Третій день навчально-практичних курсів: у фокусі питання ціноутворення на біржовому ринку та аналіз ринку фінансових деревативів

20 September 2018, 17:00

    Третій день курсів був присв`ячений ряду важливих питань біржового ринку. Доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі Любов Панкратова розпочала роботу, познайомивши слухачів з програмою курсу «Ціноутворення на біржовому ринку», що викладається для ОС «Магістр» 076 спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Доповідач поділилася своїми думками, щодо компетенцій, якими повинні володіти фахівці цієї спеціальності. У фокусі подальшого обговорення були питання функціонування Аграрного фонду в сучасних умовах та ролі Аграрної біржі в інтервенційних закупівлях; зрілості вітчизняного ринку для розвитку ф`ючерсної торгівлі, співвідношення ф`ючерсних та спотових цін на аграрну продукціїю тощо.

 

    Особливий інтерес у слухачів викликала інформація про сучасну ситуацію на зернових та олійних ринках, адже Україна експортує 60-70% зернової продукції, 93% олії соняшникової тощо. Учасники семінару цікавилися можливостями експорту нішевих культур, питаннями відповідності статистичної інформації реальній ситуації на ринках, а також джерелами отримання інформації про ціни.

   Друга половина дня була присв`ячена розгляду методичних та практичних питань, щодо викладання дисциплін «Фінансові деривативи» та «Аналіз і прогноз біржової кон`юнкутури». До роботи долучилися студенти НУБіП України. Доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі Валентина Яворська, яка має багаторічний досвід викладання дисциплін біржового спрямування та практику стажування на світових біржових майданчиках, (зокрема Канзаській та Лондонській біржі), розповіла про реальний стан біржової торгівлі у світі та в Україні. Вона загострила увагу слухачів на розбіжностях в термінології щодо поняття «фінансовий дериватив» у зарубіжній та вітчизняній літературі; запропонувала ряд сучасних зарубіжних підручників, що влучно розкривають проблематику біржової торгівлі; та закликала до співпраці та спільних науково-методичних розробок.
    У цілому день видався насиченим і продуктивним. Спікери і викладачі обмінялися корисною інформацією, яка дасть змогу підвищити рівень викладання дисциплін для фахівців спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Надія Резнік,
завідувач кафедрою біржової діяльності і торгівлі
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook