НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА З ЛІСОВОГО ҐРУНТОЗНАВСТВА У МАЙБУТНІХ ЛІСІВНИКІВ

June 29, 2017

Традиційно після здачі іспиту студенти другого курсу  ННІ  лісового і садово-паркового господарства проходять навчальну практику із дисципліни «Лісове ґрунтознавство».  Базою практики є територія Голосіївського району, навчальні аудиторії і музей ґрунтів кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули.

Майбутнім лісівникам для забезпечення продуктивності і якості лісових насаджень важливими є знання про грунти і їх лісорослинні властивості.  Метою навчальної практики є  пізнання ґрунтового вкриття як середовища росту лісових культур, вивчення закономірностей географічного поширення ґрунтів,  основних процесів ґрунтоутворення і  особливостей дослідження ґрунтів.

У перший день практики ми ознайомились із особливостями досліджень ґрунтів у лісі, методикою закладки і прив’язки розрізів та діагностикою ґрунтів на основі дослідження їх профілю за генетичними горизонтами. Також закріпили теоретичні знання із морфологічних ознак генетичних горизонтів.

Характерною особливістю практики, яка неабияк зацікавила студентів, стала можливість дослідження різних типів ґрунтів у їх природному складенні. Адже територія Голосіївського лісу, яка  є однією з прикрас міста Києва, дає таку унікальну можливість, так як вона знаходиться на межі двох грунтово-кліматичних зон: Полісся і Лісостепу.

 

Студенти на практиці засвоїли вчення про фактори грунтоутворення та їх вплив на формування ґрунтів у конкретних умовах. Так, у зоні Полісся на підвищених ділянках рельєфу залягають морени, а на понижених ділянках – водно-льодовикові відклади. Відповідно грунти, що сформувались на моренах є більш гумусованими та родючими. Також було відзначено роль рельєфу у перерозподілі вологи і тепла. 

Цікавим було дослідження грунтового вкриття лесового плато над Дідоровським озером. Майбутні лісівники відзначили більше різноманіття деревних культур у цій ділянці лісу, а також  багатий трав’янистий покрив. Закріпили знання з основ геології про властивості лесів як однієї з найбільш потенційно родючих порід, а також дослідили розвиток ерозійних процесів на лесових ґрунтах. Результатом ерозії є система ярів та балок. Майбутні лісівники відзначили роль різних груп лісових насаджень у захисті ґрунтів від руйнівної дії водної і вітрової ерозії.

Досліджували також роль лісової підстилки, її потужність  і ступінь розкладу  у  формуванні ґрунтів, їх водного режиму. Дослідили рекреаційне навантаження на збереження і потужність лісової підстилки.

 Найкраще засвоїли методику закладки польового розрізу, виділення генетичних горизонтів і відбору зразків грунту Бусленко Тарас, Грицишин Михайло та Царик Дмитро.

 Одним із найцікавіших моментів стало визначення гранулометричного складу ґрунтів мокрим польовим методом і в цьому питанні на висоті були дівчата: Заєць Катерина, Павлова Аліна, Лінник Марія і Кривенко Юлія. 


 У дослідженні структури грунту, новоутворень та описі генетичних горизонтів найбільш активними були Стужук Богдан, Поторась Святослав, Куцкий Вадим, Заєвський Владислав, Савенко Дмитрій та інші. 

Основним документом у польових (лісових) дослідженнях ґрунтів є щоденник, який всі студенти старанно вели та оформлювали. 


 За результатами практики студенти зробили висновки про досліджувані ґрунти, а також їх раціональне використання під лісовими насадженнями. Така практика не лише розвиває професійні навики, але й сприяє екологічному вихованню, дбайливому ставленню до ґрунтів  і згуртовує студентів.


 

 

Олена Піковська, доцент кафедри грунтознавства та

охорони грунтів ім. проф. М.К.Шикули

Марія Лінник, студентка 2 курсу 1 групи

ННІ лісового і садово-паркового господарства

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook