Національна спілка журналістів України: сучасні вимоги професії

7 March 2019, 9:22

 

     Задля отримання студентами глибоких фахових знань, розвитку їх творчих спроможностей і духовного збагачення в університеті впроваджуються різноманітні форми навчання. Серед таких – зустрічі з відомими особистостями, які акумулюють складники професійного зростання та інтелектуального поступу.

     Так, студенти першого курсу спеціальності «Журналістика» мали нагоду поспілкуватися з Ліною Кущ – першим секретарем Національної спілки журналістів України. Ця зустріч стала знаковою, оскільки започаткувала серію лекцій членів спілки журналістів студентам НУБіП. Їхня мета – достукатись до молодих сердець майбутніх журналістів, допомогти початківцям визначитися у професії.

     Нагоду представити Ліну Кущ майбутнім журналістам мав викладач кафедри журналістики та мовної комунікації Ілля Суздалєв, який розповів про роботу пані Ліни, діяльність Національної спілки журналістів України, завдання, проблеми та тенденції журналістського фаху сьогодні.

     Із перших хвилин лекції на тему «Новина. Де шукати? Як шукати?» студенти-першокурсники дізналися як підібрати потрібний матеріал для допису та зацікавити читачів; як описати якісну новину та вміло її «продати»; що таке боротьба за аудиторію тощо. Пані Ліна поставила проблемні питання і дала на них відповіді: «Як ви донесете матеріал, так його і сприйматимуть; чим виразнішою буде назва медійного продукту, тим швидше він розповсюдиться у мережі; але, найперше, потрібно зацікавити самого себе».
     У своїй лекції Ліна Кущ провела паралелі між українською та європейською журналістикою; розповіла як працюють міжнародні журналістські спілки. Так, наприклад, у компанії ВВС не прийнято писати про «майбутні події».

     Жваву дискусію викликала проблема унормованості української мови. Зокрема, йшлося про явище суржику та його використання в мас-медійному продукті. Лектор та викладачі кафедри журналістики та мовної комунікації Наталія КострицяТетяна СемашкоСветлана ХарченкоМарія ЛичукГалина Фоміна обмінювались думками та ділилися своїм досвідом із студентами.

     Зустріч була напрочуд плідною та цікавою, студенти отримали корисні знання з фаху, а крім того, море вражень та позитиву. Сподіваємося на продовження спілкування у майбутньому!

Марина Постанюк,
студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook