Будні та реалії селекціонерів

September 21, 2018
     Новий навчальний рік кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського розпочала із засідання, на якому було обговорено план роботи НПП на навчальний семестр, проведення та оформлення звітів по наукових тематиках, збирання врожаїв та посівної кампанії на дослідних полях.
    Однак найбільш очікуваним питанням засідання була зустріч з магістрами першого року навчання освітньої програми «Селекція і генетика с.-г. культур». Адже, окрім випускників нашого університету, виявили бажання навчатися за даною спеціалізацією :
  -  Юлія Вдовіченко – випускниця Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, яка закінчила даний ЗВО з відзнакою;
 - Олександр Бартків та Олексій Капустинський  – випускники Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
  
     На запитання:
  – Чому ви обрали НУБіПУ та освітню програму «Селекція і генетика сільськогосподарських культур»?
Юлія відповіла:
   – Дуже хотілося навчатися у ЗВО, який має хороші наукові традиції, славиться своїми науковими школами та вирізняється високим рівнем підготовки молодих спеціалістів. З інформації своїх колег (а я родом з Кривого Рогу) вже знала про Всеукраїнський конкурс «Юний селекціонер», тому протягом літа, поспілкувавшись декілька разів з завідувачем кафедри Віталієм Леонідовичем, обрала саме НУБіП України.
      Перед магістрами поставлені завдання: сформувати для себе пріоритетні напрями досліджень, в яких вони хотіли б продовжити свою професійну діяльність та визначитись з керівниками магістерських робіт, від котрих вони перейматимуть безцінний досвід, який знадобиться їм у майбутньому.
  До уваги магістрів наукові зв’язки з якими співпрацює кафедра та має договори про співробітництво (стратегічне партнерство:
     Для розвитку відносин у подальшій співпраці і набуття практичних навичок студентів 21 вересня 2018 р. вченою радою агробіологічного факультету було вирішено створити на базі Українського інституту експертизи сортів рослин науково-навчальну лабораторію «Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин».
    Під час роботи в лабораторії студенти будуть ознайомлюватися з документообігом та законодавчою системою випробування сортів рослин на придатність до поширення та з експертизою на патентоспроможність, також освоювати методики визначення біохімічного складу сортів, генетичних модифікацій рослин за допомогою методу ПЛР у реальному часі та імунохроматографічним методом в насінні та рослинному матеріалі, ідентифікації сортів рослин на основі поліморфізму молекулярно-генетичних маркерів ДНК та ін.
     
     З 17 вересня студенти 4 курсу агробіологічного факультету відповідно до графіку навчального процесу проходять навчальну практику. Відмінною базою для проходження практичного навчання є ТОВ «Колос» Сквирського р-ну Київської обл. Виробнича установа, у діяльності якої присутні всі етапи селекції (пшениця м’яка озима, кукурудза, гречка та ін.), первинного та елітного насінництва, а також товарні виробничі посіви.
     Керівник практики – завідувач кафедри Віталій Жемойда разом із завідувачем відділу селекції ТОВ "Колос", випускником та аспірантом кафедри Володимиром Багатченко ознайомили студентів із: схемами розміщення селекційних розсадників пшениці м’якої озимої, площею ділянок в кожному з них, класичними методиками посіву селекційного матеріалу та методикою посіву колосками, студенти визначили стан посівів та осінні обліки у селекційних розсадниках. Тривалість практики – 3 дні. Кожен студент отримав індивідуальні завдання для успішного засвоєння практичних навичок.
Юлія Дмитренко,
асистент кафедри генетики,
селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook