Облік лося. Місія здійсненна

January 28, 2019

     В Україні триває гаряча дискусія про проблеми мисливського господарства і полювання. Найбільш важким питанням є полювання на лося, право на яке відстоюють мисливські господарства й мисливці, а їхні опоненти – екологічні організації, наполягають на перебуванні лося в Червоній книзі України. У цій дискусії неможливо досягнути раціонального рішення, оскільки жодна сторона не володіє достовірними даними як про популяцію лося так і загалом про кількість інших мисливських тварин і птахів. Існуючі методи обліку диких тварин досить складні у застосуванні, потребують великих витрат і можуть забезпечити певну точність обліку лише за надзвичайно добросовісній роботі облікових груп. Звичайно, основні методи обліку дичини перевірені десятиліттями, але наразі суспільству потрібна більш достовірна інформація про навколишнє середовище і постає питання створення нових способів для його моніторингу.

     Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України розробляє методики для дослідження лісових екосистем за даними дистанційних технологій і одним з пріоритетних напрямів є інвентаризація диких тварин, зокрема копитних. На сьогодні можливості наукові і навчальні можливості кафедри збільшилися, оскільки у 2018 році університетом придбано два безпілотних літальних апарати, які уже активно використовуються для вирішення прикладних завдань лісового, мисливського і садово-паркового господарства.
     Пошук нових можливостей та розроблення прикладних рішень для обліку диких тварин вказав на велику перспективу застосування безпілотних літальних апаратів для інвентаризації мисливської фауни та боротьби з браконьєрством. 
     Користувачі мисливських угідь і об’єкти природно-заповідного фонду уже готуються до проведення обліку копитних тварин для проектування і планування господарської діяльності, зокрема заходів з охорони. Саме дані про кількість тварин та структуру популяції мисливської фауни визначає невиснажливе і раціональне господарювання, а також його ефективність.

     Дослідницькою групою ННІ лісового і садово-паркового господарства здійснено першу апробацію методичних підходів та випробовування можливостей квадрокоптерів для обліку лося на базі Міжрічинського регіонального ландшафтного парку (Чернігівська область).

     Перші результати дослідження показали високу ефективність виявлення у зимовий період тварин лося європейського у листяних лісах та на відкритих ландшафтах, а також складнощі обліку в хвойних високоповнотних деревостанах. 
     Крім того, дослідниками було проаналізовано можливості обліку оленя благородного та косулі європейської за допомогою безпілотників. Інвентаризація косулі виявилась досить складною та показала меншу ефективність, порівняно з обліком більших за розмірами диких тварин.
     Наукове обґрунтування нового методу обліку диких тварин за допомогою безпілотних літальних апаратів потребує тривалого дослідження і систематичної апробації, а також глибокого розуміння і підтримки усіх зацікавлених сторін та суспільства загалом. Початок є, але це лише перші кроки.

  

     Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України надає послуги з впорядкування мисливських угідь та розроблення проектів організації та розвитку мисливських господарств. Такими послугами уже скористалося декілька мисливських господарств Українського товариства мисливців та рибалок. 
     Дослідницька група висловлює подяку Андрію Сагайдаку (Міжрічинський регіональний ландшафтний парк) за сприяння організації дослідження. Кафедра сподівається на плідну співпрацю з зацікавленими мисливськими господарствами та об’єктами природно-заповідного фонду.

     Фрагменти відеоматеріалів з облікових робіт можна побачити на каналі кафедри 
https://www.youtube.com/watch?v=f3-2Nk3hR08&t=7s
 

Андрій Білоус, 
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook