 2003-2008 рр. за благодійної участі українських меценатів під егідою Президента України В. А. Ющенка та є неперевершеною окрасою «Гетьманської столиці». Під час екскурсії ми отримали цікаву інформацію про історію будівництва триповерхового палацу, періоди його запустіння та проведені реставраційні роботи, видатних українських гетьманів, з акцентуванням уваги на постаті К. Розумовського, його родини та нащадків, а також видатних діячів того часу.

Нікого не залишили байдужими відреставровані у класичному європейському стилі розкішні інтер’єри палацу: розписані стіни з ліпниною, вишукані італійські меблі ХVІІІ-ХІХ ст. з деревини дорогих порід, розкішні люстри, паркет, вишукані предмети побуту. Цікавими також виявилися рішення ландшафтних архітекторів, які формували паркову частину цього комплексу.

Час на проведення екскурсії сплив досить швидко. Після всього побаченого і почутого, можна з упевненістю сказати, що Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» є перлиною історичної спадщини України, який варто відвідати хоча би раз у житті, щоб пізнати героїчне минуле нашого народу.

Враження від проведеної екскурсії відразу надихнули доцента В.М. Малюгу на написання таких рядків:

Із Києва, НУБіПу України
Рушаєм на Чернігівщину нині.
У славний історичний край,
А ще і мальовничий, наче рай.
Десна, сестра Дніпра в нім протікає,
Сама також припливи має.
Посеред них, звичайно Сейм,
Приплив найдовший цей.
На лівім березі – Батурин!
Він місце особливе в історії займає
Про це вже майже кожен знає.
Трагедія там відбулась,
То кров в Україні лилась.
Це наслідки Північної війни,
Жахливими були вони.
З ярма нелегко визволятись,
Але не стали вже боятись
Погроз, принижень від царату
І мріяли про вільну хату.
Про об’єднання, про свободу
Для українського народу.
Та воля легко не дається,
Той мужній хто за неї б’ється.
Іван Мазепа оборону готував,
А зраду він не врахував.
Із полкових старшин був Іван Ніс
Він зрадив – поміч москалям приніс.
В Батурині це кожен знає.
Про це ми всі повинні пам’ятати,
Ніколи щоб не забувати,
Усіх загиблих вшанувати.

Висловлюємо щиру подяку за організацію та сприяння у проведенні цієї цікавої екскурсії адміністрації і профспілковому комітету НУБіП України, дирекції ННІ лісового і садово-паркового господарства, а також автотранспортному підрозділу університету за наданий транспорт.

С. Дударець,
голова профбюро
ННІ лісового і садово-паркового господарства

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook