Землевпорядник – професія суспільно важлива: ознайомча з фахом практика студентів першого курсу факультету землевпорядкування -2019

17 June 2019, 10:24

10-15 червня 2019 року студенти першого курсу факультету землевпорядкування проходили першу за час навчання в університеті практику – ознайомчу з фахом. Організатором практики була кафедра геодезії та картографії.

Мета практики - ознайомлення студентів з майбутньою професією, підприємствами та організаціями, які працюють у сфері геодезії, картографії, землеустрою та земельного кадастру. Цього року в якості базових підприємств обрано ДП «Інститут землеустрою», ДП «Центр державного земельного кадастру» і КП «Київський інститут земельних відносин». Це передові науково-дослідні і проектні інститути та підприємства не лише в Києві, а й у державі. І далеко не усі студенти-землевпорядники мають можливість побачити сутність майбутньої професії так би мовити «з середини».


Перед початком практики студенти отримали цікавий і корисний інструктаж з техніки безпеки при проведенні польових робіт, відвідуванні підприємств сфери землеустрою. Його провела викладач Світлана Голопура.


Розпочалася практика циклом презентацій, які провів завідувач кафедри, професор Іван Ковальчук. Він детально розповів про Національний університет біоресурсів і природокористування України, його історію і сучасність, досягнення і роль у підготовці фахівців, про факультет землевпорядкування, його кафедри, напрямки досліджень, місце серед споріднених факультетів і кафедр України, успіхи студентів у Всеукраїнських олімпіадах і конкурсах студентських наукових робіт, у громадській, культурно-масовій, спортивній та інших сферах життя університету і держави.
Далі розмова велася про кожне з підприємств сфери землеустрою, які надалі студенти побачили своїми очами.

Державне підприємство «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» – головна наукова та проектна організація із землеустрою серед суб’єктів підприємницької діяльності в Київській області.
Інститут має добру матеріально-технічну базу, нормативно-методичне забезпечення та кваліфікованих спеціалістів: землевпорядників, ґрунтознавців, агрономів, геодезистів, архітекторів, програмістів та юристів.


Як нам розповіли, інститут проводить науково-дослідні та проектні роботи в галузі землеустрою, охорони і раціонального використання земель, оцінки земель, топографо-геодезичні роботи, роботи в галузі містобудування та архітектури і надає консультаційні послуги.
В його складі функціонує науково-технічна рада, що розробляє підходи до виконання землевпорядних робіт, систематизує відповідні юридичні практики, вирішує проблеми, не врегульовані законодавством.
Основні напрями діяльності підприємства – це:
• Земельні аукціони:
підготовка та проведення земельних аукціонів з продажу земельних ділянок державної та комунальної форми власності або прав на них.
• Землевпорядне проектування:
планування, розробка та обґрунтування проектних рішень з організації та використання земель з економічно доцільною формою.
• Геодезія та картографія:
створення та розвиток національної інфраструктури геопросторових даних, геодезично-картографічне забезпечення землеустрою, встановлення та унормування географічних назв.
• Лабораторні дослідження стану та оцінка якості ґрунтів, їх якісна характеристика, використання та охорона земель областей, районів та господарств.

Також студенти мали можливість відвідати найважливіші відділи інституту.
Фахівці відділів інституту проводять геодезичні роботи - обміри земельних ділянок, винос меж земельних ділянок в натуру (на місцевість), топографічне знімання території у масштабі 1:500, 1:2000 та інших, фотофіксацію території за допомогою безпілотних літаючих апаратів з прив’язкою до системи координат. Великий інтерес у студентів викликали лабораторія досліджень властивостей ґрунтів, процеси укладання карт ґрунтів та їх властивостей, геодезичні прилади нового покоління тощо.

Наступним закладом, який відвідали студенти-землевпорядники, був ДП «Центр державного земельного кадастру» – державне підприємство, яке відноситься до сфери управління Держгеокадастру.
Про діяльність Центру ДЗК розповів завідувач відділу картографічного забезпечення Михайло Лещенко. У своїй презентації він показав, за допомогою яких приладів та обладнання і програмного забезпечення виконується виготовлення землевпорядної документації, створення баз даних геопростової інформації, створення електронних документів у форматі XML.

Студенти звернули увагу на те, що центр ДЗК на даний момент є єдиним в Україні власником цифрового аерофотознімального комплексу ізраїльської компанії VisionMap. Даний комплекс складається з аерофотокамери A3 Edge та системи наземної обробки матеріалів аерофотознімання LightSpeed. У сукупності аерофотокамера A3 Edge та автоматизована система обробки даних LightSpeed забезпечують отримання кінцевих фотограмметричних продуктів з високою субпіксельною точністю у 4-5 раз швидше, ніж інші комерційні системи.


Після презентації були запитання від студентів. Як відзначив Михайло Лещенко, запитань було багато, вони були цікавими, що свідчить про те, що незважаючи на невеликий термін навчання на факультеті землевпорядкування НУБіП України, студенти вже отримали знаннєву основу майбутньої професії землевпорядника.


Наступна наша подорож була до Комунального підприємства “Київський інститут земельних відносин”. Нам тут приділили багато уваги. По-перше, показали найновіший 3-D сканер і його практичну роботу; по-друге, ми побачили, як з допомогою спеціалізованого програмного забезпечення відбувається обробка матеріалів сканування та створюються 3-D моделі мостів, будинків, вулиць, інших об’єктів міста.
Ми дізналися, що Інститут здійснює свою діяльність з метою розвитку земельних відносин, ефективного використання земельних ресурсів, підвищення їх ролі в соціально-економічному розвитку міста.

 

Діяльність полягає в виконанні науково-дослідних, дослідно-конструкторських, дослідно-технологічних, спеціальних та інших робіт в галузі ведення державного земельного кадастру, землеустрою та моніторингу земель з використанням новітніх інформаційних технологій.
Наразі у рамках програми по інвентаризації земель міста Києву підприємство проводить геодезичні та камеральні роботи, щоб створити точнішу та сучаснішу 3D-модель геопростору нашої столиці.

 

Впродовж усієї практики студенти були вражені наданою інформацією і, що досить важливо, отримували задоволення від отриманих нових знань про сферу землеустрою від фахівців у різних її галузях.


Загалом, «практиканти» отримали позитивні враження від практики, дізналися більше про свій фах та майбутню роботу і дуже дякують її організаторам – завідувачу кафедри геодезії та картографії, доктору географічних наук, професорові Івану  Ковальчуку та асистенту Катерині  Лук’янчук, керівництву провідних підприємств у галузі землевпорядкування, кадастру, геодезії та земельних відносин за допомогу в організації та проведенні практики.


А на завершення практики відбувся захист звітів. Тут кожна бригада намагалася проявити себе з якнайкращої сторони – крім Звіту, були підготовлені оригінальні стінгазети, презентації участі у практиці і навіть короткий відеофільм.

 
 

Словом, ознайомча практика вдалася!
А вже з вівторка в нас буде наступний розділ практики. Очікуємо на нові позитивні емоції!

 

Тетяна Мазуріна, 

студентра 1 курсу 2 групи факультету землевпорядкування
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook